Porodični biznis na prozorskim krilima

Prnjavorska firma „Tehnoplast“, koja se bavi proizvodnjom i ugradnjom ALU i PVC stolarije, tokom deceniju i po postojanja  izrasla je u pouzdanog partnera renomiranih evropskih firmi i velikog izvoznika.

 

Porodičnu firmu „Tehnoplast“ 2005. godine osnovao je Dalibor Maksimović. Osim njega, tada su u firmi radile samo njegova majka i supruga.

Međutim, tokom deceniju i po postojanja firma je uspjela da zaposli 36 radnika, da se proširi na inostrano tržište i ostvari saradnju sa najpoznatijim svjetskim proizvođačima u ovoj oblasti.

Proizvodni program „Tehnoplasta“ obuhvata proizvodnju i ugradnju svih vrsta prozora, ulaznih vrata, balkonskih vrata, staklenih bašti, roletni, komarnika, sekcionih garažnih vrata i proizvodnju termoizolacionog stakla.

Proizvodni pogon „Tehnoplasta“ prostire se na 5000 kvadratnih metara, a izgrađen je i upravno – izložbeni objekat sa 800 kvadrata.

Šef proizvodnje ovog preduzeća Ljubinko Đurđević kaže je firma svake godine ulagala u tehniku i da se danas cjelokupan proces izrade obavlja na kompjuterizovanim postrojenjima za izradu stolarije i termoizolacionog stakla.

Kaže da više od 90 odsto repromaterijala nabavljaju iz uvoza, prvenstveno iz Njemačke, dok oko 30 odsto njihove proizvodnje ide u izvoz. Najviše izvoze u Njemačku i Austriju, ali jedan dio proizvodnje ide i u Holandiju, Švajcarsku, Rusiju.

Đurđević kaže da je najveći problem sa kojim se suočavaju nelojalna konkurencija i da bi država trebalo da se ozbiljnije pozabavi ovim problemom.

„Uvoze se nekvalitetni proizvodi iz Turske i zemalja iz okruženja, dosta manjih firmi koje rade na crno, ne prijavlju radnike, rade vikendom i na osnovu toga daju jeftiniji proizvod. Jedan od problema je i što veoma mali broj stručnih ljudi izlazi iz srednjih škola“, istakao je on.

Trenutno zapošljavaju 36 radnika koji su raspoređeni u prodaji, proizvodnji i montaži, a  Đuređević kaže da su do sada svake godine zapošljavali makar jednog novog radika.

Govoreći o planovima za naredni period, Đuređević je rekao da je to širenje proizvodnje i ostvarenje što većeg izvoza.

Kazao je da Područna privredna komora Banjaluka otvara izložbeni salon u Lincu na kojem će „Tehnoplast“ učestvovati s ciljem povećanja izvoza u Austriju i Njemačku.

CAPITAL

Poslovni portal CAPITAL.ba će u narednom periodu objaviti niz priča o kompanijama u BiH koje su uspjele na domaćem ili stranom tržištu bez političkih veza ili dobijanjem unosnih poslova od države i vlasti.  Pozitivnim primjerima poslovanje želimo ohrabriti i podstaknuti mlade i inovativne ljude da se počnu baviti privatnim preduzetništvom, te pokazati da je moguće biti uspješan bez politike i javnih budžeta. Projekat “Svijetla strana BiH” se realizuju uz pomoć granta ambasade SAD u BiH

 

8 Comments

  1. Kao musterija sam zadovoljan.A volio bih da su i zaposleni zadovoljni.Kupovao sam i stolariju i roletne sve pohvale.Ako su uposleni zadovoljni i imaju dobre i redovne plate kao i uplaceni svi doprinosi onda sve najbolje u daljem radu.Pozdrav Daliboru

  2. Radnici firma Tehnoplast imaju više certifikata od njemačkih firmi Veka , Siegenia i G-u. Svake godine se ide na seminare i obuke u ovlaštene firme. O certifikatima koje imaju radnici svako se može uvjeriti u firmi. Vaše nezadovoljstvo je lični utisak ,a ne smije biti generalna ocjena firme.

  3. Mogu samo reci za ovu firmu samo najbolje i rijeci pohvale.Meni su radili za cijelu kucu stolariju i ja sam prezadovoljan.Sve na vrijeme i cak mozes pratiti tok proizvodnje.Samo nastavite tako i razvijajte se.

  4. Jel ovaj tekst objavljen pod sponzorstvom ambasade SAD-a? Sve nam je jasno, koliko nas USA voli postuje i ceni… Svi znamo koliko su i nepristrasni… Ja coveka niti firmu nepoznajem , niti sam vidio njihove proizvode i ovaj komentar nije upucen njemu licno ili firmi … Sta vise on je zrtva negativne reklame !!!! Evo pitanje za firmu i gazdu ; Sto ti je brate trebalo da te Amerikanci koji su otjerali s rodnog praga a i u RS bombardovali , da te oni reklamiraju i preporucuju kad vidis da te i musterije cene i postuju …

  5. Sve pohvale za firmu tehnoplast imao sam vise ugovorenih poslova sa ovom firmom i sve je odradjeno po dogovoru direktoru Daliboru Maksimovicu svaka cast on poznaje svoj posao odlicno,preporucio bi svakome ovog proizvodjaca !!!

  6. Прошле године сам купио комплетну столарију на Кући од ове фирме, до сада сам задовољан и не видим ни једну грешку, повољна цијена и испостава на вријеме… све похвале, радо би препоручио даље.

  7. kvalitet tog tehnoplasta nije dobar ,niti ima strucnu snagu,to govorim iz licnog iskustva s njima niti se sam gazda razumije u to ,koji je uzgajivac kupusa i kropira,i nebi ih nikom preporucio iz vise razloga

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*