Porodice tragaju za 31 nestalim borcem

Opština Prnjavor je jedna od lokalnih zajednica koja ima značajan broj nestalih lica, a porodice tragaju za još 31 nestalim borcem, rekao je u izjavi Srni predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila u Prnjavoru Borislavko Peulić.

On je povodom obilježavanja Dana nestalih i poginulih u odbrambeno -otadžbinskom ratu Republike Srpske istakao da su u ovoj godini identifikovana i sahranjena dva poginula borca sa područja opštine Prnjavor.

Peulić smatra da je Republika Srpska prelaskom procesa traženja na Institut za nestala lica BiH dosta izgubila, a sam proces traženja zapao u ćorsokak.

„Dok je taj posao obavljala Kancelarija za traženje nestalih lica Republike Srpske imali smo veće rezultate, više smo imali uspjeha u pronalaženju nestalih, kao i njihove identifikacije. U Republici Srpskoj se traži još 1.660 lica, ali je dodatni problem što u kosturnicama imamo dosta neidentifikovanih lica“ , rekao je Peulić za Srnu.

Peulić je navodeći da se u kosturnici u Banjaluci nalazi 600 neidentifikovanih postavio pitanje zašto je to tako jer je u funkciji laboratorija za DNK analize, a oko 97 odsto porodica je dalo krv za uporednu analizu.

„Nije moguće da toliko ima ljudi čiji se identitet još ne zna. Mislimo da je ranije dolazilo do greški, jer imamo primjer na području naše opštine da je tijelo Ljubomira Janjića preuzela porodica iz Teslića zato što je došlo do greške na klasičnom prepoznavanju po dijelovima odjeće“ , pojasnio je on.

Peulić kaže da se dosta tijela nalazi i u kosturnicama u Sarajevu i Nevesinju, kao i da je do mogućih zamjena dolazilo jer su porodice željele da što prije pronađu tijela svojih najbližih i sahrane ih.

„ Vjerujemo da je bilo velikih grešaka tokom klasičnih identifikacija“ , rekao je Peulić.

Povodom obilježavanja Dana nestalih i poginulih u odbrambeno -otadžbinskom ratu Republike Srpske večeras je u hramu Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru služen parastos, dok su porodice poginulih i nestalih boraca zapalile svijeće u znak sjećanja na članove porodice koje su izgubili u proteklom ratu.

SRNA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*