Priče iz prošlosti Prnjavora: Stara rimokatolička crkva u Kulašima

Do 1885. godine Popovići su bili samostalna kapelanija.

U samostalnoj kapelaniji Popovići bilo je 1855. godine prema statistici: U selu Popovići 17 porodica sa 165 vjernika, u selu Dragalovci 16 porodica sa 145 vjernika, u selu Drenova 7 porodica sa 79 vjernika i selu Osredak 2 porodice sa 22 vjernika.

Prva crkva Rođenja Blažene Djevice Marije sagrađena je 1849. godine, vjerovatno od drveta, pa je u periodu 1884–1885. godine građena nova.

Ona je popravljana nakon Drugog svjetskog rata, a obnova je završena 1957. godine.

Nova, današnja župna crkva građena je od 1973. do 1986. godine.

Priče iz prošlosti Prnjavora

7 Comments

 1. Ima mnogo primjera u proslosti gdje su se izdizali neki narodi iznad drugih, prozivali su se uzvisenim narodima,bozijim,nebeskim,arijevskim i ko zna kako vise da bi se izdigli iznad manjinskih( u broju) i pokusavali na bilo koji nacin da taj manjiski promjene na svoju stranu ili da ga minimalizuju.

 2. Ево прилике за наше младе и талентоване историчаре, пуни знања и жељни доказивања, да о прошлости Прњавора напишу и коју књигу и да освијетле нашу не тако давну прошлост. Ту су, колико знам, Топић и Милијашевић али и редовни наставници и професори историје. Мој коментар можда ће бити “окидач” да се неко од њих лати “убојитог пера” и – ето књиге за нека будућа поколења, ако их буде!
  Ја на овај кратак текст немам никакве примједбе, дапаче. У њему се износи и својеврстан попис становништва, додуше претпостављам Хрвата јер зашто би се за римокатоличку цркву везивали Срби?

  Када је ријеч о попису становништва треба рећи да су то прво урадили Турци. По неким подацима попис је обављен већ у 16 вијеку, али се резултати налазе у архиву Турске. Један дио тих података наводно је достављен Земаљском музеју у Сарајево, али су агресорске гранате, маја 1992. године, уништиле баш те податке!
  Следећи попис обавили су педантни чиновници Аустро-Угарске монархије, 1879. године, одмах по доласку на просторе БиХ. Према бошњачким подацима, у које не сумњам, каже се да је било 1,158.164 становника, од којих је: “Већинско становништво било је словенско (Срби,Бошњаци, Хрвати), поред њих било је и 5.729 Јевреја (шпанских Сефарда) и нешто Рома, Цинцара и Албанаца”.
  Овдје постоји једна замка јер се под појмом “словенско” становништво подразумјевало три постојеће вјере које су и данас присутне. Међутим, заправо се радило само о Србима три вјероисповјести. Срби муслимани и Срби католици већ на самом почетку двадесетог вијека нестају, што “заслугом” СПЦ а више заслугом спољног фактора. Дакле, Хрвата на овим просторима прије само 120 година није било а ћирилицу су, католички свјештеници, користили у коресподенцији јер своје нису имали. Тако је све било до појаве оног неписменог и фрустрираног будалетине Вука и и његовог пајташа Ђуре Даничића. Они ће Хрватима формирати писмо за шта ће Вук бити “промакнут” у почасног грађанина Загреба, 1861.године. Захвалница му је написана на ћирилици!
  Тако је Вук помогао да Срби католици постану Хрвати! Прелазак Срба у “царску вјеру” а касније у Хрвате најбоље је описао Симо Матавуљ у приповјетки Бакоња фра Брне (има је на интернету, у пдф издању и боји само три странице).

  Још је интересантнији Дубровник који је 1898.године био чисто српски град. Пописом те године Дубровник је имао Срба 5.823, Талијана 677, Мађара 384, Нијемаца 263, Чеха 48, Словенца 19 и Пољака 6. Хрвата нити једног јединог! Није их било ни у оближњим мјестима: Груж-Лапад, Брегат Горњи, Брегат Доњи, Грбавац, Мартиновићи, Макоше,, Буићи, Петрача, Челопеци, Чибача,Брашина, Завреље, Солине и Плат.

  Ова тема колико је занимљива толико је и данас актуелна за дешавања на овим просторима, у свијетлу геополитичких интереса и збивања са далекосежним последицама по Србе све три вјериисповјести, чак и оне којих нема!

   • Da, zivjeli su, Maje, lnke, Peruanci i jos neko al ‘ ne mogu da se sjetim… Poslije al’ dugo poslije počeli su da se polako pojavljuju drugi…

    • Dopuno,i šta sad,rekao i šta? NIŠTA! Nije on jedini. Veliki si šupljak. Ako si Srbin i sad neko iz tvog naroda primjera radi dokaže ili kaže da si postao , evo lupam od Hrvata ili od Muslimana , sasvim je sigurno da bi ti to poricao,tako i oni 99,9 %. Ako napišeš da ne bi poricao onda nisi Srbin!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*