Promovisana monografija “Sakralna arhitektura Banjalučke eparhije”

Monografija “Sakralna arhitektura Banjalučke eparhije na njenom sadašnjem prostoru od Milanskog edikta do kraja srednjeg vijeka”, promovisana je u Svetosavskom domu hrama Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru.

Ova monografija, štampana je povodom 800 godina autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve i 120 godina od osnivanja Banjalučke eparhije.
Monografija je podijeljena na četiri cjeline: „Crkvene prilike na području sadašnje Banjalučke eparhije od apostolskog doba do Berlinskog kongresa 1878. godine”, „Bazilike na prostoru sadašnje Banjalučke eparhije”, „Aktivni manastiri” i „Ugašeni manastiri – manastirišta i crkvišta”. Svako od poglavlja je zaokružena cjelina i može stajati samostalno.

Autori monografije su Slavoljub Lukić, doktor teologije, Bojan Vujinović, master arheologije, i Marko Janković, master istorije.

Ono što je karaetersitično za ovo djelo, jeste da su sva poglavlja bogato ilustrovana fotografijama, koje prate osnovni tekst, a pored zaključka na srpskom jeziku, monografija sadrži i zaključke na engleskom, ruskom, njemačkom i grčkom jeziku.

TV K3

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*