Prnjavor: 30 godina od mobilizacije i formiranja 1. bataljona (FOTO)

Povodom 30 godina od mobilizacije i formiranja 1. bataljona Lake pješadijske brigade Prnjavor, borci 1. bataljona su se okupili kod Spomenika poginulim u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu gdje je služen parastos i položeni vijenci za sve stradale.

Na početku raspada Jugoslavije 1991. godine i osamostaljenja Slovenije i Hrvatske, među prvim mobilisanim borcima bili su i pripadnici prnjavorskog 1. bataljona. Treći po redu komandant ovog bataljona Brane Tubak kaže da je mobilisan u septembru 1991. godine.

Tubak dodaje da je 50 odsto pripadnika bataljona ranjeno a mnogi su i poginuli a najveće gubitke su imali na samom kraju rata na Ozrenu i Vozući.

Srđan Tomić komandir čete koja je 1991. otišla na ratište u Zapadnu Slavoniju kaže da je 1. bataljon Lake pješadijske brigade Prnjavor imao najduži ratni put.

Tomić dodaje da je 1. bataljon mobilisan sa 582 borca dok je kroz bataljon prošao 831 borac. Mnogi su kaže ranjeni, poginuli ili umrli nakon rata.

Parastos poginulim služilo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve a prethodno su vijence položile delegacije pripadnika 1. bataljona i rukovodstva opštine i Skupštine opštine Prnjavor.

TV K3

1 Trackback / Pingback

  1. Okupljanje boraca 1. bataljona | lpbr-Prnjavor

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*