Podnesena krivična prijava protiv v.d. direktora FZO RS

Radnici Fonda zdravstvenog osiguranja RS podnijeli su krivičnu prijavu protiv v.d. direktora ove institucije Dejana Kusturića zbog zloupotrebe službenog položaja. Prijava je podnesena i protiv Srđana Šućura iz Trebinja od koga je FZO RS kupio poslovni prostor. 

Šućur i FZO RS su, navodi se u prijavi, ugovor o kupoprodaji nekretnine zaključili 13. jula 2016. godine. Ugovor je zaključen kod notara Slade Ivelić u Banjoj Luci. Fond je od Šućura kupio poslovni prostor u Trebinju, u ulici Kralja Petra I Oslobodioca.

Cijena poslovnog prostora iznosila je 1.298.510 maraka i trebala je biti isplaćena do kraja 2016. godine. Do tada je Fond na ime zakupa platio 51.000 KM, jer se poslovnica Fonda uselila u prostor u Trebinju nakon zaključenog ugovora.

– Međutim, kada je došlo do naplate preostale cijene, Fond je odbio platiti cijenu, te je direktor Fonda namjerno odugovlačio sa ovom obavezom da bi Srđan Šućur kao prodavac prostora podnio tužbu sudu u Banjoj Luci i vodio spor protiv Fonda – ističe se u prijavi.

Spor je brzo okončan, a to, smatraju radnici FZO RS, govori o sprezi sa sudijama ovog suda. Fond je izgubio spor i morao je da plati kupoprodajnu cijenu sa kamatama i troškove postupka.

– Fond je, na kraju, umjesto 1.247.510 KM zbog nezakonitog postupanja direktora isplatio iznos koji je za 480.728 KM veći od ugovorenog. Drugim riječima, Fond je platio 1.755.238. Na taj način je, zbog očigledne zloupotrebe službenog položaja od strane v.d. direktora FZO RS, ovoj instituciji načinjena šteta od skoro pola miliona maraka  – navodi se u prijavi.

Radnici Fonda smatraju da je sve ovo unaprijed planirano i da je Kusturić u dogovoru sa Šućurom namjerno odugovlačio isplatu i pokretao sudske postupke kako bi dobili veći iznos kroz kamate i troškove sudskog postupka.

Tražićemo naše pare nazad

Portparol FZO RS Darija Filipović Ostojić za IZVOR kaže da se i dalje vode sudski sporovi u vezi sa ovim poslovnim prostorom i da je Fond istrajan u tome da mu se vrate „nezakonito skinuta sredstva u iznosu od oko 1,7 miliona KM“.

– Ugovor o kupoprodaji poslovnog prostora u Trebinju za potrebe tamošnje kancelarije FZO zaključen je u julu 2016. godine, a vrijednost objekta je prema ugovoru iznosila oko 1,2 miliona KM. Međutim, s obzirom na to da nije ispoštovan kupoprodajni ugovor pokrenuli smo sudske sporove i protiv prodavca i protiv Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, tražeći raskid ugovora i naknadu štete od RUGIP-a – kazala je Filipović Ostojić.

Dejan Kusturić (foto: srpskainfo.com)

Šućur je, kazala je ona, takođe podnio tužbe protiv Fonda tražeći izvršenje ugovora. Prodavac je u kratkom roku dobio i prvostepenu i drugostepenu presudu u svoju korist, na osnovu čega je Fondu nezakonito skinuto sa računa oko 1,7 miliona KM iako je i FZO podnio krivične prijave i ti postupci u tom momentu nisu bili okončani.

– Dakle, Fond nije ništa platio, jer smo pokrenuli tužbe i tražili raskid ugovora, već je sa našeg računa na osnovu pravosnažne sudske odluke i rješenja o izvršenju skinut iznos od oko 1,7 miliona KM, sa kamatama i troškovima postupka – rekla je Filipović Ostojić.

FZO RS je, dodaje ona, takođe dobio prvostepenu presudu u svoju korist o raskidu ugovora i uskoro očekuju i drugostepenu presudu. Prošle godine je i Okružni sud u Banjoj Luci poništio rješenje o izvršenju banjalučkog Osnovnog suda po kojem je Fondu skinuto sa računa oko 1,7 miliona KM.

2.150 KM po kvadratu sa PDV-om

Šućur je Fondu, saznaje IZVOR, ovaj prostor prodao po cijeni od 2.150 maraka po kvadratnom metru i to sa PDV-om. Kancelarije su bile namještene i uređene po željama Fonda.

Ugovor sa Šućurom potpisao je bivši direktor FZO RS Darko Tomaš, a sagovornik našeg portala ističe da se Kusturiću nije dopala naslijeđena obaveza sa kojom on „nije imao ništa“ i da je zbog toga došlo do sudskih sporova.

– Fond je krajem 2016. godine trebao da plati cijenu, a u prostorije su ušli u avgustu iste godine. Nevjerovatno je da Fond koristi prostor i danas, a vode bitku da se raskine ugovor o kupovini te nekretnine. Sud je donio i prvostepenu i drugostepenu odluku, a postupak je trajao dvije godine. Odluka je potpuno zakonita, jer je ugovorom sve bilo jasno definisano. Fond je prije pola godine i upisan kao vlasnik ovog prostora – istakao je naš sagovornik.

G. Dakić / izvor.ba

10 Comments

 1. „Ugovor sa Šućurom potpisao je bivši direktor FZO RS Darko Tomaš, a sagovornik našeg portala ističe da se Kusturiću nije dopala naslijeđena obaveza sa kojom on „nije imao ništa“ i da je zbog toga došlo do sudskih sporova.“
  I šta reče naš ekonom Čmarko, nije ništa potpisao?
  Ahaaa…

 2. Pitam se ko je potpisao sporni ugovor i protiv koga je podnesena krivična? Ko je dobio krivičnu za mahinacije sa hemodijaliznim pacijentima? Ko pravi zgradu Centar? Ko ima svoj privatni fond osiguranja? Ko ima 9 stanova? Ko u brakorazvodnoj parnici mora bivšoj ženi dati pola od 300 000?…

 3. Taj mali Milivojac kad popije 1l rakije priča svašta. Zato bi trebo cucu da batali..lp

 4. Napio se mali Mirko Milivojac (Arivukov) pa kaže da je Nemanja Vasic pisao Brani Petrusicu šta će reci na onoj press konferenciji i za deponiju i za MZ. Naravno, ko je jos pomislio da Nemanja ne upravlja SDSom, vec kao da upravljaju Petrovic i Aleksic. Ha, ha, ha!

 5. Sad bi bilo fer da ovi SDS strucnjaci se bar javno izvinu Tomasu sto su ga prozivali. Ali naravno, nece, njihova politika je samo politika lazi i obmana, kao sto su i ovi takozvani mladi naucili, pa krenuli da lazu o deponiji u Strpcima.

  • Jel vam toliko žvaće guzica od poraza u Štrpcima?
   Hahahahaha jebote nestaće Darki sendviča da vam svima podijeli

   • U Strpcima kao da i ne postoji predizborna napetost.. Svima je jasmo sta ce se desiti.. Sds odborbici tj kandidati mole za dogovor jer znaju da nemaju sanse i eto.. Darko je nas i selo ce glasati za njega da je najgori a ne najbolji

 6. Ма ајде јел могуће?
  Јел оно би да Вукановић и Драшко лажу?
  Е мој Пинокио…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*