Prnjavor: 300 mališana na Međunarodnom festivalu “Đeram” (FOTO)

U organizaciji Srpskog prosvjetnog kulturnog društva “Prosvjeta” iz Prnjavora sinoć je održan Međunarodni festival folklora „Đeram – djeca, čuvari tradicije”. Program je počeo svečanim defileom Svetosavskom ulicom do Trga srpskih boraca, gdje su učesnici odigrali zajednički kolo.

Da su mladi ljudi svjesni značaja tradicije i da svojim aktivnostima nesebično rade na njenom očuvanju, pokazao je Međunarodni festival folklora „Đeram – Djeca, čuvari tradicije”. Nakon defilea Svetosavskom ulicom u Prnjavoru, kulturno-umjetnička društva „Vaso Pelagić“ iz Pelagićeva, „Mladost“ Trpinje iz Hrvatske, „Beli anđeo“ iz Srpca i „Prosvjeta“ iz Prnjavora, pred brojnom publikom, zajednički su na Trgu srpskih boraca odigrali kolo. A, potom su se kroz kulturno-umjetnički program predstavili koreografijama i igrom iz svojih krajeva.


Jovana Arsić član je KPD “Vaso Pelagić” iz Pelagićeva, a na folkor ide već četiri godine. Kaže da je folklor zavoljela uz porodicu, jer su i majka i tetke imale posebnu ljubav prema tradiciji i folkloru, pa je negdje to i bilo logičan slijed, da i ona postane član društva. Njeni društvo najviše predstavlja Posavinu i Leskovac.

Đorđe Gostimirović već šest godina je član dječijeg ansambla SPKD “Prosvjeta” iz Prnjavora, podoodbor Štrpci. Dopadaju mu se društvo, kolo i nošnja, a najviše voli da igra vlaške igre i Beograd

Predsjednik KPD “Vaso Pelagić” Pajo Brkić kaže da već tri godine učestvuju u “Đermu”:

“Ove godine smo imali Skupštinu u Pelagićevu, gdje smo napravili plan i program za ovu godinu i već znamo gdje i koja društva nastupaju. Naš zadatak svakako jeste da okupimo ovu omladinu, da prenesemo na njih naše korijene, kulturu, tradiciju i običaje i da djeca nauče šta su naše prave kulturne vrijednosti, pa da to onda dalje čuvaju i prenose na svoju djecu”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*