Tomaš: Prnjavor sve više privlačniji stranim investitorima, u toku su pregovori sa investitorima iz Slovenije i Njemačke (VIDEO)

Opština Prnjavor postaje sve interesantnija sa investitore, posebno one iz EU poručio je načelnik opštine Darko Tomaš.

Podsjeća i da im se obratila i Agencija za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) ističući da se agenciji obratila jedna firma iz Slovenije koja razmatra BiH i opštinu Prnjavor kao potencijalnu lokaciju za investiranje.

,,U navedenom roku smo poslali sve informacije agenciji FIPA i dobili povratni odgovor da su oni investitoru proslijedili informacije. Za sada su to samo neke početne faze u pregovorima. Uvjeren sam da je Prnjavor jedna od najatraktivnijih lokacija, kada se sagledaju sve ponude poslovnih mjesta u cijeloj BiH’’,naveo je Tomaš.

Poručio je I da su preko Ministarstva za evropsku integraciju i međunarodnu saradnju Republike Srpske u kontaktu sa poslovnim subjektima iz Njemačke.

,,U kontaktu smo sa dva poslovna subjekta iz Njemačke ali za sada nismo u prilici da javnosti otkrivaju više informacija zbog njihovih poslovnih informacija jer se razgovori još vode. Ono što mogu samo reći da se radi o velikim indutrijskim gigantima u Evropskoj uniji koji radu u sektoru auto industrije.’’,naveo je Tomaš.

Ističe da je to dobar pokazatelj da se i firme iz EU same javljaju i stvaraju interes za investiranje u Prnjavor.

Podsjeća da je u posljednje vrijeme primjetno interesovanje investitora pri čemu su četiri investitora uputili zahtjev za kupovinu zemljišta, navodeći da se uveliko radi na provođenju javne licitacije.

,,Jedan investitor iz Prnjavora dok je drugi iz Austrije a tokom sljedeće sedmice se očekuje licitacija za dva privredna subjekta pri čemu jedan već posluje na teritoriji opštine a drugi je sa strane.’’naveo je Tomaš.

Podsjeća da je opštinsko rukovodstvo još od 2010.godine, smatrao da je potrebno da se izgradi jedna poslovna zona navodeći da je njena privlačnost za investitore postala I veća, prolaskom trase autoputa ,,9.januar” Banja Luka – Doboj.

Istakao je da je plan lokalne zajednice bio da u poslovnoj zoni Vijaka, prije svega, svoje mjesto nađu domaći privrednici koji su već izradili svoje poslovne objekte pri čemu posluju i rade. Podsjeća da je do sada ugovor potpisan sa šest privrednih subjekata sa teritorije opštine Prnjavor.

Kaže i da Prnjavor ima uslove i ponudu u poslovnom prostoru, zbog kojih je veoma atraktivan za investitore.

,,Dosadašnjim firmama smo prodavali zemljište za 1,50 KM po m2 a u neposrednoj blizini cijena zemljišta se kretala od 60 do 100 KM po m2 i to bio podsticaj opštine Prnjavor tim novim preduzećima. Ono što još ističem kao prednost je i to što je poslovna zona izuzeta iz zone gradskog građevinskog zemljišta pri čemu se ne plaća naknada ni za uređenje ni za rentu prilikom izdavanja građevinske dozvole nego samo taksa od 0,03 odsto na investicionu vrijednost objekta. Ono što nismo mogli izbjeći je a to je plaćanje u iznosu od 1,60 KM za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u građevinsko zemljište’’,naveo je Tomaš.

Istakao je I da je do sada u poslovnoj zoni Vijaka prometovano oko 15 od ukupno 120 placeva površine preko 151.000 m2.

Navodi i da je to zemljište opština Prnjavor dobila na poklon od strane Vlade Republike Srpske bez ikakve naknade.

Pozavao je investitore da se obrate opštinskom rukovostvu povodom investiranja pri čemu navodi da će za sve njih pogodnosti biti iste kao i za predhodne firme.

Poručuje i da je uvjeren da trenutna privredna struktura u Prnjavoru takva da je ova lokalna zajednica svrstana u dvije ili tri lokalne zajednice u Srpskoj po stepenu ekonomskog razvoja.

Izrazio je I nadu da će razvojem poslovne zone Vijaka i otvaranjem novih radnih mjesta, Prnjavor biti jedna od najbolje razvijenih lokalnih zajednica u Srpskoj u bliskoj budućnosti. Podsjeća da na teritoriji opštine posluje oko 10 firmi koje ostvaruju godišnji prihod preko 20 miliona KM.

TV K3

18 Comments

 1. Citam da ce hrana u Njemackoj da poskupi 40 % pa me interesuje koliko ojera ce da bude ojeokrem ??

 2. Mnogo toga ti napriča samo nisi rekao koji će ljudi raditi u tim firmama?
  I to malo šta ih je ostalo u Prnjavoru ne znam kako vas mogu očima gledati!

