PUT NAS DOVEO: Velibor Trivičević iz Prnjavora preživio 174 dana u logoru mudžahedina

21. jul 1995. godina. Noć je na izdisaju. Ta noć pred svanuće, pred jutro bila je najcrnja u životu Velibora Trivičevića iz Prnjavora. Osvanuo je tmuran, sivi julski dan, dan u koji je krenuo na put ne nadajući se povratka, na put dug 174 dana u kome je svaki dan predstavljao hod po mukama.

Velibor Trivičević iz Prnjavora, zarobljen je na Vozući, u zaseoku Krčevine 1995. godine, kao sanitetski radnik, dok je izvlačio ranjene pripadnike VRS-a. Od 174 dana provedena u logoru pod kontrolom odreda “El Mudžahid”, 32 je bio, okovan u lance.

Živa i bolna su sjećanja, i poslije 25 godina i dalje su tu. Slike se stalno vrte u glavi, kao da gleda strašan film. Ma koliko sjećanja bila bolna, pristao je da ispriča sve, jer ne smije da se zaboravi, a kamoli da se ponovi. Iako, priznaje tu „kutiju životnog puta“, jako teško otvara.

Izvor: TV K3

28 Comments

  • ZA PRVU SDS I DR VLADIMIRA LUKIĆA MISLIŠ? TOM SDSu JE PRIPADAO VELIBOR A NE OVOM KOJI JE REFORMISAN 2013/2014 GODINE I KOJI RADI ZA TUĐE INTERESE. PRVA SDS JE OK.

 1. Моја подршка и респект за тебе Велиборе. Човјек си био и у том тешком времену и остао си Човјек и дан данас. Нека драги Бог чува тебе и твоју породицу.

 2. Veliko postovanje ovom covjeku i suosjecanje za muke koje je nazalost kao mlada osoba prezivio, svaka pomisao da bih se covjek mogao naci u takvoj situaciji , prosto je neopisiva bilo kojom rijeci koja barem priblizno moze da preslika muke koje je Velibor prezivio…

 3. Borci su htjeli ovog čovjeka za predsjednika boračke ali načelnik lično je na skupštini rekao da borci neće marke dobiti ako izglasaju Trivičevića za predsjednika.

 4. Pozdrav rado čitam dešavanja iz našeg grada pa čak i ova i nedao bog da se ikome ovo desi za svaku je osudu i neko mora da odgovara za ovakve slučajeve.Ali mi nije jasno da nitko ne spomene stradanje naših sugrađana Bošnjaka iz sela Puraći koji su ubijeni na pragu kuće tada je ubijeno 5 momaka dali itko to spominje dali je itko odgovarao dali je itko to osudio.Ljep pozdrav za iskrene i čestite ljude.Malo sagledajmo i drugu stranu medalje to su naše komšije.

  • Ko spominje u Federaciji dešavanja 92-93 god. U Kravici i okolini šta napravi Naser.Snimaju film o srebrenici a nema na početku filma kako Naser napada okolo sela.Nema ni Ozrena i strani plaćenika.
   Ne ponovilo se nikad više nikome.

  • za Xxl

   Ovo što si napisao da nedao Bog da se ikom desi tj da se Srbima desi mi ti pravi Srbi ne vjerujemo nimalo jer ste nam dobro poznati!Jedino vam je u željama još ostalo da Srbi uopšte ne postoje zato se hvatate za SDS i PDP današnji i za svakoga ko govori protiv Republike Srpske tj protiv njenog naroda. O vašem stradanju pišete vi pa ne moramo i mi uvijek. Šta ste tražili U Puraćima kad ste bili okruženi Srbima okolo skroz su srpska sela, bili ste manjina , bunili se i desilo se što se desilo.Kopali ste rovove u 100 %- tnom srpskom okruženju, žali se ti Klintonu jer je on još živ i ostalim američkim jastrebovima rata koji su rušili SFRJ a vi to prihvatili sa Slovencima,Hrvatima …….Mi ti ne možemo pomoći ni vi našim žrtvama ……

   • NOVI SDS PDP MUDŽAHEDINI says:
    Moram da ti apliciram na tvoje iznošenje i upucenoj replici XXL says:Klintonu jer je on još živ i ostalim američkim jastrebovima rata koji su rušili SFRJ a vi to prihvatili sa Slovencima,Hrvatima da ti prvo objasnim ko je srušio SFRJ jer sam jako dobro upucen i svjedok sam tim dogadzajima možemo se navlaciti 1000 godina ko je kriv bio sam i tad za SFRJ kao i što bi sada zagovarao istu ali takvi kao ti niti su željeli niti sada žele.Molio bi vas da se raspitate o knjizi rasturanje SFRJ koja je kružila u vojnom vrhu tadašnje JNA dobro su bili upoznati svi oficiri iz Srbije a i šire kada su u kasarnama nazdravljali za kralja i otadzbinu jeli to zakletva da cu braniti suverenitet i integritet SFRJ ne burazu moj zato te molil ne spominji Bošnjake u rasturanju SFRJ izabrali su put da nesluže niti kralju i otadzbini a niti ndhaziji.BiH ti je jedini dio iz bivše nam države SFRJ koja ima epitet kao što je imala i SFRJ ali kome ne odgovara takva Bošnjacima ili Srbima i Hrvatima spojili bi vi nju sa Srbijom ili Hrvatskom opet bez pitanja Bošnjaka e zato moj druže je se Bošnjak borio za očuvanje i opstojnost djela nam bivše države.Dobro si rekao šta šaka Bošnjaka traži u Puračima do tog cilja ste išli da u cijeloj BiH dovedete do šake koja se nebi ništa pitala ali to se nikad nece niti može desiti.A ja sam ucesnik rata u Hrvatskoj a bio sam na strani JNA dok nije postala ono što je postala sa licnim ineresima I epitetima za stvaranje velike Srbije

