Radojici Ratkovcu za godinu dana propala četiri preduzeća

Okružni privredni sud u Banjaluci otvorio je prije dva dana stečaj u firmi „Ratar“ iz Prnjavora. Ovo je četvrto preduzeće u vlasništvu kontroverznog prnjavorskog biznismena Radojice Ratkovca koje ide u stečaj u zadnjih godinu dana, saznaje portal CAPITAL.

Stečajni postupak otvoren je 21. jula, a za upravnika je imenovan Aleksa Nježić.

Zahtjev za stečaj ovog preduzeća, zbog nagomilanih dugova, podnio je krajem prošle godine „Bisprom“, čiji je vlasnik narodni poslanik i visoki fukcioner SDS-a Miladin Stanić.

Nakon što je vještak ekonomske struke utvrdio da su računi preduzeća u blokadi čak devet godina i da ne postoji mogućnost za nastavak poslovanja, Aleksa Nježić, koji je bio i privremeni stečajni upravnik, je predložio da sud otvori stečaj.

U međuvremenu je punomoćnik „Ratara“ obavijestio sud da je Ratkovac voljan platiti dug prema Stanićevoj firmi i zatražio rok od deset dana da to učini, što je sud i prihvatio. Međutim, dug nije izmiren ni nakon isteka tog roka, pa je sud donio odluku o otvaranju stečaja.

„Ratar“ Stanićevom „Bispromu“ duguje desetine hiljada maraka. Stanić je 2017. godine pokrenuo postupak izvršenja radi naplate dijela svojih potraživanja, a po osnovu pravosnažne presude, ali dug do danas nije uspio da naplati, zbog čega svoj novac pokuša dobiti kroz stečajni postupak.

Prije ovog, Ratkovcu su propali i ribnjaci u Prnjavoru i Prijedoru, kao i gipsara „Volari“.

Zbog nagomilanih dugova, stečaj u „Ribnjaku“ Prnjavor, koji je u većinskom je vlasništvu njegove firme “R&S Company” otvoren je polovinom prošle godine. Zanimljivo je da je predlagač stečaja i za ovo preduzeće bio Stanićev „Bisporom“.

U ovom stečajnom postupku za godinu dana promijenila su se čak četiri stečajna upravnika. Prvi stečajni upravnik Radomir Predojević je dva puta smijenjen sa te funkcije. Nakon prve smjene uložio je žalbu koju je Viši privredni sud prihvatio, ali ga je stečajni sudija ponovo razriješio. Kako saznajemo, Predojević će se žaliti i na tu odluku.

U međuvremenu na tu poziciju su imenovane dvije nove stečajne upravnice, koje su tražile razrešenje, a polovinom ovog mjeseca sud je za novu upravnicu imenovao Natašu Kosić.

Dok traje pravna zavrzlama oko funkcije stečajnog upravnika, Prnjavoru i okolnim opštinama prijeti ekološka katastrofa, s obzirom na to da je u „Ribnjaku“ uginulo više od pet tona ribe.

Pored „Ribnjaka“ Prnjavor, u martu ove godine otvoren je stečaj i u ribnjaku „Saničani“ iz Prijedora čiji je većinski vlasnik Ratkovac.

Njegova je i gipsara „Volari“ iz Šipova u kojoj je u septembru prošle godine, takođe, pokrenut stečajni postupak.

Capital.ba

10 Comments

 1. Skoro sva privatizacija je urađena u vrijeme vladavine SDS. I vidi se kako je urađena. U Prnjavoru je nestao i ratni porez za vrijeme vlasti SDS. Prvi čovjek Prnjavora u to vrijeme nikad se nije oglasio o tom ratnom porezu. U to vrijeme je bio i prvi čovjek SDS u Prnjavoru. Ratkovica mnogi znamo,znamo da nije imao za šta kupiti jednu a kamoli četiri firme(a ima ih još). Znači dobio ih je nekakvom manipulacijom bude zašta. Ovaj što pokreće stečajne postupke,visoki funkcioner SDS,će vjerovatno preuzeti Ribnjak za par tona kukuruza koje mu Ratkovac nije platio. Tako se u našoj Demokratiji postaje kapitalista i bogataš.

  • U pravu si! Na sličan način do neviđenog bogatstva je došao i Dodig! A za prvi milion je bio dovoljan aranžman sa Ronhilom!

 2. Ma narode kakav raso kakvi bakra i raso je samo dzoker tu su malo jaci igraci a narodu se baca prasina

 3. Cavic je za svoj rad nagradjen funkcijom i u sadasnjoj vlasti.
  Znaci da nece ni za sta odgovarati i da su sve price presipanje iz supljeg u prazno.

  • Sanjice! pa niko nikad nije odgovarao! takav je politički suistem. Bitno je doći na vlast! Tužioci sjede i primaju platu!Sud ne sudi! Tvoj Travić zna đe ima para!!! Domogo se prave firme.

 4. Bitno je da oni njegovi debeli tuljani a i on isto voze nove audije a to što je sve propalo nikog i nije briga.

 5. Od kog kapitala je Ratkovac kupio te firme, svi zanju da nije imao ni za benzin za fiću, a odmah kupio tolike firme, ta preduzeća su bila drzavna, zar ne bi trebalo da se prilikom takvih transakcija ispita porijeklo novca. Država proda preduzeće nesposobnom privatniku, a i sama država je nesposobna kada ne može ničim upravljati i pozitivno poslovati, tako da se ne zna ko je veći krivac, Ratkovac ili država.

  • Ratkovac je bio za vrijeme vladavine Travića i Travičeve klike u Prnjavoru dobar sluga. Na njega je tipovano ovih propalih 4 firme. Nije izvršeno ni jedno plaćanje. Oni Travićevi mafijaši su sebe proglasili vlasnicima tih preduzeća. Niko normalan sa njima nije htio uči u duel da dokazuje da oni nisu većinski vlasnici. Radnici su šutjeli. Bio je Sindikat ali sprdačina od sindikata koji je vodio doktor Tane. E onda znajte kako su radnici mogli djelovati protiv mafije. Najžalosnije što je to tužilaštvo sve znalo ali nema tu ništa. Sjedi tužioče dobićeš platu. Travićeva mafija je uticajnija od tućilaca! Tako je Ratkovac bio izvršni piun mafije i kad su iscrpili i zadnje od tih firmi sad pišu da je propalo- stečaj! E takvo je Srpsko društvo. Taj projekat su donijeli demokrate sa Zapada a naši razbojnici prihvatili. Normalan narod šuti i gleda šta se dešava. ,,Dobro je biće i gore,, reče jedan spistelj na ovom portalu!!!

   • Travić je i sada funkcioner vladajućih, znači i SNSD podržava njegov rad i ono što je radio, pošto su ga primili pod svoje skute logično je da ga smatraju bezgrešnim.

    • Pa naravno ujedo je Baju dok nije dobio preduzeće đe ima dosta para. Jaka je to organizacija. Nije mrcina Travić bezgrešna ali tužilaštvo i sud ne rade svoj posao!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*