Prnjavor: U Velikoj Ilovi održani Dani organske proizvodnje

Prnjavor je danas bio domaćin Dana organske proizvodnje Srpske 2021. godine koji je organizovan od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Ova manifestacija koja je održana u Velikoj Ilovi na ,,Farmi Jokić” okupila je brojne proizvođače iz cijele Srpske.

Svi oni smatraju da je  organska proizvodnja posebna filozofija života i odnosa prema prirodi  gdje je poručeno da je osnova svega očuvanje kvaliteta zemljišta ali i životne sredine.

Proizvodnja organskih žitarica, voća i povrća značajna za Srpsku rekao je i domaćin manifestacije Zlatko Jokić koji je za prisutne predstavio plodove svog rada.

Kaže da je logo kao i sertifikacija osnova kako bi proizvod došao do kupaca.

Ovaj poljoprivrednik i obrađuje oko 70 hektara zemlje a pri tom drži i oko 120 grla stoke od čega je 70 muznih grla.

Organska proizvodnja zaslužuje pažnju javnosti posebno kod poljoprivrednika iz Srpske kažu ispred priznate kontrolne organizacije Organic Constrol System iz Srbije.

Kažu da se na ovaj način omogućava poljoprivrednicima očuvanje životne sredine ali i mogućnost plasmana svojih proizvoda i izvan granca zemlje.

Organizatori manifestacije bili su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske kao i opština Prnjavor. Kažu kako su zadovoljni što mogu posjetiti jednu farmu gdje organsku proizvodnju njeguju tri generacije.

Pomoćnik ministra za stručne usluge u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Bursać rekao je da je resorno ministarstvo za poljoprivrednike, koji njeguju organisku proizvodnju, obezbjedilo i podsticaje koji se kreću od 600 KM po hektaru.

Za posjetioce su predstavljeni letci i brošure o tome kako prepoznati organsku proizvodnju na tržištu kao i listu dozvoljenih sredstava u organskoj proizvodnji.

TV K3

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*