Projektom „Starenje i zdravlje“ ove godine obuhvaćeno 30 korisnika

Foto: A. Atić

Projektom „Starenje i zdravlje“ koji će se u Prnjavoru sprovoditi u saradnji i partnerstvu Opštinske organizacije Crvenog krsta /OO CK/ Prnjavor, Crvenog krsta Švajcarske i Opštine Prnjavor ove godine biće obuhvaćeno 30 starih lica.

Sekretar OO CK Prnjavor Đurađ Stojčić u izjavi Srni istakao je da će naredne godine broj korisnika biti povećan na 60, a u svrhu kvalitetnog obavljanja predviđenih usluga posao će dobiti pet medicinskih sestara.

U narednih nekoliko dana Crvenom krstu u Prnjavoru trebalo bi biti uručeno i vozilo za rad na terenu.

Prema ranije potpisanom četvorogodišnjem ugovoru švajcarski Crveni krst će projekat u 2021. godini finansirati sa 90 odsto potrebnih sredstava, a Opština Prnjavor sa 10 odsto.

Stojčić je podsjetio da je projekat nastavak i nadogradnja dosadašnjih aktivnosti Crvenog krsta pomoći i brige o starim licima koje je ova organizacija godinama unazad sprovodila na području lokalne zajednice.
Ovo je značajan projekat jer širimo humanost na ljude treće životne dobi, posebno kod onih koji su starost dočekali sami i nema im ko pomoći“ , pojasnio je Stojčić u izjavi Srni.

On je dodao, da je u okviru projekta korisnicima na raspolaganju 36 usluga.

Početku realizacije projekta prisustvovala je i direktor Kancelarije švajcarskog Crvenog krsta za BiH Mihela Hinić, koja je u izjavi Srni istakla da su projektom obuhvaćene dvije komponente – njega i pomoć u kući za osobe starije životne dobi kojima je pomoć potrebna da ostanu u svojim domovima i rad sa starijim osobama koje su dobrog zdravstvenog stanja, a žele da budu aktivne i doprinose u svojim u mjesnim zajednicama.

„U Prnjavoru će se u domenu dijela aktivnog starenja za sada raditi u tri mjesne zajednice gdje će biti oformljene inicijativne grupe starih osoba koje će imati svoj plan rada, odlučivati o potrebnim aktivnostima, omogućiće im se potrebna edukacija. Radi se ciljano šta je u kojoj sredini potrebno i za šta ljudi pokazuju interes“ , rekla je ona.

Predstavnik opštinskog Odjeljenja za finansije Aleksandar Njegomirović kaže da je plan da u 2024. godini projektom bude obuhvaćeno 80 korisnika, ali i da je želja opštinskih vlasti da se projekat nastavi i nakon toga.

On napominje da će prema urađenim finansijskim projekcijama opština Prnjavor u naredne četiri godine za projekat izdvojiti između 130.000 KM i 150.000 KM.

„Ovaj projekat omogućava društvenu i ekonomsku korist osobama starije životne dobi jer ne samo da imaju pomoć i njegu u kućnom ambijentu već se i ta usluga obezbjeđuje za minimalanu participaciju“ , izjavio je Njegomirović.

U sklopu OO CK Prnjavor danas je otvorena i posebna prostorija za rad medicinskih sestara uključenih u projekat „Starenje i zdravlje“ . Kancelarija je opremljenja svim neophodnim sredstvima i pomagalima za rad.

Projekat „Starenje i zdravlje“ u BiH počeo je 2013. godine u pet gradskih i opštinskih organizacija Crvenog krsta, a od ove godine projektu su se priključile još po dvije organizacije iz Republike Srpske i FBiH i jedna iz Brčko distrikta.

SRNA, T.S.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*