Prnjavor: Sudije ovog suda jedini u Srpskoj oduzimaju vozila BAHATIM VOZAČIMA

Veliki dio javnosti Republike Srpske saznala je da sudovi imaju mogućnost da trajno oduzmu vozila bahatim vozačima tek kada je Srpskainfo prošle sedmice objavila da je to uradio sudija Osnovnog suda u Prnjavoru.

Sudija je oduzeo „mercedes“ vrijedan oko 200.000 KM jednoj mladoj vozačici iz Dervente, koja je već nekoliko puta kažnjavana. Tada se saznalo da jedino ovaj sud u RS ima ovakvu praksu, i to kada iscrpe sve druge mogućnosti, odnosno izriču ovakve mjere ponavljačima koji uporno i namjerno krše propise u saobraćaju.

U Osnovnom sudu Prnjavor, čije su sudije do sada oduzele 9 vozila, za Srpskainfo objašnjavaju da i sudije ovog suda najčešće iziriču novčane kazne i kaznene bodove počiniocima prekršaja iz oblasti javnog saobraćaja. Zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom izriče se po odluci suda kada je to potrebno ili kada je zakonom propisano da se ista mjera mora izreći. Objašnjavaju da se počiniocu vozilo oduzima na osnovu Zakona o prekršajima.

– Prvenstveno treba napomenuti da je mjera oduzimanja vozila trajnog karaktera, odnosno navedeno vozilo kojim je počinjen prekršaj trajno se oduzima i neće se vratiti počiniocu prekršaja niti trećem licu ako je ono vlasnik vozila – kažu u ovom sudu.

Na izricanje ove zaštitne mjere sud se odlučuje u svakom konkretnom slučaju posebno, odnosno razmatrajući sve okolnosti pod kojima je počinjen predmetni prekršaj, posljedice koje su proizašle počinjenim prekršajem, ranije kažnjavanje počinioca prekršaja za iste ili slične prekršaje, te stanje neplaćenih novčanih kazni. Oduzimanje vozila se izriče kao poslednja mogućnost.

Oduzimanjem vozila sudije u Prnjavoru, kako sami kažu, žele da zaštitu živote i imovinu drugih učesnika u javnom saobraćaju od vozača koji koriste motorno vozilo u javnom saobraćaju suprotno odredbama Zakona o osnovama bezbjednosti javnog saobraćaja, od vozača koji su ranije bezuspješno sankcionisani za saobraćajne prekršaje i od vozača koji ne plaćaju izrečene novčane kazne.

– Ovom zaštitnom mjerom će se zasigurno postići veća sigurnost u saobraćaju, zaštitiće se životi i imovina svih učesnika u javnom saobraćaju, smanjiće se broj prekršaja, te će se postići svrha kažnjavanja u smislu generalne i specijalne prevencije – poručuju iz ovog suda.

U Agenciji za bazbjednost saobraćaja RS pozdravljaju odluke sudove koji izriču zaštitne mjere oduzimanja vozila vozačima koji divljaju na putevima i koji su prijetnja po bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju i imovine.

– Iako sudovi imaju zakonsku mogućnost da oduzmu vozila počiniocima prekršaja, sudska praksa je različita. Sudovi u Sarajevskom, Zeničko-dobojskom i Unsko-sanskom kantonu redovno oduzimaju vozila, dok je u RS ta praksa, koliko mi je poznato, samo u jednom sudu, u Prnjavoru – navodi Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Radović navodi da mnoge zemlje u EU imaju takvu praksu, a da je u Sloveniji na tome najviše urađeno. On smatra da oduzimanje vozila počiniocima saobraćajnih prekršaja ima dobro preventivno dejstvo i na ostale potencijalne počinioce.

 

– Nije isto kada znaš da ćeš platiti novčanu kaznu od nekoliko stotina maraka ili da će ti biti oduzeto i vozilo koje možda vredi 20.000 KM. Oduzimanje vozila više “boli“ – ocenjuje Radović.

Kaže da će se Agencija za bezbjednost saobraćaja RS zalagati da se i u novi zakon o bezbjednosti na putevima u BiH ugradi odredba o oduzimanju vozila počiniocima saobraćajnih prekršaja.

Primjeri

U Osnovnom sudu Prnjavor kažu da je oduzimanje vozila kojim je prekršaj počinjen zaista neophodno u sljedećim slučajevima: vožnja vozila u saobraćaju koje nije registrovano, vožnja vozila koje na sebi nema nikakve registarske oznake, vožnja vozila koje na sebi ima registarske oznake koje su izdate za drugo vozilo, vožnja vozila prije dobijanja vozačke dozvole, vožnja vozila u vrijeme kada je počiniocu prekršaja već oduzeta vozačka dozvola, vožnja vozila pod velikim dejstvom alkohola, prekoračenje brzine, vožnja tehnički neispravnog vozila  i slično.

