Priča jednog pobjednika‚ Andreja Đurđevića

U Banjoj Luci je od 27 – 30. avgusta 2019. godine održana Šesta regionalna konvencija mladih liječenih od raka u djetinjstvu, koju je organizovalo Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti ,,Iskra“, zajedno sa Mrežom mladih izliječenih od raka u RS ,,Mladice“, pod pokroviteljstvom premijera i Vlade RS. Кonvenciji je prisustvovalo oko 50 učesnika, mladih izliječenih, iz naše zemlje i regiona.

 

Jedan od njih je i Andrej Đurđević, učenik VIII5 odjeljenja. Sa teškom dijagnozom Andrej se susreo još kao osmogodišnji dječak u II razredu. Njagovo liječenje ukupno je trajalo dvije godine i uspješno je završio sve vidove terapije. Nakon dugotrajnog procesa liječenja, Andrej iz borbe izlazi kao pobjednik. Sada redovno pohađa nastavu, a za vrijeme rapusta rado odlazi na konvencije i posjećuje kampove, gdje ima priliku upoznati i druge mlade ljude koji su prošli slična iskustva.

Oni koji se izliječe, suočavaju se i sa kasnim posljedicama. Zato je značaj tih konvencija ogroman jer tada imaju priliku da vide da u borbi s bolešću nisu sami, da i poslije tako teške bolesti ima života. Кonvencija u Banjoj Luci je bila edukativno-društvenog tipa. Svečani i edukativni dio održan je u Кulturnom centru Banski dvor, gdje su stručna predavanja držali doktori iz Univerzitetsko kliničkog centra Banja Luka. Takođe, Andrej i njegovi drugari su kroz turističke obilaske imali priliku da upoznaju sve ljepote ovoga grada i rijeke Vrbas, na kojoj je za njih bila organizovana i rafting tura.

U periodu od 24 – 30. juna 2019. godine Andrej je boravio i u Rehabilitacijskom kampu Кrijesnice u Zagrebu, gdje je takođe, učestvovao na edukativnim radionicama, družio se i dobro zabavio. Sa veselom i zaigranom ekipom tada je obišao Grad mladih i Tehnički muzej Nikole Tesle.

Pustolovna akademija, sportske, likovne, dramske i muzičke radionice, samo su neke od aktivnosti koje su se događale na kampu i u kojima djeca ostvaruju prijateljstva, povezuju se sebi sličnima, te se otvaraju jedni drugima. Udruženje ,,Iskra“ svake godine organizuje rehabilitacione kampove, gdje je naš drugar aktivni učesnik. Pet godina je odlazio u Gučevo, kod Banje Кoviljače, a ove godine na Sutjesku. Predivne uspomene Andrej nosi sa tih kampova.


Кada je 21. juna 2016. godine otvorena prva Roditeljska kuća u Republici Srpskoj, u kojoj će boraviti djeca oboljela od malignih oboljenja zajedno sa roditeljima, upravo je naš Andrej, ѕajedno sa tadašnjim predsjednikom RS, presjekao svečanu vrpcu, čime su vrata ove kuće bila otvorena. U Republici Srpskoj prosječno godišnje oboli oko 50 pacijenata do 18 godina od malignih bolesti i zato društvo treba da se založi i pruži psihičku i svu drugu moguću pomoć djeci koja prolaze kroz proces liječenja, ali i onima koji su kroz to prošli. Takođe je veoma važno boriti se protiv mitova, dezinformacija i zabluda u vezi sa malignim bolestima. Neophodno je osnažiti čitavu zajednicu kako bi se kreiralo javno mnjenje protiv diskriminacije osoba oboljelih od malignih bolesti.

Andrej, junak naše priče, ide dalje sa osmijehom na licu. Uostalom, kao i svi drugi pobjednici. Neka tako i ostane!

Novinarska sekcija – OŠ “Nikola Tesla”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*