Prnjavor: Boračka organizacija proslavila krsnu slavu Mitrovdan (FOTO)

Boračka organizacija opštine Prnjavor obilježila je danas Mitrovdan, krsnu slavu, koju borci slave širom Republike Srpske. Prnjavor je za stvaranje i odbranu Srpske dao 626 boraca čija su imena uklesana u Spomen hramu na Vučijaku.

Iako na području Prnjavora nije bilo ratnih dejstava, prnjavorski borci pronijeli su slavu opštine. 626 boraca dalo je živote za stvaranje Republike Srpske, po čemu je ova opština druga po učešću poginulih boraca u odnosu na broj stanovništva.

Naše tri hrabre jedinice „Vukovi s Vučijaka“, „Laka prnjavorska brigada“ i „Motajički bataljon“ zaista gdje god su došli dali su ogroman doprinos u stvaranju Republike Srpske“, rekao je ratni komandant jedinice „Vukovi s Vučijaka“ Miro Šikarac.

Šikarac dodaje da situacija koja trenutno vlada među borcima, boračkim organizacijama, kao i brojne podjele među njima nikako nisu dobri. Status boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca bi trebao biti na mnogo boljem nivou, s obzirom da je od ratnih dejstava prošlo punih 26 godina.

Borci uvijek žele više, zajedno sa porodicama poginulih boraca i RVI. Ja zaista nisam srećan ni odnosom Republike Srpske prema nama, mislim da naše kategorije zaslužuju više, a isto tako nisam ni srećan ponašanjem boraca i boračkih kategorija zato što 26 godina poslije rata mislim da nikad nismo bili više podijeljeni nego danas. Nalazimo se u nekim udruženjima, organizacijama, a taj naš jedinstven glas zaista se ne čuje. Smatram da ništa nismo naučili iz istorije, nismo preuzeli ništa što je dobro, trebali smo da se ugledamo na SUBNOR koji je bio jedinstven ili na neke susjedne zemlje koje imaju jake organizacije i koje na taj način postižu mnogo veće rezultate nego mi ovakvi kakvi jesmo“, dodao je Šikarac.

U Hramu svetog Velikomučenika kneza Lazara na Vučijaku služena je liturgija, prelomljen je slavski kolač, a vijence su položili predstavnici Boračke organizacije opštine Prnjavor, Kola srpskih sestara i predstavnici Mjesne boračke organizacije Kremna.


TV K3 (FOTO: TV K3)

6 Comments

  1. Motajickom bataljonu i njegovim pripadnicima svaka cast,skidam kapu a ovi ostali ovde pomenuti …talašika,srednja zalost da neidem u detalje ,ko je bio znace ,zivjeli

  2. Osim Borke Cvijanović pripadnika Vukova sa Vučijaka svi ovi su obične jajare, sekicese, ulizice… Mislim ovi sa slike. Ali im se mora priznati da su u ratu bili dobri i hrabri vojnici, a u miru nažalost sve ono što sam nabrojao.

  3. Mrcine jedu i piju,jel se ne moze izaći na groblje zapaliti svijeće i svako sebi. A vidjeti ko je od boraca ugrožen ili bolestan pa mu pružiti neki dinar i pomoć. Mi samo znamo krkati i lokati zato i nestajemo polako kao narod. ŽLisno

  4. Sve dok je tu klempava spodoba zbog koje su naša braca i očevi izginuli na Ozrenu nema napretka!!!

  5. Probrani pojedinci slave, a borci u bijedi, siromastvu i bolesti umiru bez da im ovakva “boracka” organizacija ime spomene.

1 Trackback / Pingback

  1. Mitrovdan | lpbr-Prnjavor

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*