Drugačije mišljenje

Milanko Milekić, predsjednik Osnovnog suda Banjaluka, koji je i predsednik Udruženja sudija RS, kaže da je njegovo lično mišljenje da je izricanje ovakvih zaštitinih mjera „možda preoštro“.

On kaže da se i u krivičnim postupcima u RS veoma rijetko izriču mjere bezbednosti oduzimanja vozila. Ipak, smatra da je potrebna sveobuhvatna analiza na osnovu koje će se pravosudna zajednica da donese konačnu riječ. Nije mu poznato da li još neki sud u Srpskoj, osim suda u Prnjavoru, prekršajnim počiniocima iziriče kaznu oduzimanja vozila.

– Znam definitivno da to nije radio Osnovni sud u Banjaluci – kaže Milekić.

srpskainfo.com

16 Comments

 1. Kako je sud donio odluku gdje covjeku nakon 35 godina komsija zatvori prolaz.Kako donosi odluku gdje stoji obrazlozenje da jedan komsija moze da ugrozava posjed drugog zato da ne bi ugrozio svoj posjed.Sudije su kriminalci u institucijama i podrzava ove vanistitucijalne.

 2. Švercere deviza ispred hotela Nacionala ili još drastičnije ispred ulaza u banke , švercere duvana po pijaci , kamatare Ili zelenaše i još koje kakve manje ili veće kriminalce za koje čitava prnjavorske opstine zna niko ne sme ni da pogleda a kamoli procesuira ali zato za nevezan pojas ili prekoračenje brzine Malte ne primijenila bi se smrtna kazna ! Nikako ne mogu da shvatim Ko stoji iza tih ljudii kome pinku daju !!!!

 3. Prnjavor je inace poznat po bahatim policajcima koji svoje probleme i fustracije iskaljuju na neduznim gradjanima koji nisu u mogucnosti da zive na visokoj nozi kao pojedini koje ne kaznjavaju ili su previse mirni i ne zele da ulaze u konflikte sa policijom, sto ovi ujedno i koriste. A sto se tice sudija koji oduzimaju auta, bolje im je da se malo smire i da se ne ponasaju tako, jer kako bi se osjecali kada bi im oduzeli nesto za sta su jako vezani? Neka stave prst na celo pa razmisle za u buduce, jer vrlo lako moze da se prelije casa pa da bude mnogo gore 😉 Pozdrav za prnjavorske prasinare ( policajce) uz poruku “DA BOG DA VAM ZA LIJEKA TREBALO” 😉

 4. Vjerovatno devojka nije zeljela da casti kako su oni sebi zamislili pa sta kazu ? Kad neces sad ces da vidis… Tako ja to vidim …..

 5. Pitam se kada će predsjednica suda, sudije i policija pravdi privesti prije svih onoga koji trijezan ne sjeda u vozilo i iza sebe ima brojne delikte i sa najtežim posljedicama. Kada će te njemu oduzeti vozilo? Jeli čekate da neko ponovo pretrpi veliku materijalnu štetu, ostane invalid ili njegovu bahatost i njegovo pijanstvo plati životom?

 6. Ako bi isti aršini važili za sve, Nada bi onda Vladi oduzela i biciklo. Kako to da neki dan, kada je po prnjavorskim gostionama vodio crno jagnje, mrtav pijan izazove udes, ošteti drugome vozilo, i umjesto svih sankcija pa i napokon oduzimanja vozila, uopšte ne bude poslat u policijsku stanicu na trežnjenje. Kada će njemu pijanom i slupanom biti oduzeto vozilo. Samo vi izazivajte još veće nezadovoljsto naroda.

 7. Polako se ibrik preliva.Dosta sile vise pojedinaca koji misle da su sila bozija.Sve ih izmijenjati i poslati na biro rada nek se tamo sile.Dovesti mlade i skolovane.

 8. Pa što predsjednica Nada ne oduzme vozilo svom Vladi koji vrlo često bahato vozi i izaziva saobracajne nesrece!?

  • Nemojte napadati Nadu i Vladu.Njih je tragedija vec sustigla za sva nedjela!A to je zet Linoleum.Ko njega u familiji ima ni pakao mu tesko nece pasti!

   • Ma daj Ceco,šta pricas!? To je fin i uglađen gospodin.Mada vise uglađen zbog uvlačenja u du#e Momčilu, Vladi, Sinisi,Nemanji a sada i malom Drkicu!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*