Puštena u rad agrometeorološka stanica

U Prnjavoru je, na parceli ergele Vučijak, puštena u rad automatska agrometeorološka stanica – donacija Vlade Јapana u vrijednosti oko 100.000 KM, koja će biti značajna za unapređenje poljoprivredne proizvodnje na ovom području. Iz ministarstva poljoprivrede je najavljena i skora realizacija projekta ranog upozorenja na opasnosti od poplava u slivu rijeke Ukrine.

Rukovodilac odsjeka za agrometeorologiju pri Republičkom hidrometeorološkom zavodu RS, Dejan Supić, rekao je novinarima, prilikom puštanja u rad, da je ova automatska agrometeorološka stanica u Prnjavoru jedna od pet ovakvih na prostoru Republike Srpske ukupne vrijednosti 500.000 KM, a jedna od 10 u BiH koje su dio projekta japanske donacije BiH. On je naveo da ova stanica vrijednosti oko 100.000 KM, postavljena na parceli ergele Vučijak, mjeri 18 različitih parametara, koji su od značaja za poljoprivredne proizvođače, a koji se u realnom vremenu putem servera softverskom analizom prenose u sjedište RHMZRS.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u resoru vodoprivrede Milan Gavrić rekao je da se očekuje da ova stanica unaprijedi rad savjetodavnih službi u resoru poljoprivrede i da pomogne poljoprivrednicima kvalitetnijim protokom podataka o samoj vremenskoj prognozi. Dodaje da je za stanovnike opštine Prnjavor možda najinteresantnije to da je u toku izrada modela i sistema upozoravanja na poplave u slivu rijeke Ukrine.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš je istakao da su se podaci ovog tipa za opštinu Prnjavor mjerili u periodu između 1955. i 1975. godine i od tada se gotovo nisu ni mjerili a sada će ovo kaže biti prvi put nakon gotovo 45 godina da će podaci o vremenu iz Prnjavora ući u zvanične izvještaje. On je napomenuo i da je u toku prošle godine instalirana jedna manja meteorološka stanica kod prnjavorske Gimnazije sa osnovnim podacima o vremenu. Zahvalio je resornom minstarstvu na opredjeljenju da se uradi sistem upozerenja na poplave u slivu Ukrine.

Puštanju u rad agrometeorološke stanice u Prnjavoru prisustvovao je i vršilac dužnosti direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Darko Borojević. Ova stanica u Prnjavoru je četvrta po redu od pet ukupno a do sada su postavljene još u Slatini kod Banja Luke, Crkvini kod Šamca i Trebinju a u planu je postavljanje još jedne stanice na području Ljubinja.

Izvor: TV K3

6 Comments

 1. Pa jel mora i dan danas opet biti donacija?Možete li vi ista uraditi osim tražiti donacije?
  Znate li ista drugo osim dramciti?
  Pa kako vas nije sramota?
  Pa do kada ćete se pozivati na rat i siromaštvo?
  Imate li časti?

  • A u Derventi? Jesu tamo firme predratne ili imaju čovjeka koji zna?
   Najmanja nezaposlenost a najveći izvoz imaju a skroz razrušeni bili, pusti tu priču više, od rata ima 25 godina

 2. Imal kakva fabrika/proizvodnja da je puštena u rad da nam omladina ne odlazi? Sem donacija i asvaltiraja pred izbore ostalo sve zamrlo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*