Predstavljamo kandidate za odbornike SO Prnjavor: Bojan Milijašević UJEDINJENA SRPSKA br.12

Бојан Милијашевић

Рођен у Прњавору 1979. године. Ожењен, отац једног дјетета. Незапослен.

Дипломирао на Одсјеку за црквену умјетност и сликарство Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ у Фочи.

Дуги низ година изучава српско страдање у Другом свјетском рату, а посебна област његовог научног интересовања је страдање дјеце у Независној Држави Хрватској. Учесник је међународних конференција о страдању Срба у Јасеновцу и другим логорима, научних скупова о култури памћења, написао је многе радове о страдању Срба Босанске крајине и страдању дјеце у логорима Независне Државе Хрватске. Резултат дугогодишњих истраживања је фотомонографија „Голгота Босанске крајине: Дјеца у логорима смрти НДХ“.

Предсједник је Удружења „Јастребарско 1942“, удружења дјеце логораша, њихових потомака и поштовалаца.

Бави се и византијским иконописом као и изучавањем културног насљеђа Срба, а посебно културним и вјерским насљеђем прњаворског краја. У сферу интересовања спада и истраживање, лоцирање и ишчитавање старих споменика и натписа на простору између ријека Врбаса, Укрине и Саве.

Аутор је књиге „Прњаворска парохија и њено окружење у времену и простору: цртице из прошлости“.

Члан је стручне редакције задужене за прикупљање и обраду података о насељеним мјестима на подручју општине Прњавор у пројекту „Енциклопедија Републике Српске“ који реализује Академија наука и умјетности Републике Српске.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*