    • za sisu pticu
     jesu pjavali su onda bar ja mislim tako kad su vidjeli da je đavo šalu odnio, što se tiče spajanja sa vama nikad više ni sa Hrvatskom.Tzv Bošnjak se borio za uništenje svih Srba kako od 1992 tako i ponovo sa Hrvatima 1995 pa ste i tada ispušili. Oni u Puraćima nisu trebali raditi to što su radili pa bi bili živi, ali kako biti tzv Bošnjak a istovremeno i pametan, to dvoje ne ide jedno sa drugim.Islam vam je inače Bogu hvala popio mozak. Velika Srbija je samo u bolesnim islamskim glavama bila koju vam je uvalio Alija i klapa da bi imali moral za ratovanje i da biste izginuli za iste islamiste!

    • za sisu pticu
     Naravno da ste počeli rat zajedno odmah nakon Slovenaca i Hrvata. zelene beretke su osnovane još 1991 godine! Alija vam je obećao suverenu ali da je možete dobiti ratom i da ćete nakon rata kusati zlatnom kašikom, međutim naiđoste na tvrd orah i slomiste zube a niste uopšte morali. Počeli ste ubijanje civila dok rat u pokojnoj bosni nije bio ni počeo! Sarajevo,sijekovac…………Nikad nikad više sa vam u nikakvu zajednicu! Kad vam Mentor crkne ostaćete sami ili sa nekim drugim a sa nama Srbima nikad! Neće vam pomoći ni 100 SDSovaca ni 200 PDPovaca !NARAVNO ŽELJELI SMO DA OSTANE SFRJ I JNA JE MALO ČUVALA SLOVENIJU DA SE NE ODVOJI, ONDA KAKA SU SLOVENAČKI TERITORIJLACI TUKLI VOJNIKE JNA I KAD SU SRBI KOJI SU BILI U JNA VIDJELI ŠTA JE I KAKO JE A I DRUGI SVAKO JE ODLAZIO IZ TE JNA I PRAVIO SOPSTVENE ARMIJE! TO SVAKO ZNA. ŠTO SE TIČE NEKE BUDUĆE ZAJEDNICE NARAVNO NIKAD I NIKAD , SAMO SI TO U PRAVU! SAD STE VI SVI BILI ZA SFRJ JER JE PRPA A MI SMO SVI KAO ZABORAVILI ŠTA JE BILO, MORE MRSCHHHHHHH !

  • Pajo, mene Narodna Skupština Republike Srpske ne interesuje, (srpski narod me ne zanima) , ja radim za Bosnu i Hercegovinu ! Ja sam bio muslimanski najbolji ministar i sad me poštiuju jer radim za njih i muslimani nas na sve načine brane od Dodika jer im odgovaramo- Šarov kaže. Srbi trebaju priznati genocid nad Bošnjacima (i tako da im se od plata i penzija odbija određen iznos za braću Bošnjake zbog svog zla što su Srbi učinili Bošnjacima–Dragan Mektić )!

 5. Ovo su kako mi kažemo “Muke Isusove” !!! Nesreća je veća tim što je sadašnje rukovodstvo u kome ima i onih iz starog SDSa izuzetno dobro sarađuje,podržava Bakira i negira sve što je srpsko na podmukao i politički način!Današnji SDS i PDP su kupljeni a to svako lako može da vidi jer majmuni ne smiju da glasaju za bilo šta što je za narod Republike Srpske!
  TRIVIČEVIĆ VELIBORU I OSTALIMA TREBA POMOĆI A IZDAJNIČKE LIDERE SDSA I PDPA ODHEBATI ZA SVA VREMENA!
  JOŠ NIKO NIJE VELIBORU POMOGAO,NITI JEDNA JEDINA VLAST A TOLIKE SU GODINE PROŠLE…………….

  • Bas ti je fora ovde nekog ocjenjivati kakav je ko covek! Kakav bi bio ti da si to sve prezivio?
   Covjek ide na posao, radi, ima svoju porodicu, hoby , imanje , znaci uspio je da se izbori sa svim poteskocama koje nose posledice takve traume. Gdje si ti faco bio kad su nas takvi ko on cuvali?

