Povodom drame na pašnjaku kod Prnjavora, oglasila se policija: Nismo nemoćni

Foto: Ninko Đurić
Povodom drame koja se ovih dana odigrala na pašnjaku nadomak Prnjavora, u kojoj je nakon spajanja dva stada ovaca, ovdašnji stočar Nihad Iriškić,  kako tvrdi, ostao „kraći“ za 70 ovaca i najmanje 50 jagnjadi u vrijednosti većoj od 30.000 maraka, oglasili su se iz policije, tačnije Policijske uprave Banjaluka.

– Policijska uprava demantuje navode da policijski službenici nisu postupili po zaprimljenoj prijavi od strane lica L.I. te da su kako navodi autor poliicjski službenici „nemoćni“.

S druge strane stočar Iriškić, kome je inače zvanično ime Lokman, kaže da ostaje pri svakoj svojoj tvrdnji i svakoj izrečenoj riječi.

Kaže da za sve to ima svjedoke, a osim što mu je to rečeno, postupke policije okvalifikovao je kao „nemoć“, pošto „nije zaštićen da bude teško pokraden“. Ističe da nikakav zapisnik nije ni dobio, a da se u policijskom saopštenju uopšte i ne spominje nož, kojim je, za šta navodno ima svjedoke, na njega nasrnuo jedan od nomada.

U saopštenju Policijske uprave Banjaluka doslovno stoji:

– Policijski službenici policijske stanice Prnjavor su izašli na lice mjesta, te u konkretnom slučaju nisu mogli utvrditi elemente krivičnog djela niti prekršaja.

Sa policijskim službenicima na teren je izašao i poljoprivredni inspektor, koji nije dozvolio razdvajanje stada na imanju lica L.I. jer bi se ovce mogle zaraziti. Inspektor je dao mogućnost da se ovce razdvoje na licu mjesta, na pašnjaku u blizini imanja lica L.I. na šta lice L.I. nije pristalo i udaljilo se sa lica mjesta.

Takođe, L.I. je poučen da može podnijeti krivičnu prijavu protiv dva nomada, što isti nije uradio. Saopšteno mu je da ukoliko je nezadovoljan postupanjem policijskih službenika, može podnijeti predstavku na njihov rad, što takođe nije učinio.

Policijski službenici Policijske stanice Prnjavor, su obavili razgovor sa nomadima incijala D.B. i M.T. koji se nisu protivili razdvajanju stada, ali je lice L.I. zahtjevalo da to bude na njegovom imanju. “, navedeno je u saopštenju banjalučke PU.

Vlasnik ranča „Zelena dolina“ za naš portal je objasnio da je „opljačkan uz pomoć starog „čobanskog trika“, od strane nomada, sa ogromnim stadom od više od 1.000 ovaca“.

– Spojili su svoje ogromno stado sa mojih oko 350 ovaca, a nakon rastavljanja ostao sam „kraći“ za 70 ovaca i najmanje 50 jagnjadi. Blagovremeno sam upozorio i pridošle nomade i policiju da će se to desiti, ali nisam zaštićen, izjavio je Iriškić.

On pojašnjava da je, kada već nije uspio da spriječi sastavljanje stada, insistirao je da  rastavljanje ovaca i jagnjadi bude na njegovom ranču gdje za to ima dva tora.

– Upozorio sam ih da je to nemoguće na otvorenom pašnjaku od oko 200 duluma, a da ne budem pokraden i oštećen. Nažalost, moje slutnje su se obistinile, jer su nomadi slobodno otišli dalje odvodeći značajan dio moga daleko manjeg stada. Jednostavno, sa svoja dva čobana nisam uspio da prevučem i prenesem veći dio svojih ovaca i jagnjadi do mog ranča, udaljenog više od jednog kilometra, kaže Iriškić.

Prnjavorski stočar naglašava da ostaje pri svakoj svojoj izgovorenoj tvrdnji.

– Za sve što sam rekao i tvrdim kako je bilo, imam svjedoke. Ako nešto nije tačno što sam rekao neka me policija odmah ispita i uhapsi, kategoričan je naš sagovornik.

Samo zahvaljujući njegovoj pribranosti, tvrdi, nije došlo do većeg incidenta i okršaja.

