Potpisan Ugovor memoranduma o saradnji Fondacije Mozaik i opštine

U sali Skupštine opštine Prnjavor danas je potpisan Ugovor memoranduma o saradnji Fondacije Mozaik i opštine Prnjavor.

TV K3

Ugovor su potpisali direktor programa “Omladinska banka”  fondacije Mozaik, Željko Pauković i zamjenik načelnika opštine Prnjavor, Slaviša Milanković, čime se Prnjavor pridružio opštinama i gradovima, koji su već dio ove saradnje.

Načelnik odjeljenja za Lokalno ekonomski razvoj i investicije, Ljubiša Šikarac, istakao je da se radi o četverogodišnjem ugovoru kojim će opština sufinasirati dvadeset projekata društvenih, neformalnih grupa omladinava od 17 do 30 godina.

“Po uzoru preko 40 opština i gradova koji suz do sada imali dobru saradnju i pozitivna iskustva, odlučili smo da i mi pomognemo naše omladince da mogu društveno korisno da djeluju. Vrijednost ugovora je 54 hiljade KM, od čega će dio sufinansirati opština, a u narednoj godini ćemo znati ko će biti dobitnici tih projekata” kazao je Šikarac.

Direktor programa “Omladinska banka” Željko Pauković rekao je da ova fondacija već godinama sa mladima radi na kreiranju dobre ekonomije u BiH, a u posljednjih 10 godina je kroz program “Omladinske banke” podržala društveno inovativne projekte neformalnih grupa mladih širom BiH.

“Do sada je u ovom projektu učestvovalo 43 opština, gradova i donatora, a podržano je oko 2.000 projekata ukupne vrijednosti oko sedam miliona KM u čijoj realizaciji je učestvovalo više hiljada mladih preduzetnih volontera”, istakao je Pauković.

Kroz ovaj program podržavamo i mikrobiznise mladih, ami planiramo da u narednoj godini program omladinske banke funkcioniše u pedeset opština na području BiH.-dodao je Pauković.

Dragana Marjanović iz Prnjavora, već je postala dio priče aplicirajući za sredstva.

“Mi smo aplicirali za projekat “Navijači pod krovom” kako bi pokrili tribine fudbalskog kluba “Borac” iz Šibovske. Naš projekat je prošao i mi smo dobili sredstva od fondacije Mozaik, potrudićemo se da tokom mjeseca oktobra realizujemo ideju i opravdamo povjerenje dobijeno iz Mozaika”- kazala je Marjanovićeva.

Ove godine kroz program Omladinske banke podržano je 386 projekata, ukupne vrijednosti oko 900.000 KM i 52 mikrobiznisa. M.Popadić /prnjavorlive.info

4 Comments

 1. Stvar je vrlo jednostavna, treba samo “umrežati” događaje, namjere i rezultate kojekakvih ciljeva, svesti sve to u svakodnevnu realnost, izvagati cilj i ostvarene rezultate, i utrošena sredstva, i … to je to! Ako je rezultat koristan za opštinu, onda to treba javno objaviti. Ako je rezultat “ampliciranja” promašaj i utrošena sredstva otišla “niz vjetar”, onda nosioce treba … nagraditi, postavljanjem na više i plaćenije položaje! E, to je naša praksa. Nema odgovornosti i polaganja računa, a za uzaludno utrošeni budžet “boli ih briga”.
  U ovoj, uslovno rečeno, “sizifovoj baladi” dva administrativno odgovorna djelatnika potpisuju, odnosno objašnjavaju da je potpisan epohalni poduhvat Opštine, zaključuju Ugovor o memorandumu saradnje sa tamo nekim subjektom pa će, na našu radost, utrošiti dio budžeta opštine na beznačajni projekat koji se zove “Navijači pod krovom”!

