Prnjavor i Boleslavjec proslavili 50 godina pobratimskih veza

Pobratimske veze između Prnjavora i poljskog Boleslavjeca traju i pola vijeka nakon potpisivanja sporazuma o bratimljenju ova dva grada, a jačanje veza započetih još 1974. godine i danas se svi trude očuvati.

Osim starijih Poljaka koji žive u Prnjavoru i Poljaka koji žive u Poljskoj, tople prijateljske odnose između ova dva grada i naroda koji u njima žive čuvaju i mlađe generacije. Tako je u posjetu Prnjavoru povodom obilježavanja 50 godina od bratimljenja ovih gradova stigao i Kamil Gauka iz Boleslavjeca, a kako ističe Prnjavor smatra svojom kućom.

“Prvi put sam u Prnjavoru i veoma sam prijatno iznenađen. Mislio sam da ću naići na nešto drugo, ali je veoma topao prijem. Moja porodica potiče odavde. Djed se rodio u Prnjavoru i došao sam kući”, rekao je Gauka.

U posjetu Prnjavoru je iz Poljske došla i Mažena Patalej, a kako kaže, obje bake su rođene na ovim prostorima.

“Jedna baka je rođena u okolini Prnjavora, a druga u Banjaluci. Pradjeda je radio u rudniku. Došla sam sa Kulturno-umjetničkim društvom ‘Boleslavjec’. Kratko sam tu, ali mi se za sada ovdje dopada”, istakla je ona.

Pet decenija saradnje obilježeno je u maju i u Boleslavjecu, a tom prilikom ovaj poljski grad posjetio je i mladi Prnjavorčanin Damjan Marić.

“Grad mi se svidio kako na izgled, tako i sa svojom kulturom i svojim prijatnim ljudima. Najjači utisak na mene su ostavili ljudi koji su nas prijatno dočekali”, istakao je Marić.

Poljaci čiji su preci davne 1892. godine došli u Prnjavor, tu i dalje žive, a Igor Kanjski, predsjednik Udruženja Poljaka “Boleslavjec” Prnjavor, ističe da Poljaci u Prnjavoru žive podjednako dobro kao i ostali narodi kojima je ovaj grad jedini dom.

“Ja živim 28 godina u Prnjavoru i nijednog momenta nisam mogao da vidim da mi živimo drugačije od drugih ili da se drugi drugačije ophode prema nama. Prnjavor je Mala Evropa, tako da mislim da živimo u tom duhu”, kazao je Kanjski.

Prema njegovim riječima, Prnjavorčani i Poljaci imaju dosta sličnosti, a neke od istih karakteristika jeste da su i jedni i drugi veseli, razigrani i da se vole družiti.

Halina Vanjak, predsjednik Udruženja reemigranata iz Bosne i Hercegovine, živi u Poljskoj, ali u Prnjavor dođe više puta tokom godine. Kako ističe, ima jedno srce i dva doma, jer su i Prnjavor i Boleslavjec njene kuće.

“Ja se ovdje osjećam kao kod svoje kuće. Drago nam je da možemo doći i da se ovdje cijeni šta radimo. Mi želimo da to traje i traje i da se nikada ne zaboravi”, kaže ona.

Darko Tomaš, gradonačelnik Prnjavora, istakao je da su mnogi Prnjavorčani bili u Boleslavjecu, te dodao da je obilježavanje 50 godina od bratimljenja važan dan za Prnjavor.

“Uvjeren sam da će saradnja i u narednom periodu biti sve bolja. Mi imamo nekoliko potpisanih pobratimskih povelja, ali je ovo prvi put da obilježavamo 50 godina saradnje. Sama ta činjenica govori o ovom danu”, rekao je Tomaš.

On je dodao da u Prnjavoru zajedno živi 16 naroda i da je upravo to ono što krasi ovaj grad.

Piotr Roman, predsjednik grada Boleslavjeca, istakao je da je 50 godina saradnje mnogo vremena.

“Mi imamo deset različitih gradova sa kojima sarađujemo i sa kojima smo pobratimi, ali sporazum sa Prnjavorom je najstariji. Sve se promijenilo. Granice su se promijenile, države, Evropa, a naše prijateljstvo traje”, naveo je Roman.

Tomaš Gabrišak, načelnik okruga Boleslavjec, istakao je da u ovom okrugu živi 20.000 stanovnika koji su došli u Poljsku sa područja Prnjavora i okoline.

“U svim mjestima u Poljskoj gdje žive ti ljudi, tradicija i običaji koje su ponijeli iz samog Prnjavora i okoline i dalje žive. Izgleda da će, s obzirom na to kakve imamo kontakte s vlastima Prnjavora i ljudima Prnjavora, taj kontakt biti bar još narednih 50 godina takav kakav je sada”, rekao je Gabrišak.

Povodom obilježavanja 50 godina od bratimljenja, predstavnici ovih gradova potpisali su dokument kojim se ističu pozitivna iskustva prijateljskih odnosa Prnjavora i Boleslavjeca i izražava spremnost da se prijateljska saradnja razvija i unapređuje na dobrobit lokalnih zajednica i svih stanovnika.

Takođe, ovim povodom, biće upriličena i prezentacija tradicionalnih jela domaće kuhinje.

Adnan Selimović – Nezavisne novine

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*