Prnjavor: Prenos embriona simentalske rase na farmi Jokić

Projekat embriotransfera čiji je cilj dobijanje što bolje genetike i potencijala životinja dao je dobre rezultate u dosadašnjim testiranjima na farmama u Šamcu, Kozarskoj Dubici i Prnjavoru, rekao je danas Mladinko Lulić iz banjalučke Veterinarske stanice.

TV K3

Lulić, koji je na farmi Zlatka Jokića u Velikoj Ilovi kod Prnjavora prisustvovao prenosu embriona simentalske rase na junice, naglasio je da su prethodni rezultati na ovoj farmi bili izuzetni, jer je od sedam pokušaja embriotransfera – pet bilo uspješno.

On kaže da je važno napraviti dobar izbor recipijenata ultrazvučnom dijagnostikom, koja je usavršena u Pragu, te da se moraju sagledati uslovi na farmi.

“Projekat smo radili isključivo na junicama starosti 14 mjeseci. Gotovi oplođeni embrioni se ubacuju u majke recipijente, slabijih genetskih potencijala, ali koje na svijet donose potomstvo od majke donora koja ima vrhunske genetske osobine”, pojasnio je Lulić.

Goran Kostić iz banjalučke Veterinarske stanice kaže da ovaj složeni biotehnološki postupak mora proći određene protokole da bi se došlo do završne faze.

“Embrion se svjež ili zamrznut prenosi u odabrane jedinke. Cilj je da jedinke sa što boljim genetskim potencijalima i većim kvalitetima u što kraćem periodu daju što više potomaka, da poboljšamo genetski potencijal na farmi, spriječimo širenje zaraza, te da farmeri imaju grla koja daju više mlijeka i koja su otpornija”, pojasnio je Kostić.

Farmer Zlatko Jokić kaže da su na ovom poljoprivrednom imanju i Velikoj Ilovi uvijek spremni na iskorak, te da imaju dobru saradnju sa Univerzitetom u Banjaluci i češkim stručnjacima iz ove oblasti.

“U ovoj godini imamo zavidne rezultate sa embriotransferom. Danas smo ponovo odradili sedam grla, očekujemo u narednih mjesec do dva uspješne rezultate”, kaže Jokić.

Na farmi Jokića raspolažu sa 110 do 120 grla, a na ovom poljoprivrednom gazdinstvu dominira proizvodnja mlijeka, te dnevno proizvode od 1.300 do 1.500 litara.

Primjena embriotransfera na farmama u Republici Srpskoj nastala je kao plod saradnje Instituta za reprodukciju domaćih životinja, Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci i Češkog poljoprivrednog univerziteta iz Praga.

U timu za primjenu embriotransfera su profesori banjalučkog Poljoprivrednog fakulteta Stoja Jotanović, Marinko Vekić i Đorđe Savić, te stručnjaci iz Veterinarske stanice Banjaluka – Ratko Mijatović, Vladimir Salak, Mladinko Lulić i Goran Kostić.

Prve aktivnosti na primjeni embriotransfera počele su 2015. godine, a pilot-projekti do sada su obavljeni na farmama Čede Borojevića u Šamcu, Milorada Arsenića u Kozarskoj Dubici i Zlatka Jokića u Prnjavoru.

SRNA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*