Porodična firma Export-City privodi kraju izgradnju još jedne hale – Proizvodnja tapaciranih stolica na ukupno 19.000 m2

Firma Export-City iz Prnjavora, primjer uspješnog porodičnog biznisa, nastavlja da širi kapacitete proizvodnje. Ovu godinu završavaju izgradnjom još jedne hale za proizvodnju tapaciranih stolica na površini od 10.500 m2. Nakon ove investicije preduzeće će posjedovati 19.000 m2 proizvodno-poslovnog prostora, rekla je za portal eKapija Mediha Turčinović, direktorica i vlasnica ove firme.
Prema njenim riječima, novi pogon će biti u funkciji na proljeće 2018. godine.

– Ovaj projekat smo počeli u 2016. godini kada smo investirali značajna sredstva u kupovinu zemljišta i izgradnju pristupnog puta. S obzirom na to da su sve veći zahtjevi kupaca za povećanjem isporuka, nismo imali prostora za napredovanje, pa smo se odlučili na izgradnju još jedne proizvodne hale, kao i uvođenje novih tehnologija u proizvodni proces. Nova hala imaće i skladišni prostor na 3.500 m2 – kaže Turčinović.

Od 2003. godine kada su počeli proizvodnju, Export-City je konstantno ulagao u izgradnju dodatnih hala i širenje kapaciteta. U februaru 2009. godine počeli su proizvodnju u vlastitom pogonu površine 1.560 m2.

– Firmu smo osnovali u Fojnici, da bismo nakon 12 mjeseci, zbog boljih uslova rada, premjestili preduzeće u Prnjavor. U momentu osnivanja zapošljavali smo svega pet radnika. Preseljenjem iz Fojnice u Prnjavor 2005. godine, preduzeće je radilo u iznajmljenom prostoru površine 732 m2. Neadekvatni uslovi proizvodnje, zahtjevi poslovnih partnera, zakupnina, planovi i projekcija razvoja opredijelili su menadžment preduzeća da gradi vlastiti proizvodni objekat i to smo počeli u 2008. godini – navodi Turčinović.

Potom slijedi gradnja još dva pogona. Firma Export-City je 2013. godine izgradila halu površine 4.300 m2 sa proizvodnim i skladišnim prostorom, da bi u 2016. izgradila treću od 2.500 m2 sa savremenim CNC mašinama za krojenje kože, tekstila i spužvi. U treću halu uloženo je ukupno 2,2 mil KM.

Export-City je privatni porodični biznis, jer je u rad preduzeća uključeno čak šest članova familije. Mediha Turčinović je generalni direktor, njen muž tehnički direktor, sin radi u prodaji, a kćerka u finansijama. Osim toga, u biznis su se uključili i zet kao vođa proizvodnje, i snaha koja radi u prodaji.

– S obzirom na to da su svi članovi porodice uključeni u rad preduzeća, nastavlja se generacijski prenos posla – navodi Turčinović.

Koliko uspješno posluje ova firma, pokazuju i podaci o izvozu. U 2016. godini ostvarili su 20 mil KM vrijedan izvoz i to 96% gotovih proizvoda.

Naša sagovornica dodaje da proizvode izvoze u Italiju, Njemačku, Švajcarsku i Švedsku, dok 90% repromaterijala nabavljaju na domaćem tržištu. U svojim pogonima imaju zaokružen proces proizvodnje tapaciranih stolica.

– Da bi ovaj porodični biznis bio uspješan, uloženo je dosta truda i radilo se na stvaranju jednog zdravog kolektiva i domaćinskog odnosa prema zaposlenima. Naročita pažnja usmjerena je na zaštitu na radu i na stvaranje pozitivne radne klime i timskog rada, koji će dati najbolje rezultate.

Preduzeće sada zapošljava 252 radnika.

V. Džudža  – E.kapija

2 Comments

 1. Running late with the deadline for your work? Then we are your reliable assistant in paper help.

  Get ready to ask for our assistance when you need essays, research or course works, reports, case studies, etc.
  Our experts have seen it all and are ready to start working on your assignment right away. Go for it!

  Get an essay or any other homework writing help

  http://bit.do/dR5jr

  pay someone do my essay xbox.com/forgot
  do my worst essay ever
  need help writing my rj paper lv nv
  buy an essay qb steve
  buy literature essay ytmnd
  pay to write my paper pma
  help writing my paper luigi
  do my homework zmvp
  write my philosophy education paper ghost pattern
  need someone write my paper love me yiruma sheet music
  write my persuasive paper ncr
  pay to write my toilet paper images

  http://cutt.us/teN2Y

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*