Promovisana izdanja o kulturno-istorijskom nasljeđu

Na Međunarodnom sajmu knjige u Banjaluci danas su promovisana izdanja Zavoda za zaštitu kulturno – istorijskog i prirodnog nasljeđa – “Srednjovjekovno nasljeđe prnjavorskog kraja” i “Manastir Zavala”.

Direktor Zavoda Slobodan Nagradić rekao je da je “Srednjovjekovno nasljeđe prnjavorskog kraja” rezultat šestogodišnjeg rada i istraživanja autora Slavoljuba Lukića, Damira Kljajića, Bojana Vujinovića i Mladena Strugara.

“Ta knjiga dokazuje da je u Prnjavoru i okolini bilo života tokom cijelog srednjeg vijeka i da srpski narod nije živio samo u Hercegovini, Podrinju i okolini Sarajeva, nego i u srednjoj Bosni. To područje bilo je gotovo potpuno neistraženo do ove knjige”, rekao je Nagradić.

On je naveo da su autori opisali sve stećke, nekropole, ostatke crkava, manastira, te istakao da na području Prnjavora postoje manastirsko nasljeđe i imanja, što nesumnjivo pokazuje da je tu živjelo pravoslavno stanovništvo.

Nagradić je za knjigu “Manastir Zavala” Milijane Okilj rekao da ona rekonstruiše život tog manastira i njegovu milenijumsku istoriju.

Knjiga je objavljena u saradnji sa Izdavačkom kućom “Besjeda”, a činjenica da je ovo drugo izdanje poslije samo dvije godine, pokazuje da je bila tražena.

Nagradić je za narednu godinu najavio objavljivanje još jedne knjige Milijane Okilj, kao i prvi broj časopisa “Kulturno nasljeđe”, te je naglasio da u Republici Srpskoj nema nijednog časopisa koji se time bavi.

Predstavnici Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa danas su predstavili i zbornik radova “Kulturno-istorijski komleks Detlak”, publikaciju posvećenu bazilici u Romanovcima, brošuru o rezultatima ovogodišnjeg arheološkog iskopavanja u manastiru Detlak kod Dervente koja je pisana na srpskom i engleskom jeziku.

SRNA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*