Prvi put biće organizovana bogojavljenska litija u Palačkovcima (FOTO)

Prvi put nakon 1956. godine od crkve svetog Vasilija Ostroškog u Palačkovcima, opština Prnjavor, biće oraganizovana bogojavljenska litija do rijeke Ukrine i mjesta na kojem će se kao i do sada plivati za časni krst.

 Sveštenik i protonamjesnik parohije palačkovačke Mićo Gojković najavio je da će ove godine po deveti put na Bogojavljenje biti organizovano plivanje za časni krst na rijeci Ukrini u Palačkovcima.

Sveštenik Gojković ja najavio i povratak staroj tradiciji iz 1956. godine i prve litije koju je organizovao tadašnji sveštenik Ilija Rakić.

Ove godine bogojavljenska litija će od crkve u Palačkovcima krenuti nakon svete liturgije koja počinje u 9.00 časova tako da bi litija krenula između 11 i pola 12 časova.

“Nakon stizanja do rijeke slijedi blagosiljanje vode koje simbolizuje krštenje Isusa Hrista od strane svetog Jovana u rijeci Jordan. Zatim oni najhrabriji i najodvažniji zaplivaju za časni krst koji se spušta u rijeku”, kaže Gojković.

On dodaje i da litije ili krsni hod imaju svoj značaj pa se tako za masla vodila litija do uzvišenja za bolji rod usjeva a kada je bila sušna godina litije su išle uglavnom do ušća rijeka.

Gojković kaže i da za sada ima šest prijavljenih učesnika i poziva ostale koji imaju namjeru da zaplivaju za časni krst da se prijave i da se ne čeka zadnji momenat kako bi se sve moglo što bolje organizovati.

Na plivanju za časni krst prošle godine učešće je uzelo oko dvadesetak plivača a slično se očekuje i ove godine. Onaj ko prvi dopliva do časnog krsta simbolično od crkve dobija osvećenu ikonu dok opština Prnjavor daruje zlatnik odnosno dukat.

TV K3

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*