Postrojavanje novinara – Medijska diskriminacija u SO Prnjavor

Redakcije izvan Prnjavora moraju da podnosu zahtev za praćenje sednica SO bar 48 sati pre zasedanja, dok lokalni mediji nemaju tu obavezu.

Ovo je suština Odluke o medijskom praćenju i prisustvu građana sednicama SO Prnjavor, gde je navedeno još mnoštvo drugih nelogičnosti. Njihovom primenom bitno je uskraćena sloboda pristupa lokalnom parlamentu kao javnom skupu.

Tom odlukom precizirano je da će “zbog skučene skupštinske sale prvenstveno biti obezbeđena mesta za izveštavanje medijima čiji je osnivač SO Prnjavor, redakcijama sa kojima Opština ima ugovor ili su njihova sedišta odnosno dopisništva u ovom gradu”. Za ostale medije važe drugačija pravila, u šta se nedavno uverio i novinar “EuroBlica”.

Za medije koji nisu obuhvaćeni privilegovanim principima, uz najavu najkasnije dva dana pre početka sednice, pismena prijava na posebnom obrascu može se dostaviti lično, faksom ili elektronskom poštom.

PRAKSA SUSEDNIH OPŠTINA
U većini drugih opština u ovom delu RS nemaju ograničenja u informisanju sa skupštinskih sednica kao u Prnjavoru. – Novinari treba da se legitimišu, ukoliko nisu lično poznati našim službama a potom bez problema mogu na sednice – izjavio je Uroš Grahovac sa višegodišnjim iskustvom u predsedavanju sednica SO Gradiška.

U sali SO dopušteno je postaviti samo jednu TV kameru, pod uslovom da je ona u posedu medija sa kojima Opština ima ugovor o izveštavanju, dok ostale televizije mogu snimati pojedine delove sednice po odobrenju predsednika i uz uslov da ne ometaju rad. “Izjave za medije u ime SO daje predsednik ili osoba koju on ovlasti – precizirano je u odluci”, koju je potpisao bivši predsednik SO Prnjavor Dragomir Đurđević.

Vojislavka Gatarić, sekretar SO, kaže da je odluka iz ranijeg perioda te da ona razume primedbe pojedinih medija, ali se takođe mora pridržavati odluke. Borko Lukanović, sadašnji predsednik SO Prnjavor, u kojoj su česti incidenti, pa i fizički obračun, rekao nam je da se skupštinsko rukovodstvo ponaša tolerantno prema svim medijima.

Milan Pilipović – Blic

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*