Prnjavor i Ilijaš najbolji u BiH

Na osnovu napretka na polju dobre uprave i zaštite okoline, ostvarenog u okviru Projekta opštinskog ekološkog upravljanja (MEG projektom) tokom proteklih 12 mjeseci, osam jedinica lokalne samouprave ostvarilo je pravo na finansijsku podršku za realizaciju svojih infrastrukturnih projekata iz oblasti životne sredine, u ukupnom iznosu od 950.000 dolara.

Od partnerskih jedinica lokalne samouprave koje su učestvovale i u prvoj fazi MEG projekta, pravo na korištenje bespovratnih sredstava ostvarili su Prnjavor, Žepče i Prijedor. Osim njih, pravo na korištenje bespovratnih sredstava ostvarili su Ilijaš, Laktaši, Šamac, Trebinje i Orašje kao partnerske JLS koje su se pridružile MEG projektu u drugoj fazi.

Naime, u proteklih godinu dana MEG projekat pružao je intenzivnu tehničku podršku partnerskim lokalnim samoupravama na polju jačanja dobre uprave i zaštite okoline. Nakon nezavisne evaluacije, utvrđena je rang lista MEG partnerskih lokalnih samouprava koje su ostvarile najveći progres po navedenim indikatorima. Evaluacija postignutog napretka je provedena u skladu sa Metodologijom za dodjelu finansijske podrške temeljene na rezultatima za partnerske jedinice lokalne samouprave, razvijenom u sklopu MEG projekta i u potpunosti je bazirana na dokazima.

Ovih osam lokalnih samouprava su svojim radom i zalaganjem ostvarile pravo na dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava, koja se mogu koristiti za implementaciju prioritetnih infrastrukturnih projekata iz oblasti životne sredine, definisanih u njihovim razvojnim strategijama.

Druga faza Projekta opštinskog ekološkog upravljanja se trenutno implementira u 31 jedinici lokalne samouprave, a projekat zajednički finansiraju Vlada Švajcarske, Švedska i Vlada Češke Republike, kao i Evropska Unija, dok ga provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

UNDP

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*