Pomoć djeci oboljeloj od dijabetesa: Opština Prnjavor uključila se u akciju „Život sa manje boli“

Načelnik opštine, Darko Tomaš i predsjednica Udruženja osoba oboljelih od dijabetesa „DiabetNo1“, Jelene Radić – Škrbić uručili su senzore kontinuiranog mjerenja šećera u krvi za trinaestoro (13) djece iz Prnjavora koji boluju od dijabetesa tipa 1.

Opština Prnjavor uključila se u akciju ovog Udruženja pod nazivom „Život sa manje boli“ i na taj način pružila podršku kroz nabavku senzora koji će oboljeloj djeci i njihovim roditeljima olakšati svakodnevicu u borbi sa ovom opakom bolešću.

Načelnik opštine, Darko Tomaš poručio je da će Opština pomoći u finansiranju senzora za cijelu 2022. godinu u nadi da će Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od sljedeće godine uvrstiti senzore kao pravo koje je finansirano iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. “Sve akcije ovog tipa Opština Prnjavor je spremna podržati,” rekao je Tomaš.

Osobama koje boluju od dijabetesa tipa 1 na godišnjem nivou potrebno je ukupno 27 senzora za mjerenje šećera u krvi.

U Udruženju ističu da su senzori i insulinske pumpe važni u životu oboljelih od ove bolesti, jer bez njih jedna osoba ima oko 750 uboda iglom mjesečno, a sa senzorom taj broj se smanjuje na oko 30 uboda, te omogućue bolju kontrolu bolesti i smanjuje mogućnost komplikacija koje mogu dovesti do invalidnosti i smrti.

1 Trackback / Pingback

  1. Pomoć djeci oboljeloj od dijabetesa: Opština Prnjavor uključila se u akciju „Život sa manje boli“ – DIABETno1 Banja Luka

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*