Reisu-l-ulema posjetio Prnjavor: Zadovoljan sam onim što sam čuo

Foto: A. Atić

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je sa banjalučkim muftijom Nusret-ef. Abdibegovićem posjetio Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Prnjavor, gdje se u nizu susreta sa imamima, načelnikom Prnjavora i udruženjima Bošnjaka koja djeluju na ovom području informisao o opštem stanju Bošnjaka.

“Mogu da kažem da sam zadovoljan sa onim šta sam čuo od naših ljudi”, rekao je reisu-l-ulema nakon razgovora sa imamima o stanju u Islamskoj zajednici u Prnjavoru, njihovim svakodnevnim poslovima, stanju u džematima, vjerskoj pouci i vjeronauci u školama.

Razgovarao je i sa članovima izvršnog odbora Medžlisa, za koje je rekao da su to “džematlije koje su u službi IZ.”

“Ovo je jedna vitalna zajednica, koja nije velika brojem, ali na neki način uspijeva odgovoriti na sve zadaće koje pred IZ stoje kao takvom. Naši džemati su aktivni, dobro su organizovani. Danas su mi kazali da je Islamska zajednica i MIZ ovom narodu ovdje sve što imaju i da je to adresa na koju je naš narod upućen”, kazao je reisu-l-ulema.

Izrazio je zadovoljstvo dobrom opštom atmosferom u ovoj opštini.

“Također mi je drago što sam čuo da nemaju onih problema koje u istočnom dijelu naše zemlje vrlo često čujemo i vidimo. To me jako raduje”, ističe reisu-l-ulema Kavazović.

Nakon susreta sa udruženjima Bošnjaka koja djeluju na području ove opštine posebnu pažnju reisu-l-uleme je privuklo Kulturno umjetničko društvo (KUD) „Hafiz Osman Ćejvan“, za koje je kazao da “okuplja našu djecu, odgaja ih da budu privrženi našoj bošnjačkoj kulturi i tradiciji.”

Reisu-l-ulema smatra da Rijaset treba pomoći razvoju takvih organizacija te je sa muftijom Abdibegovićem obećao dati svoj doprinos.
Na kraju posjete Prnjavoru reisu-l-ulema se susreo i sa načelnikom ove opštine Darkom Tomašem.

“Mogu kazati da sam zaista obradovan da ova sredina ima takvog načelnika koji je pri ruci Islamskoj zajednici ovdje. Čovjek koji pomiruje, ako tako mogu kazati, razlike koje su ponekad prenapuhane između naših naroda. Ova sredina je posebna zato što ima 13 nacionalnih manjina, a to samo govori da je ova sredina navikla na tu razliku u kulturama, tradicijama, narodnostima i da je bogata u tom smislu. Zamolio sam ga da to iskustvo koje Prnjavor ima širi dalje Bosnom i Hercegovinom. Te pozitivne priče su nam jako potrebne, pogotovo u ovim vremenima kada je i pandemija nekako ljude još više udaljila – rekao je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Radio Sarajevo

13 Comments

 1. Crveno-Crna koalicija nazvana Trojka -U već otpočetim pripremama za naredne opće izbore 2022. godine lideri “Trojke” najavili su novu političku platformu na nivou cijele države, koju bi uz SDP, Našu stranku i NiP činile još i opozicione stranke iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, poput SDS-a, PDP-a i DNS-a. Polusrbi iz Trojke možete pisati svašta ali ovi je istina kojom ste se istovarili na sve srpske žrtve i na sav narod!

  • Jedina istina je da je SNSD u koaliciji sa SDA strankom Alije Izadbegovica,HDZ strankom Franje Tudjmana.Ova koalicija je na svim nivoima vlasti od opstinskih do nivoa BiH.
   SNSD cak u Srebrenici izbaci SDS i Ujedinjenu Srpsku i napravi koaliciju sa Naserom Oricem.

   • Jedina prava istina je da još nema Koalicija na nivou tzv države osim one ispod žita Bakira, SDSa ,PDPa i DNsa i ove najavljene koja će se zvati “Trojka” ili drugačije ,imaju još vremena za dogovor.

 2. Čim je on zadovoljan……nije dobro za Srbe.
  Muslimanima se nikad ni za živu glavu ne smije vjerovati jer kad god je neki okupator došao u BiH njih 98 % je bilo na strani okupatora! Tako je i dan danas! Zato traže i našli su u Srbima za pare one koji će izdati…..Idu nam veoma strašna vremena. A 98 % dzamija je obnovljeno za vrijeme engleskih stranka SDSa i PDPa ! Na prnjavorskoj opštini sve i jedna su obnovljene za vrijeme ovih tzv patriotskih stranaka.I jedna je nova podignuta sa tornjem u Babanovcima! SDS i PDP im je razvio tuzlanski kanton, samo to da ne govorim o drugim kantonima. Nisu ih muslimani hvalili bezveze i ne čekaju ih opet u totalnoj Vlasti sa Bakirom ili sličnim četiri a po mogućnosti što više godina.Ebeš šta piše u zakonu.

