Radili kanalizaciju bez projekta i dozvola, građani ostali „kratkih rukava“

Tokom 2019/2020. godine opština Stanari započela je i sprovela izgradnju nove kanalizacije, a posao je dobila kompanija „Nikolić“ iz Prnjavora, vlasnika Bogdana Nikolića. U svemu ovome možda i ne bi bilo ništa sporno da firma nije vršila radove bez neophodnih dozvola, tačnije, biološki prečistač rađen je bez projektne dokumentacije i građevinske dozvole, što je za posljedicu imalo činjenicu da građani ove opštine još uvijek nisu priključeni na novu kanalizaciju. Čitav posao je bio vrijedan preko 600 000 konvertibilnih maraka, a započet je u vremenu kada je načelnik ove male opštine bio SNSD-ov Dušan Panić.

Da stvar bude zanimljivija pobrinuo se trenutni načelnik opštine Stanari Radojica Ćelić iz Ujedinjene Srpske. On se, odmah po preuzimanju četvorogodišnjeg mandata, obrušio na prethodnog načelnika Stanara identifikovavši ga kao glavnog i odgovornog za nezakonito građenje. U intervjuu koji je 17.8.2022. dao za portal Pozitivnasrpska.com iz Prnjavora, Ćelić otvoreno govori o nelegalnoj gradnji.

Pošto je biološki prečistač rađen bez projektne dokumentacije i građevinske dozvole, mi trenutno vršimo ispitivanja da li je uopšte moguće na takav biološki prečistač priključiti preostali dio naselja, tu su škole, stambene zgrade, pojedinačne stambene jedinice i svi oni su i dalje priključeni na staru kanalizaciju. Taj posao je koštao oko 600 000 KM, a dio plaćanja od 323 000 realizovan je u novembru 2021. Ugovor i prvi dio isplate su realizovani za vrijeme prethodnog načelnika, a mi smo 2021. prema ugovoru bili dužni da ispoštujemo preostali dio isplate“, govorio je tada Ćelić i konstatovao da je opština Stanari podnijela i krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu protiv kompanije „Nikolić“ i bivšeg načelnika Stanara Dušana Panića!

Međutim, danas se ni opština Stanari ni Ćelić ne oglašavaju o ovom slučaju, a kako portal Infoveza nezvanično saznaje, upečatljiva ćutnja nastaje nakon posjete vlasnika firme izvođača radova Bogdana Nikolića opštini Stanari. Ćelić je sada otišao u drugu krajnost do te mjere da krši Zakon o slobodi pristupa informacijama Republike Srpske, jer ni nakon 15 dana i našeg podsjećanja na upit koji smo mu poslali, nije želio da odgovori na nekoliko prostih pitanja. Naš portal je zanimalo, između ostalog, odgovor na pitanje koji je nadzorni organ vršio nadzor nad sprovođenjem projekta izgradnje kanalizacije, kao i sama krivična prijava koju je Ćelić podnio protiv kompanije “Nikolić” iz Prnjavora.

Lokalni novinar Dejan Simeunčević za Infovezu kaže da je izgradnja kanalizacije u Stanarima samo jedan od primjera kako se „tajkunska usta“ hrane na štetu građana, ali upire prstom i na aktuelnog načelnika Stanara.

„Ono što će biti vrlo zanimljivo jeste činjenica kako je i zbog čega aktuelni načelnik Radojica Čelić prestao da govori o ovoj temi, iako je sam potvrdio da je kompaniji Nikolić na ovom poslu njegov prethodnik na mjestu načelnika isplatio 600 000 KM za posao koji nije završen. Za intervju koji je dao za moj portal Pozitivna Srpska i nevjerovatne detalje koje je tada otkrio, kompanija Nikolić je podnijela tužbu protiv mene kao urednika portala, a na moj upit Čeliću da sve ono što je tada rekao u intervjuu potvrdi pred sudom, Čelić je rekao da ga ne petljamo u to, jer to tobože nije interes opštine Stanari”, ističe Simeunčević i pita da li je interes opštine i njenih građana 600 000 KM “bačenih u kanalizaciju”?

Interesantno, Bogdan Nikolić se u prnjavorskoj javnosti označava kao stvarni vlasnik ugostiteljskog objekta/noćnog kluba „Aquarius“ u Prnjavoru, a u bašti tog objekta nalazi se, vjerovali ili ne, trafo stanica! Objekat je više od godinu dana nesmetano radio bez neophodnih dozvola definisanih Zakonom o zaštiti od požara, a polovinom 2022. MUP mu, na opšte iznenađenje stanovnika Prnjavora, dostavlja potrebnu dozvolu. O čitavom slučaju početkom godine govorio je i tadašnji poslanik SDS-a u NS RS Miladin Stanić, koji je u javnost iznio do tada manje poznate informacije.

Imate situaciju gdje se u jednom klubu u Prnjavoru dila droga, gdje policija ne smije ući, a klub nema protivpožarnu zaštitu. Nema. Još ti koji drže taj „posao“ dilanja droge pitaju mene kako se smijem oglašavati“, govorio je tada Stanić.

Sa druge strane, Simeunčević je više puta ukazivao na ovaj problem i smatra da je skandalozno ćutanje nadležnih institucija.

„Pozivam ih da konačno javnosti objasne ima li ovaj noćni klub potrebne dozvole ili nema, jer ukoliko nema, jedino logično je da se klub momentalno zatvori. Pored sigurnosnog faktora koji je u ovoj priči najvažniji, jako je bitno da se pokaže da pojedinci ne mogu biti iznad zakona i pravila koja bi trebalo da važe za sve, pa taman se vi zvali i Bogdan Nikolić, bili bliski porodici Dodik, finansirali i vlast i opoziciju… Jednostavno ne može“, kategoričan je Simeunčević.

Još jedna zanimljivost u svemu ovome jeste činjenica da je zemljište na kome se klub nalazi bilo u vlasništvu Elektrokrajine, a Nikolić ga je kupio po izrazito povoljnoj cijeni. Inače, „Elektrokrajina“ od 2013. godine redovno „nagrađuje“ kompaniju „Nikolić“ iz Prnjavora unosnim poslovima čišćenja šiblja i rastinja ispod elektroenergetskih vodova.

Prema pisanju portala Capital, za vlasnika kompanije „Nikolić“ Bogdana Nikolića u Prnjavoru kažu da je blizak porodici Milorada Dodika, odnosno njegovom bratu Goranu Dodiku, čime se i sam hvali. Nikolić je bio u središtu priče o grupi muškaraca iz Srbije koja je izazvala masovnu tuču u Prnjavoru pred izbore 2016. Prema riječima tadašnjeg ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, ta grupa je pred lokalne izbore dovedena u Prnjavor s ciljem izazivanja nereda, međutim, Nikolić je demantovao ove navode.

Kompanija „Nikolić“ do trenutka objave ovog teksta nije odgovorila na naša pitanja.

Piše: Stefan Blagić

IZVOR: infoveza.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*