– Preko puta sebe sam imao ovčara, poznatog po prgavosti, brojnim incidentima, kao i neplaćenim obavezama i sankcijama. Saznao sam da je prije neku godinu učestvovao u jednom krvavom incidentu baš na prnjavorskom području. Napadnutom Prnjavorčaninu od strane pridošlih nomada, jednostavno je pukao film, pa je iz puške, nažalost, smrtno ustrijelio bliskog srodnika upravo ratobornog nomada koji je na mene potegao nož. Zbog toga sam od policije i zatražio da nomade pretresu i razoružaju. Međutim, nož se u saopštenju uopšte i ne pominje. Prava je sreća, samo zahvaljujući mojoj trpljivosti, da nije pala krv, osim što sam pokraden i oštećen, kaže Iriškić.

Na naše insistiranje, od Iriškića smo dobili odgovor na koga je to tačno mislio kad je izjavio da će „potražiti pomoć od onih koji su moćni“, pošto su mu, kako tvrdi u prnjavorskoj Policijskoj stanici rekli da su – „nemoćni“. A, na to su, očito, u svom saopštenju pogotovo bili osjetljivi iz PU.

– Mislio sam na ministra Dragana Lukača! Da se njemu, kao moćnom, lično obratim. Šta mi drugo preostaje, jer su mi u Policijskoj stanici dali do znanja i rekli da su nemoćni da me zaštite da nomadi ne odu sa mojim ovcama. Imam prijatelje koji su u dobrim i korektnim odnosima sa ministrom Lukačem i računam, čim se završi borba sa korona virusom, da ću biti u prilici da ga lično upoznam sa mojim nedaćama, kaže, za naš portal, Iriškić, uz konstataciju da nikakav policijski zapisnik nije ni potpisao, a ni dobio, kao i da je duboko uvjeren da većina prnjavorskih policajaca svoj posao obavlja „profesionalno i korektno“.

Ninko ĐURIĆ – mojprnjavor.info

12 Comments

 1. Pročitaj jos jednom sta pise u Izvjestaju o postupanju policije,
  Zasto je inspektor tražio da se stado razdvaja tu i tu,na sto su pristali nomadi,ako neme otetih ovaca.
  Čemu rastavljanje cisto nomadskog stada?

 2. Stvar je ovdje više nego jasna. Ako nesto nije tačno sto Iriskic tvrdi, a ponovio je da ostaje pri svakoj svojoj rijeci, zašto ga u suprotnom zbog laži policija ne uhapsi i podigne prijavu. Jasno je da nije automatski demanti ono što neko zove demantijem i kaze da je nesto demantovano!

 3. Za Iriškića kao i za sve ostale stočare je zakonom zabranjeno nomadjenje radi širenja bolesti.Za Lokmana je poznato da se krije ženi ispod suknje, a evo ide i bajram pa mu trebaju kurbani.

 4. Zašto Ninko nije naveo zadnji pasus demanta koji je objavio MUP a prenio prnjavor.info? Nije demantovao da je lažovčina koja izmišlja vijesti, već se i dalje bavi tračarenjem 😀 Iriškicu, odmah kod Lukača, baš će se obradovati kad te vidi…. obožava zelene doline 🙂

 5. Sto ga niste pitali , kad je vec kontaktirao i policiju i nomade pre spajanja stada , ZASTO NIJE POVUKAO SVOJE STADO nazad na farmu ili dalje od njih… To je jako interesantno znati ? Ako je vec znao za takav trik , sto se nije sklonio? On je tu pred kucom, mogao se lepo skloniti par sati dok ovi prodju i sve bi bilo dobro . I sta sad? Ako njegovi drugari znaju Lukaca? Mogu raditi sta zele i hoce? Cobani iz Knezeva nisu znali nikog pa su dosli , bili i otisli..

   • Da li se ti sklonis u stranu kad vozis auto i vidis budalu da ide na tebe direkt? Ja mislim da se svako pametan skloni umjesto da ceka da ga udari pa da zove policiju pa da vidi hoce li mu ko platiti ili ne? ?
    Tako i to , mogao se skloniti 2-3 h i sad bi mirno spavao… i NEMOJ DA PLJUJES PO DRZAVI , TO JE KAZNJIVO ZAKONOM

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*