Pravoslavna Nova godina dočekana tradicionalnim molebanom i vatrometom (FOTO)

Nova godina po Julijanskom kalendaru dočekana je i u Prnjavoru. Na tradicionalan način u hramu Svetog velikomučenika Georgija održan je noćni moleban na kojem su prisustvovali prnjavorski vjernici.

Za mnoge, koji poštuju pravoslavlje i istinsku duhovnu snagu i riječ, hladna noć i temperture ispod nule, nisu predstavljale prepreku, da uz molitve u kasne sate, dočekaju Novo ljeto Gospodnje.

Vjernici kažu kako je pravoslavna Nova godina jedan od važnijih datuma za njih. Po ustaljenom običaju svi oni žele da Novo ljeto Gospodnje, najviše donese zdravlja, mira i blagostanja.

Među vjernicima, bilo je mnogo mlađeg naraštaja koji kažu kako pravoslavnu Novu godinu, uvijek dočekuju sa velikom radošću i da bi i ostali mladi ljudi trebali poštovati ovaj datum ali i druge praznike.

Protojerej-stavrofor Duško Drinić, arhijerejski namjesnik prnjavorski  kaže da je molitva jedan od najboljih načina kako ući u Novu godinu.

Podsjeća da se kroz molebane vjernici zahvaljuju Bogu na svim dobročinstvima koje je učinio u protekloj pri čemu žele da mir, spokoj i još više dobročinstva bude i u Novoj godini.

On je poželio svim vjernicima da i u Novom ljetu Gospodnjem, budu privaženi crkvi, molitvi i svojim bližnjima.

Drinić je  svim vjernicima poželio sretnu pravoslavnu Novu godinu i Mali Božić svim vjernicima kao i Sv. Vasilija svima onima koji slave ovog sveca.

Nakon molebana, za vjernike je u porti hrama, organizovan i vatromet koji je svojim bojama, ukrasio hladno prnjavorsko nebo.

TV K3 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*