POLICIJSKA PRIJAVA ZBOG UTAJE POREZA: Direktor „Ribnjaka“ osumnjičen da je krivičnim djelima pričinio milionsku štetu

Policijski službenici Policijske stanice Prnjavor u sredu su podneli Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka izveštaj protiv lica inicijala Ž.Č. iz Broda, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična dela „Oštećenje poverilaca“, „Neuplaćivanje poreza po odbitku“ i „Utaja poreza i doprinosa“. Izvršenjem ovih krivičnih dela lice Ž.Č. je, kako se ističe u saopštenju Policijske uprave Banjaluka, pričinilo materijalnu štetu veću od 1,2 miliona maraka.

Kako „Novosti“ nezvanično saznaju reč je o Željku Čivčiću i nekada prnjavorskom uspešnom a sada posrnulom AD „Ribnjak“, gotovo i bez vode i bez riba.

– Ž.Č. se sumnjiči da je kao direktor akcionarskog društva iz Prnjavora u vremenskom periodu od 2016 – 2020 godine, i ako je akcionarsko društvo imalo blokirane račune kod komercijalnih banaka, nastavio da obavlja privrednu delatnost preduzeća, poslujući mimo računa firme, zaključujući nelegalne ugovore sa više različitih firmi, preuzimajući prava i obaveze i vršeći privredu delatnost suprotno odredbama Zakona o unutrašnjem platnom prometu RS, te je na taj način umanjio svoju obavezu prema pojedinim poveriocima, sve do momenta otvaranja stečajnog postupka-saopšteno je danas (četvrtak) iz banjalučke PU.

Takođe, Ž.Č. se sumnjiči da je odobravao i vršio isplatu ličnih dohodaka radnicima „na ruke“, mimo računa, izbegavajući na taj način poslovanje preko računa kao i plaćanje poreza i doprinosa, naveli su iz policije.

U gore navedenom vremenskom periodu, do otvaranja stečaja, nisu uplaćivani porezi i doprinosi po odbitku za zaposlene radnike ovog akcionarskog društva u kome je Poreska uprava Republike Srpske prijavila potraživanja po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa.

– Izvršenjem opisanih krivičnih djela, lice Ž.Č. je pričinilo materijalnu štetu u iznosu od 1.248.387.07 KM – precizirali su iz PS Banjaluka.

Ninko Đurić – Večernje Novosti

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*