Porodice poginulih boraca u Prnjavoru obilježile 27. maj – Dan organizacije i stradanja na Ozrensko – Vozućkom ratištu

Polaganjem vijenaca i služenjem parastosa na spomenik junacima grada u Prnjavoru je odata počast poginulim, zarobljenim i umrlim borcima u proteklom odbrambeno – otadžbinskom ratu.

Siniša Peulić jedan je od 626 boraca sa područja Prnjavora koji su život položili u temelje Republike Srpske. Bol za gubitkom sina ni dan danas ne jenjava, kaže njegov otac Boro 28 godina nakon pogibije sina. Siniša je poginuo kada je imao samo 25 godina, a iza njega ostala je kćerka stara svega 19 dana.

“Sina sam izgubio u julu 1995. godine na Grahovu. Kada je poginuo imao je samo 25 godina. Na današnji dan poginuo je veliki broj Prnjavorčana, ovaj datum je s pravom izabran za Dan organizacije”, kaže otac poginulog borca Boro Peulić.

Vinka Živković iz Donje Mravice u proteklom ratu izgubila je supruga. Kaže, stradao je na Ozrenskom ratištu.

“Ostala sam sama sa dvoje djece, jedan je bio 5. a jedan 6. razred osnovne škole. Suprug je tada imao 38 godina. Nije nam lako, teško je, ali moramo izdržati sve”, kaže Vinka.

Tog 27. maja 1995. godine veliki broj Prnjavorčana stradao je na Ozrensko – vozućkom ratištu, a ni poslije 28 godine pravdi nisu privedeni počinioci monstruoznog zločina.

Za nekima od boraca još uvijek se traga, a mnogi od ekshumiranih, pronađeni su žicom vezanih nogu, bez glava ili drugih dijelova tijela. U znak sjećanja na stradale Prnjavorčane, Gradska organizacija 27. maj obilježava kao dan organizacije.

Iz organizacije kažu, u planu je izgradnja Centralnog spomen obilježja.

“Želja nas porodica je da Centralno spomen obilježje bude izgrađeno u Gradskom parku, a o tom pitanju odlučiće i ostali građani zajedno sa Gradskom upravom. Plan je da bude izgrađena i spomen soba i spomenik”, kaže predsjednik GO porodica poginulih i nestalih civila Prnjavor Željko Kerezović.

U proteklom ratu stradalo je više od 600 Prnjavorčana, a 31 pripadnik još uvijek se vodi kao nestao. Njihove porodice ni 28 godina nakon pogibije najbližih članova porodice nemaju priliku da ih dostojanstveno sahrane.

Isidora Graorac, predsjednica Republičke organizacije porodica poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske kaže da je proces pronalaženja i identifikacije nestalih lica skoro pa stao. Ističe, to je na vrhu aktivnosti republičke organizacije.

“Mi smo iz Republičke organizacije pokrenuli razgovore na tu temu, zaista je krajnje vrijeme da se nešto na ovom pitanju počne raditi. Ono na čemu ćemo insistirati jeste da koliko to bude moguće u zakonskim okvirima da se ovaj proces vrati na entitetski nivo, odnosno da pokušamo da riješimo bar ona tijela koja se nalaze u spomen kosturnicama u Republici Srpskoj”, ističe Graorac.

Parastosu su prisustvovali i predstavnici grada. Predsjednik Skupštine grada Prnjavora Željko Simić kaže da grad ima odličnu saradnju sa udruženjima proisteklim iz prethodnog rata, što će se, kako ističe, nastaviti i u budućnosti.

Porodice poginulih boraca na području grada Prnjavora imaju besplatan parking, a nedavno je održan i sastanak između gradskih vlasti i porodica poginulih. Porodice su na ovaj način ukazale na tekuće problem za čije rješavanje im je neophodna podrška gradskih i republičkih vlasti.

TV K3

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Dan nestalih i poginulih RS | lpbr-Prnjavor
  2. Dan nestalih RS | lpbr-Prnjavor

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*