  Kakav je to seoski fudbalski tim, iz Šibovske, i njegove tribine stadiona koje treba pokriti za nekoliko dokonih gledalaca, i da za sve to vrijedi utrošili makar i simbolični dio opštinskog budžeta? Ili ako im je “amplicirani” projekt već prošao nadati se da će izgraditi i dio svečanih loža za zaslužne građane sela, opštine, Fondacije i ugledne goste. A koliko je to “ćorava rabota” govori i činjenica da Fudbalski klub “Ljubić”, koji je za Opštinu daleko značajniji, nema natkrivenog stadiona, a kao svečana loža služe betonske propale klupe!

  Razne fondacije, povremeni donatori i ostali “dobročinitelji”, te projekti čak i Vladine administracije samo služe za zamagljivanje nevesele stvarnosti, poruke i napora da se nešto radi a u konačnici se sve svodi na uzaludno i nedomaćinsko poslovanje, ili pranje nelegalno stečenih sredstava. U toj igri vrte nas u začarani krug dešavanja, bez smisla i kraja. Prividno su budžetski korisnici na dobitku a veći dio građana su nemoćni posmatrači koji, kada im pamet “dođe u glavu”, bježe preko “grane” sa velikom odlučnošću da se ovamo više ne vrate nikada.

  Ili, što reče Dejan Dimitrijević Mita, aforističar (Politika, 01.03.2015.g.): “Nisam od onih koji samo plaču nad svojom sudbinom. Ja kukam i naričem”!

 2. Čak i saradnja, i pri tom dobra namjera su-saradnika, u konačnom rezultatu ne mora da znači boljitak i napredak za lokalnu zajednicu, društvo kao cjelinu ili pojedinca u njemu. Naprotiv. Najčešće biva da se stvari otmu kontroli i izrodi u nočekivanu suprotnost, u “Alajbegovo mlaćenje prazne slame”, da li namjerom “su-saradnika” ili besmislenim radnjama koje ne vode ničemu – sada, manje je važno.
  Republika Srpska, a tako i ostale državne zajednice u okruženju i dalje, imaju formiranene institucije i službe koje rade na ekonomskom podizanju društva i rastu BDP-ea. Poznata su ministarstva privrede, energetike, ekonomskog razvoja, trgovine i druga, a onda slede kojekakve Agencije i Zavodi za zapošljavanje. Svi oni, onako đuture, rade da nam bude bolje. U tom svom nastojanju nekako se baš tako desi i hoće pa nam bude sve gore i gore! Kuriozitet je utoliko veći što u tom radu učestvuje ne mali broj ekonomskih eksperata, magistara, doktoranata, i redovnih profesora ekonomske struke. Negdje zapinje; dal, ne da đavo, il, ne da Bog…
  I kao što se to obično dešava u bajkama, ono na samom kraju, kada izgleda “da su nam sve lađe potonule” nađe se spasilac, ili Djeda Mraz, ili samo Proviđenje koje preokrene neveselu stvarnost u tračak nade u ono spasonosno “bolje danas” , ali i perspektivi – “bolje sutra”!
  Biće da je Fondacija “Mozaik” taj spasilac koja će mladima, od 17 do 30 godina starosti, uljepšati sumornu sadašnjost i tako zaustaviti odlazak građana preko mutne Save, ali u širem životnom dobu, od 7 do 77 godina. Još kada bi im se pridružile ostale fondacije, kao Fondacija dr Milan Jelić, Fondacija Nikolić (Dragice i magistra Tome) i druge, manje poznate!? U tom slučaju nam Razvojna banka Srbske ne bi ni trebala, kao ni brojna ministarstva, agencije i zavod; Vlada u cjelosti.

  Da li ja to sanjam ili mi se na javi greškom pričinjava – koliko juče javljaju da će od 1-og januara sledeće godine plata porasti na 1.000 KM, u prosjeku! Za to blagostanje jamči predsjednica i Glavni Baja, lično. Kao penzioneru, koji je u poodmaklim godinama, sada mi je žao da kao “mlad penzioner” umrem a da ne dočekam to blagostanje i tu sreću, i da je podijelim sa svim građanima, dične nam, Republike Srpske!

  Ja sam, hvala na (pod)pitanju, dobro! Za sada, dobro…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*