Potpisani ugovori za dodjelu bespovratnih sredstava; Opština Prnjavor među devet potpisnika

Finansijski mehanizam uspostavljen je 2014.godine s ciljem pružanja podrške realizaciji različitih projekata koji su utvđeni kao prioritetni u jedinicama lokalne samouprave. U tom periodu realizovani su projekti čija je vrijednost veća od osam miliona KM od čega je grant sredstava bio pet miliona KM, rekli su iz IRB. Ove godine sredsta će dobiti devet opština.

Vršilac dužnosti direktora IRB-a Dražen Vrhovac istakao je da je Finansijski mehanizam uspostavljen kako bi bila pružena podrška realizaciji prioriteta utvrđenih strategijama razvoja jedinica lokalne samouprave i ojačane javne usluge i ruralni razvoj u Republici Srpskoj.

“Vrijednost finansiranih projekata u sedmom ciklusu Finansijskog mehanizma iznosi nešto više od milion KM, od čega je 690.000 KM bespovratnih sredstava, a ostatak vlastito učešće korisnika. Od 2014. godine traje Finansijski mehanizam, a do sada smo realizovali projete čija je vrijednost viša od osam miliona KM od čega je grant sredstava bilo pet miliona KM”, rekao je Vrhovac novinarima.

Jedna od opština koja je dobila sredstva jeste i Prnjavor. Načelnik ove lokalne zajednice objašnjava da će novac iskoristiti za realizaciju projekta sanacije putne infrastruture.

“Vrijednost projekta je 185.000 KM, a potpisivanjem ugovora dobili smo 100.000 KM bespovratnih sredstava, dok će ostatak finansirati opština Prnjavor”, rekao je Tomaš.

Iz Razvojne agencije Trebinje kažu da je da je ova lokalna zajednica kandidovala projekat koji se odnosi na jačanje resursa za proizvodnju i plasman poljoprivrednih proizvoda, čija je vrijednost 124.710 KM, od čega je 90.000 KM bespovratnih sredstava.

Pored Trebinja i Prnjavora podršku su dobile i opštine Mrkonjić Grad, Pale, Srbac, Šipovo, Istočno Novo Sarajevo, Brod, te grad Banjaluka. Sredstva su obezbijedile Vlade Srpske i Švajcarske putem Razvojnog programa UN u BiH.

TV K3/SRNA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*