  • Za Bajker
   ti si sigurno neki musliman ili današnji SDSovac ili PDPovac jer danas svi vi isto pričate!

 6. Mene zanima samo zašto urednici ovde sijeku rečenice Trivičevića? Zar nije logično da završi čovjek misao i da gledaocima i slušaocima bude sve jasno od početka pa do kraja. Možda zato što je snimanje dugo trajalo ili rečenica nije bitna kompletna. Onda se opet postavlja pitanje obzirom da prilog dugo traje, zašto to raditi. Da li možda nekome u prilog ne ide njegovo komopletno svjedočenje? E moji novinari. Gori ste kasaperi od maloumnih mudžahedina…

  • 6 godina su tzv lideri SDSa i PDPa mudžahedini!!!
   Ima jedna poslovica -Hrvatu daj zastavu a Srbinu pare i na Balkanu će biti vječni mir! Hrvat će biti zadovoljan zastavom a Srbin novcem koji dobije pa u zavisnosti od koga će ga dobiti tome će preći u njegovu vjeru. Ako mu kao današnjim liderima novac daju Muslimani Srbin će postati musliman……….A tako je bilo i ranije………prvo Srbin govori protiv sSba pa malo po malo to ga košta i on postaje Musliman i to će sigurno biti sa današnjim tzv liderima SDSa i PDPa osim ako se u zadnjem trenutku osveste mada oni su se već sada sjebali.

   Dobro Jutro Kolumbo!

   • Ima to smisla o cemu ti pises.Samo nesto je tu ipak mutno,a tesko da u mulju mnogi nadju pravi put.Mi se jos kao narod borimo sa vjetrenjacama,a vrijeme ce pokazati da nismo narod koji zna da se izbori s’time.Pitanje je samo koji su to Srbi koji su uzeli novac i od koga.Mislim da je ovde problem sto se ne radi o nekom novcu da nam ga je neko dao,nego se tu radi o nasem novcu,novcu nasih gradjana.Da li je taj novac od kredita MMF ili sa budzeta sve je to nas novac.Da je nekome Bakir dao novac to je cista manipulacija i ne treba zaludjivati nas narod s’time.Ponavljam taj novac je nas novac ili kredit MMF-a koju ce morati narod da vraca.To znaci tacno je da se sa nasim novcem kupuju papci kao i glasovi i svima je jasno ko raspolaze sa tim novcem.Mislim da mi je ovo poslednji komentar,a stojim iza svih svojih komentara i volio bih da su svi moji komentari pogresni,a da svi oni komentari koji su bili protiv mojih ispravni.U novembru imam zelju da po prvi put glasam,ako bude bilo moguce.Svako dobro zelim forumasima posebne pozdrave Sarincaninu -Dobro je bice gore-

    • @ Nostradamus
     ШаринчанИН узвраћа с поздравима!
     Чекам теме о Бравари и “народним херојима” из Другог свјетског рата, и о битангама Вуку Караџићу, Пашићу, Карађорђевићима…
     У суштини “пали смо на ниске гране”, ови што су нас довели довде – довешће нас и даље, у три п.м. Нема нам спаса, тако да важи оно моје гесло: Добро је нека није горе; нажалост, Биће још горе, много горе… Поздрав и свако ти добро!

     • Dovde su nas doveli
      1. međunarodna tzv zajednica, prvenstveno SAD i USA
      2.Slovenci,Hrvati,muslimani…………
      3.sve vlast
      4.domaći izdajnici
      Republika Srpska bi nestala još oko 2003 godine kad smo trebali dati našu POLICIJU NA NIVO BiH pa je Dragan Čavić doveo Dodika za msm premijera i tako nas je Dodik spasio. Vi iz Šarinaca ako to ne volite šta ću vam ja, bitno je da su to činjenice. Od 2014 god svaki srpski neprijatlje navija za SDS i PDP ! Čudno mi je zašto je to tako? heheheh Da,gore će biti i to je neminovnost kao u svetu tako i kod nas! A nakon toga biće dobro!

    • za Nostradamus
     Naravno da ima smisla ali još gore to je i istina! Što se tiče čiji je novac ma nebitno je to, mada naravno i mi plaćamo nekoga , mi kao narod da radi protiv nas , takav je Ustav propale jebene BiH! Čak ne mora da SDS i PDP ni plaća Bakir ili bilo ko može da ih ucijeni, kako god SDS i PDP radi protiv interesa srpskog naroda i to vidimo po njima samima,po njihovim djelima. Njihova odbrana je “Držte lopova” , to je sve što imaju da ponude narodu!Ne zanima me ko će za smeće da glasa samo znam da mi ovde nećemo ni pod razno! Da su ostali što su bili do 2014 godine to bi bilo nešto drugo a ovako su jedna obična nula, oni koji u SDSu i PDPu shvate rad takvih stranaka oni iz njih bježe u druge, onda za izdajnički SDS i PDP postaju nekakvi papci ali to0 nema veze. Imamo Prvu SDS pa mi kažite ko je na prošlim izborima za nju glasao? Nije niko !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*