 3. Svaki Reis se sastaje sa načelnikom bio to neko iz SNSDa , SDSa ili DNSa. To tako nažalost ide. Isti ovaj tzv Reis Kavazović je nedavo javno rekao da treba tražiti nekog među Srbima ko će raditi sa Muslimanima i na nivou RS i na nivou BiH aludirajući na SDS i PDP ! I zaista ovi iz SDSa i PDPa od 2014 godine odlično rade sa Bakirom ispod žita i Bakir ih drži. Oni nisu u vlasti kao a ustvari faktički jesu u vlasti naravno sa Bakirom.Samo 50 Agencija drži PDP (engleski) sa Bakirom,agencija za lijekove,određivanje cijena lijekova,uvoz itd je u nadzoru PDPa i Bakira. Ovo i ostali ostali komentatori mogu da kriju što često rade jer se boje da će izgubiti dosta glasova.Puno se toga krije od naroda da ne zna jer se gube glasovi. A Koalicija SDS PDP funkcioniše još od 2013 / 2014 godine,nažalost.
  https://www.krug99.ba/reuf-bajrovic-svrstavanje-uz-putinove-saveznike/

 4. Gospodin Reis-l-ulema je zadovoljan. Ne slunjam u njegovu iskrenost, ali…

  … ali porodica Stijepić, iz Vlakova, Ilidža ima grdne muke od lokalne, odnosno kantonalne administracije. Otima im se posjed zbog puta, nemaju pristup imanju, koliko me sjećanje služi, pitanje je da li imaju struju i vodu, a to je dvadesetak kilometara od centra Sarajeva!
  Predlažem da je ef. Kavazović malo zainteresuje za “slučaj Stijepić”, da utvrdi šta je po srijedi i da, svojim autoritetom, riješi bar slučaj nesrećnih Stijepića. A onda, da nas obavjesti, putem ove haber kutije, Prnjavor.Infa, koji nas je obavjestio o njegovoj posjeti džematlijama Prnjavora.

  • Gradjanin pokorni.Naslov Vam je odlican,ostali dio Vaseg ili mog razmisljanja je ipak udar na nase institucije koje su tu jer su potrebne sebi.Ako Vam je ta informacija o porodici Stijepic sa nekog (ne)zavisnog medija lose nam se pise.Nije gospodin Kavazovic osoba koja treba da vodi brigu o nama tkz.Srbima.Mora(te)mo se obratiti nasem Bogu svevisnjem i njegovim 40 apostola.Svako dobro Vam zelim i imate moje postovanje.

   • istino i laži, ni ti nisi u pravu kao ni Građanin pokorni,ne sumnjaš u iskrenost Kavazovića, za pokornog-jesi buniku jeo,da je bilo iskrenosti ne bi ni rata bilo,ali ok daska u glavi jbg.
    Za istinu i laž, mogao bi Kavazović da malo utiče ali naravno da neće. Samo glup,lud….vjeruje Kavazovićima.To bi najbolje mogli ovi iz SDSa i PDPa ali ni oni naravno neće na to da utiču. Muslimani sve što rade u federaciji Srbima rade svi organizovano da se Srbi iz federacije iseljavaju. Za Srbe ne postoji zakon ni pravda! Srbe je “dobro” i poželjno sklanjati. E to je samo tako,ako to nisi shvatio nećeš nikad. Moramo se naravno i obratiti našem Bogu ali………….. na Zemlji uopšteno ni za koga nema pravde a kamoli za Srbe!

    • @daleko.Volio bi da grijesim i da ste u pravu to je samo moje laicko misljenje.Neka SNSD-e preimenuje svoju stranku npr.SDZ Sr(b)pska Demokratska Zajednica nije problem neka i Dodik bude presjednik i neka povede sve svoje clanove.Drugo neka na logu nove stranke bude kriz ili bilo kakav znak naseg hriscanskog pravoslavnog.Neka se ako je covjek izvini narodu sto je rekao ;ko hoce da Slavi slavu neka ide u SDS.,Neka pozove nas narod na jedinstvo i suzivot sa svim narodima koji zive u Republici Srpskoj.Sta je tu problem.Sretan Djurdjev dan svima koji ga danas Slave.Tako i ja idem danas na Slavu da i 9.januara svoju Slavu proslavim sa svojim gostima bez ovih mjera koje danas postoje.

  • E moj Građaninu pokorni, pa i Kavazović podržava slučaj Stijepić tj da što manje Srba bude u federaciji.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*