Prnjavorsko Udruženje RVI obilježilo Svetog Vasilija Ostroškog: Ukazali na neophodnost bolje zdravstvene zaštite (FOTO)

Screenshot

Sveti Vasilije Ostroški, krsna je slava i zaštitnik Udruženja ratnih vojnih invalida Prnjavor. Zato je povodom 12. maja, obavljeno osvećenje slavskog kolača i žita a slavskom obredu prisustvovali su članovi udruženja.

Oni prnjavorčani koji u ratnim vremenima nisu štedili sebe te su za stvaranje Srpske dali dio svog tijela i zdravlje uvijek sa velikim osjećajem isčekuju Svetog Vasilija Ostroškog, zaštitnika udruženja koje ih okuplja.

I ove godine za slavskom trpezom, razmijenili su se različiti ratni doživljaji i priče ali jedinstven stav kako ratni vojni invalidi moraju imati bolju brigu od strane društva. Posebno to traže jer ratne rane uzimaju svoj danak.

Predsjednik Udruženja RVI Prnjavor Dragan Vrhovac kaže kako je zbog toga zdravstvena zaštita i njen nedostatak, veliki problem za prnjavorske ratne vojne invalide jer kako kaže, riječ je o populaciji koja iz dana u dan, postaje sve starija.

” Samim tim potreba za liječenjem je veća i neophodnija a pojavljuju se i problemi zbog rana i povreda koje su pretpjeli u ratu. Sve se to sada nekako sastalo i komplikuje zdravlje mnogima. Jedan od glavnih problema su i izrazito skupi lijekovi kao i specijalistički pregledi a sve to otežava normalan život jednog ratnog vojnog invalida ”, rekao je Vrhovac.

Vrhovac kao i predsjednik Saveza RVI Srpske navodi da je poboljšana zdravstvena zaštita nešto za šta se žele boriti. Podsjeća kako će 18.maja održati i sastanak sa ministrima rada i boračko-invalidske zaštite i zdravlja i socijalne zaštite Srpske gdje će im biti izneseni prijedlozi po tom pitanju a koji treba da budu dostupni ratnim vojnim invalidima.

”Jedan od naših prijedloga je da ratni vojni invalidi od prve do četvrte kategorije godišnje imaju pravo na banjsku rehabilitaciju u trajanju od deset dana. Takođe želimo i da se pokuša poboljšati pitanje oko obezbjeđivanja i nabavke ortopedskih pomagala. Što se tiče specijalističkih pregleda i tu želimo unaprijediti neke stvari te je naš prijedlog da se skrati lista čekanja na mjesec dana jer je ranije bio slučaj da su pojedinci na neki pregled čekali i po nekoliko mjeseci ”,rekao je Vrhovac.

Slavskoj svečanosti u parohijskom domu Crkve Svetog Save u naselju Slatina, prisustvovao je i gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš.

Navodi kako gradsko rukovodstvo uvijek daje ruku pomoći za ovo udruženje za koje ima samo riječi hvale kada je u pitanju rad i koja se vidi na terenu a koja treba da pomogne onima koji su dali dio svog tijela i zdravlja za stvaranje Srpske.

” Iskoristio bi ovu priliku te predsjedniku udruženja i njenim članovima čestitao njihovu krsnu slavu. Današnji datum je i prilika da čestitam i Dan Vojske Republike Srpske u čijim su se redovima borili ovi ljudi i odbranili je. Oni su za stvaranje Srpske dali dio svog tijela i to ne smijemo da zaboravimo i prema njima izricati veliko poštovanje ”,rekao je Tomaš.

Nakon završetka ratnih sukoba prema raspoloživim podacima bilo je oko 45.000 ratnih vojnih invalida od čega sa podrčja Prnjavora 1280. Godine i posljedice rata čine svoje te ih danas ima oko 958 do čega su njih preko 700 aktivni članovi prnjavorskog Udruženja RVI.

TV K3

1 Comment

 1. Удружење РВИ РС постоји већ 12-13 година, као удружење од посебног друштвеног интереса, умјесто да буде у саставу институције Борачке организације. На тај начин увећан је број административних радника и више оптерећен републички буџет али и јединство борачке организације. Ово задње некоме је било врло важно да, у систему одлучивања, има више опречних интереса чиме се умањује јединство борачке организације по систему “завади па владај”.
  Моја маленкост није члан Удружења РВИ, имао сам срећу да без проблема прођем кроз метеж ратних збивања, 1992-95.године, али… али саосјећам са борцима ВРС који су лакше или теже рањени, изгубили дио тијела, нарушили психички свој здравствени интегритет или, оно најгоре – дали своје животе за одбрану српског народа.
  Дакле, као учесник ратних и поратних дешавања имам своје виђење рада Удружења РВИ РС.

  Ово задње обиљежавање крсне славе Удружења не разликује се од претходних – све је готово исто понављано годинама уназад, поручују:
  … razmijenili su se različiti ratni doživljaji i priče ali jedinstven stav kako ratni vojni invalidi moraju imati bolju brigu od strane društva. Posebno to traže jer ratne rane uzimaju svoj danak.
  … Predsjednik Udruženja RVI Prnjavor Dragan Vrhovac kaže kako je zbog toga zdravstvena zaštita i njen nedostatak, veliki problem za prnjavorske ratne vojne invalide jer…
  … Jedan od glavnih problema su i izrazito skupi lijekovi kao i specijalistički pregledi a sve to otežava normalan život jednog ratnog vojnog invalida …
  … predsjednik Saveza RVI Srpske navodi da je poboljšana zdravstvena zaštita nešto za šta se žele boriti…
  Итд, итд, све у том наративу, увијено и неодређено, демагошки: ми требамо, ми морамо, предложићемо, захтјеваћемо, упутићемо… и док то ови с врха пирамиде Удружења и власти узму у разматрање, усвајање и спровођење у пракси, дотле припадника РВИ са 1280 “слети” на 958, или мање за 332, само на подручју општине Прњавор!

  Предлажем да Удружење “поднесе рачуне”, детаљан извјештај о својој активности, од дана оснивања до данас, и да конкретно наведе све облике помоћи и унапређења стања у раду, да положи поименичне рачуне дате новчане или друге материјалне помоћи – од упућивања на рехабилитацију и давања пластеника до давања станова.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*