  • Radiće onaj ko hoće.mora ili treba da radi.Niko nikoga ne bije po ušima da ide da radi.To je stvar licnog izbora,raditi ili ne raditi.

   • Samo ko mora! Jer su plate toliko mizerne da običan čovjek ne može sastaviti kraj sa krajem. A poslodavci opstaju samo ako su u dilu sa crvenom mafijom i dok njima plate reket radniku ne ostane ništa.

 3. Moze, bice plata 2.500 eur kada ti budes imao bar srednju skolu i budes placao gorivo 2 eur i cigarete 6 eur.
  Plata od 250 eur ne postoji kod nas

  • Tko je sad zaslužan za razvoj općine ? Načelnik ili Večina? Ja mislim da je ipak večina jer oni su sposobni ljudi

 4. Dolaze investitori sve ok za pozdraviti ali ako ce bjeda raditi za 250 eura a taj isti posao gore su plate 2.500 eura bolje onda nabavite konopaca da se i ovo malo bjede povjesa skrati sebi muke

  • @Roki,malo je više od 250 evra, ali bolje da se Srba što više iseli,pa ne podržavamo mi ovde sve bezveze što je na štetu Srba!? 2500 euro ahahaha, pa to je malo veća plata i imaju je obrazovani Njemci sa školom,hehe , ma Srbima samo lagati kao što radimo na svim portalima pa neka se isele da nama ostane više Bosne! Kad ih iselimo onda nam je lakše uzeti njihovu imovinu a oni se neće nikada smjeti vratiti i u tome imamo podršku duboke države,gvoždže se kuje dok je vruče.

   • Ta podrška duboke države će vas prije poslati u Tursku nego što ćete vi tako jaki iseliti Srbe! Dobićete ubrzo odluke Narodne Skupštine Republike Srpske pa ćemo da vidimo šta će se moći uzeti od Srba a da je njihovo!

   • Tako je svi će se iseliti, jer to je zadatak sadašnjih vlastodržaca na čelu sa Ronhilom i Pejinom unukom! I to vrlo efikasno rade uz pomagače u vidu svojih načelnika kao što je Promaš na lokalnom nivou.

 5. Промјена Скупштинске већине у Прњавору коју предводи СДС довела је до повољније пословне климе у Прњавору.

  • Svaka čast Đogo,promjene su ipak izvršene iako su nam govorili da od njih neće biti ništa. Mi iz Saveza ne volimo ove iz SNSD samo zato što su u SNSD-u. Pozdrav tebi, znamo da oni to ne razumiju.

   • Не, ми волимо СНСД и нашега великога вођу,можда већега и од самога Србског цара Душана.Зашто већега и од самог Душана?Па зато што Душан није имао против Србије и Србскога народ толико непријатеља као наш велики вођа.Он се бори као Лав против Нато Пакта,Европске Уније,Федерације БиХ и свим вањским и унутрашњим непријатељима и нико му ништа не може.
    Још само да врати Војску и остале надлежности које је сам пренио на ниво БиХ,тада ће проглсити и независност и онда ће без сумње биту већи и од Душана Силнога и све лозе Немањића.

   • Taj SNSD je oborio sve rekorde u laži, korupciji i kriminalu. Samo da potsjetimo: Robne rezerve, Banka Srpske,IRB, pare od pomoci za poplave, Radišič, ubistvo Davida i jos nekoliko ubistava, Ulazak u NATO, Pavlovic banka, zgrada vlade, rafinerija Brod, Šume Srpske, kilo zlata, vila na dededinju, ikona, Zeljković, tenički kiseonik, Načelnik Prijdora, Darkina osiguravajuća kuća i malverzacije u Fondu zdravstva plus zgrada Centar, laži o referendumu itd….

     • Šta je botovi pogodila vas istna?! Ja ću još dodati: Naplatne kućice( nazalost pored štete od 5 miliona bilo je i smrtno stradalih) , litvanska banka, Glinica, RAOP, Farmaland, Bolnica Doboj, korona žurke, kupovina papaka, oduzimanje para Stankoviću na granici Hrvatske,Pelješki most, najskuplji kilometar A.Puta u Evropi… A Darko zapošljava drugu sa liste SDA dok djeca palih boraca napuštaju R.S za koju su im očevi poginuli!

    • A stvarno si zagulio kao da gledaš non stop BN televiziju! Da si kojom srećom nabrojao šta su radili tvoji prije Bajine ekipe vidio bi da je to ista bagra samo drugo pakovanje možda i gori zavisi kako ko mejeri! Vama je krivo što vam je Baja izmako korto pa ne možete doći pameti!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*