PUT NAS DOVEO: Kad utihnu škole ugasi se i život, u selu Otpočivaljka više nema đaka

U selu Otpočivaljka kod Prnjavora, škola je osnovana još daleke 1931. godine. Do prije nekoliko decenija bila je puna đaka, da bi knjiga danas spala na samo dva učenika.

Školsko zvonce čuje se još uvijek u Otpočivaljci, ali čini se, škola će do jeseni biti zatvorena, priča nam to naš sagovornik Milutin Lazić, koji već nekoliko godina piše monografiju o ovom selu, sa naglaskom na vjerski život kraja koji već decenijama kotira kao jedno od najpasivnijih na području prnjavorske opštine.

Ono što je interesantno jeste gradnja same crkve, koja je jedna od najstarijih na području opštine Prnjavor. Crkva je posvećena Pokrovu Presvete Bogorodice. Što se tiče nekih nagađanja da crkva u Otpočivaljci može da postane manastir, Milutin kaže da su to neka narodna vjerovanja, koja su „procurila“ kada se vladika našalio kako bi na tom mjestu mogao biti manastir.

Posebno treba naglasiti prirodnu rijetkost „drvo vilina bukva“, neobično lijepog izgleda, stara skoro 200 godina. Mještanin Živko Mlađenović iz kraja u Otpočivaljci, poznatog kao Bijele Vode cijelog života odrasta neposredno u blizini pomenute bukve, a ispričao nam je i djelić njene istorije.

TV K3

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*