Prnjavorski preduzetnici o nelojalnoj konkurenciji sa Unijom udruženja poslodavaca RS

“Izazovi i perspektive poslovanja“ naziv je okruglog stola koji je danas održan u Prnjavoru u organizaciji Unije Udruženja poslodavaca. Cilj susreta je da se poslodavci upoznaju sa realizovanim aktivnostima i zagovaračkim politikama Unije poslodavaca sa posebnim akcentom na problemu neformalne ekonomije tj. nelojalne konkurencije.

Ključne politike Unije udruženja poslodavaca RS vezane su za smanjenje fiskalnih i parafiskalnih opterećenja na poslovanje, reforma obrazovnog sistema i smanjenje neformalne ekonomije u RS.

To sušinski, kaže Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS znači borbu protiv nelojalne konkurencije odnosno subjekata koji svoju djelatnost obavljaju na crno. Utaja prihoda i neprijavljivanje proizvodne djelatnosti, rad po kućama – sve su to primjeri velikog problema koji urušava konkurentnost poslodavaca i mnogostruko šteti društvu. Kao da i to nije dovoljno, pandemija korona virusa napravila je pometnju i na privrednom planu.

Aćić je istakao da je pred privrednicima izazovan period zbog zatvaranja nekih ekonomija, odnosno država, koje su najvažniji spoljnotrgovinski partneri, kao što su NJemačka, Italija, Austrija.

“Za sada nemamo negativnih efekata, što ne znači da ih nećemo imati u narednom periodu zbog razvoja situacije sa pandemijom”, rekao je Aćić.

On je iznio i podatak da su pojedini poslodavci tokom prošle godine imali izražen problem sa likvidnošću i negativne efekate kod prihoda, a u nekim sektorima je došlo do pada realizacije za pet do 10 odsto, ali i da su, s druge strane, određeni subjekti iskazali rast poslovanja jer su se otvorila neka nova tržiša.

Na okruglom stolu bilo je govora i o etičkom kodeksu poslodavaca kao preduslovu ličnog i poslovnog integriteta kako radnika tako i poslodavca a sve u cilju obavljanja poslova sa u skladu sa visokim poslovnim standardima.

“Izazovi i perspektive poslovanja” naziv je okruglom stola kojeg je Unija udruženja poslodavaca RS, sem u Prnjavoru organizovala i među trebinjskim privrednicima a u planu su još dva.

TV K3

4 Comments

 1. Žalosno je da pričaju svi ti prnjavorski bisnimeni o borbi protiv rada na crno a SVI oni plate radnicima daju u kovertama.
  Sramota.
  A mnogi od njih su upravo počeli sa radom na crno i sad imaju velike firme a baš sada im smetaju ovi mali što nešto pokusavaju.

  • Raditi za
   550,00 banka
   150,00 ruke
   pon – do subote
   a prikazano od pon – pet ………
   svi isto ” nemamo “

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*