Prnjavor: Probni rad nove školske kotlovnice (FOTO)

U kotlovnici Osnovne škole “Branko Ćopić” danas je u probni rad puštena nova kotlovnica na pelet. Iz te kotlovnice, obezbjeđuje se grijanje za tri škole: OŠ “Branko Ćopoć”, Centar srednjih škola “Ivo Andrić” i Gimnazije.

– Do sada su se grijali na ugalj, od ove godine grijaće se na pelet. Želim zahvaliti Vladi Republike Srpske i resornom Ministarstvu, odnosno ministrici Srebrenki Golić, koji su obezbijedili 470 hiljada maraka za zamjenu kotolova – rekao je Darko Tomaš, načelnik opštine Prnjavor dodaući da će novi kotlovi pojednostaviti proces rada u školi, kada je grijanje u pitanju, s druge strane, zaštititi životnu sredinu, jer je to, kaže, bio primarni cilj zamene kotlova.

Izvođač radova bila je domaća firma “Topling”.

– Prisustvujemo puštanu u rad tri kotla po 450 na pelet, umjesto dva kotla 750 kilovata na ugalj kao što je to bilo svih ovih godina. Meni je veoma drago, prvenstveno jer sam stanovnik ovog grada, da smo riješili – rekao je Dario Agostini, direktor preduzeća “Topling”.

Dodaje da prijašnji kotlovi bili najveći zagađivač okoline u Prnjavoru. Sa kotlovima na pelet, kaže Agostini, “to će da bude srastino drugačija priča”.

– Situacija sa peletom jeste nezgodna, nismo izabrali dobar tajming, ali pretpostavljam da će situacija od naredne godine da se malo stabilizuje. Srednjoškolski centar je već raspisao tender, određee količine peleta su već obezbjeđene, tako da što se tiče same količine peleta neće biti problema – kaže Agostini.

U OŠ “Branko Ćopić” uvjeravaju da peleta ima dovoljno, srećni to su problem velikog zagađivača napokon riješili.

– Zahvaljujem nadležnom ministarstvu, načelniku opštine i preduzeću “Topling” na odličnoj saradnji pri realizaciji projekta preslaska tri škole na pelet. Pelet smo nabavili, da naši roditelji ne brinu, đaci će biti u toplijim učionicama. Naša škola je ove godine dobila status eko škole, što će reći da osim kvalitetnijeg grijanja, mi ćemo imati i zdraviji i čistii vazduh – poručuje Jasmina Malešević, direktor OŠ “Branko Ćopić” Prnjavor.

Suzana Švraka, direktor Centra srednjih škola “Ivo Andrić” Prnjavor rekla je da osim što prethodno grijanje nije bilo kvalitetno, narušavalo je izgled i škole i grada.

– Bili smo svjedoci da je u toku grejne sezone igrališta škole bila prebukirana tim ugljem i samim tim i naši učenici nisu mogli da se igraju u tom školskom dvorištu, jer je bilo zauzeto – kaže Švraća, zahvaljujući nadležnom ministartsvu, načelniku opštine i “Toplingu” koji je uvijek u službi naših građana i učenika.

(TV K3)

7 Comments

  1. Solarno Grijanje u ljeto… pa gdje ste vi pošli? Hladne pumpe, to je rješenje a ne solarno Grijanje u periodu, kada sunca skoro pa nema jer je dovoljno da ga za grijanje ima bar malo jer se ne grije na 100 stepeni. Koji savjeti?! Da je to rješenje, zapad bi ga koristio i ne bi od Rusa skoro pa prestao da kupuje gas da se solidariše sa Ukrajinom pa makar svi mi pocrkali u Evropi, Americi i svugdje jer ima viška naroda na Zemlji.
    Hladne pumpe,hladno grijanje će biti rješenje vijeka.

    • Ti koji pišeš sa mojim nikom si jedan veliki jadnik. Stvarno žalosno i na kraju nekako poremećeno.

  2. Solarno Grijanje u zimi… pa gdje ste vi pošli? Toplotne pumpe, to je rješenje a ne solarno Grijanje u periodu, kada sunca skoro pa nema. Koji savjeti?! Da je to rješenje, zapad bi ga koristio i nebi se sa Rusima prepirao o isporuci gasa.

    • Na dajte se braćo Srbi , pretpostavljam da jesi Srbin i samo “udarajte” po rušiteljima BiH i pamet u glavu da nam zaokružite one koji sada nisu na Vlasti u RS ! Ma pusti Ruse i ne spominji ih tim prije jer ih ni opozicija ne spominje i ne uzima za neki faktor.

  3. Da upravu si’Energija’.Sto prije shvate to bolje.!Sve firme Koje su ugrađuju solarno grijanje su u debelom plus,kako na berzi tako i u poslovima i zaradi.Sto se moze provjeriti.

  4. Čestitam!Ali mislim da bi firma trebala,da pored ostaloga,što prije krene Sa proizvidnjom solarnih ploča i grejanje na sunčevu energiju i da tu uloži novac.Jel je to energija budućnosti i biznis budućnosti.Prije nego sto konkurencija dodje.I da se pozicioniraju i bit će osiguran opstanak i rast firme sto je veoma vazno.Ako čitaju vlasnici da razmisle sto prije i odluče se na tu Investiciju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*