Predavanje o Mađarima koji su nekad naseljavali Vučijak kod Prnjavora

U Banjaluci će u subotu 26. oktobra 2019. godine u organizaciji Udruženja Mađara Republike Srpske “Magyar Szó” biti održano predavanje o mađarskim kolonistima koji su naseljavali selo Vučijak kraj Prnjavora.
Predavanje će održati dr. Bela Makai (Béla Makkai) docent na Karoli Gašpar (Karoli Gáspár) reformatskom (protestanskom) univerzitetu u Budimpešti, kandidat za Akademiju nauka Mađarske, i Dario Topić profesor istorije iz Prnjavora.
Dr. Bela Makai koji se, između ostalog, bavi pitanjem kolonizovanja Mađara u vrijeme Austro-Ugarske vladavine održaće predavanje na pomenutu temu, dok će Dario Topić održati predavanje o istoriji Mađara koji su naseljavali selo Vučijak. U svom predavanju on će govoriti o njihovom doseljavanju u Vučijak, prosvjetnim i vjerskim prilikama, privatnom životu, materijalnim ostacima koji danas svjedoče o njihovom boravku u Vučijaku i posebno o razlozima njihovog odlaska iz Vučijaka u Drugom svjetskom ratu.
Predavanje će se održati u prostorijama Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske u Banja Luci (Ul. Cara Lazara br. 22).
Ulaz je besplatan.

1 Comment

  1. Bilo bi prikladnije da su tako nesto organizovali u Prnjavoru , jer se i radi o ovom podrucju… Cak bi se mozda pronasao i neki svjedok tih zbivanja, bolje receno kasnijeg raseljavanja. To je sigurno bilo za mnoge bolno, napustiti rodno mjesto, zapocete ljubavi itd… Vjerovatno se neko jos tih ljudi sjeca ili je mozda kao dete bio u drugarstvu sa njima… Bilo bi lepo znati i da li je neko ostao i gdje ? Sta je sa tim ljudima sada?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*