Promocija zbirke pjesma “Kafane” u Prnjavoru

U Prnjavorskom ,,Domu kulture” održana je sinoć promocija knjige pod nazivom ,,Kafane” čiji je autor Duško Ž. Popović.

Promocija je privukla ljubitelje poezije sa područija opštine koji su imali priliku da uživaju u lijepim stihovima.

Ova zbirka pjesama, govori o načinu života u sadašnjem vremenu, kao i svim drugim temama koje opsjedaju ljudski život, a sve povezano sa filozofijom.

Naziv ,,Kafane” potekao je od jedne od pjesama koja se nalazi u zbirci a gdje autor govoti o kafanama kao mjestima gdje se upoznaju ljudi i gdje se susreće i sagledava život, gledaju i sagledavaju usponi i padovi u životu.

Na promociji prisustvovao je i sam autor Duško Ž. Popović koji ističe da je inspiraciju za pisanje nalazio u svijetu oko sebe i da je ova zbirka namjenjena svim ljudima, što prestavlja jedan veliki uspjeh.
,, Pa svakako da predstavlja pobjedu, pobjedu života, pobjedu ljudskosti, pobjedu čovjeka predstavlja, dakle stoji na strani čovjeka, na strani onih koji su obespravljeni, koji su slabi i tako dalje. Ona središnja ličnost jeste čovjek i sve to što se dešava oko njega. Danas divnih pjesnika ima. Mnoge pjesničke veličine su naduvane a čini mi se da su pravi pjesnicu ostali negdje u sjenci. Međutim mislim da će se to s vremenom, da se profiltrirše i da će to biti ipak bolje.,, istakao je Popović.

O značaju autora kao pjesnika i njegovom književnom ostvarenju govorili su književnik Rajko Preradović, prof.dr. Ostoja Đukić dok je stihove čitala pjesnikinja i prof. Željka Vračević.

Ona ističe kako je autor jedan od prvih pjesnika sa čijim se djelima susrela kao dijete i kako već godinama prati njegov rad.

,,Smatram da je jedan vrlo kvalitetan pisac, kvalitetan čovjek i kvalitetan umjetnik koji uspije da spoji ono što ja kažem, filozofiju i pjesništvo. Ono što drugi smatraju nebjašnjivim, on uspije da dočara na jedan vrlo prost, običan, narodni način tako da svi razumiju ono što on želi da kaže a opet su to vrlo teški i vrlo apstraktni pojmovi kao što je prolaznost života koje imamo u ovoj knjizi.”,istakla je Vračevićeva.

Sa sličnim stavom govori i ugledni akademik prof.dr.Ostoja Đukić koji smatra da je ova poezija životna i da je satkana od sitnih niti ljudskih egzistencija i postojanja u kom se ocrtavaju ljudske vrline.
,, Ova poezija ima duše, ima u njoj nastojanja da se nađe bolji život, bolje raspoloženje i da čovjek stigne tamo gdje bi trebao stići, u neke filantopske i humane predjele gdje boravi ljudsko srce i tako dalje. Duško Popović je nama osvjetlio jedan put koji bi trebao u duhovnom smislu biti, put ljudskosti,da bude put istinskih ljudskih težnji i razumjevanja.” Istakao je Đukić.

Pjesnik Duško Ž.Popović izdao je više zbirki poezije i proze a ova nova zbirka ,,Kafane” šatmpana je u okviru izdavačke kuće ,,Vihor” iz Dervente.

Đ.Č

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*