Počelo uklanjanje uginule ribe iz ribnjaka u Prnjavoru

Dio čišćenja je završen, sutra završetak.

Uklanjanje uginule ribe iz ribnjaka u Prnjavoru počelo je jutros, danas je očišćen jedan dio ribnjaka, a sutra će se radovi privesti kraju i sve će biti očišćeno, potvrdila je za BUKU Nataša Kosić, stečajna upravnica preduzeća „Ribnjak“, Štrpci – Prnjavor.

“Na jednom manjem dijelu čišćenje je završeno. Očišćen je dio ribnjaka u kojem je juče inspector našao 94 ribe i sve su izvađene. Posute su krečom i sada zatrpavaju u rupu. Inspektor je tamo prisutan. To je prvi dio koji je riješen. Sutra će biti riješen veći dio ribnjaka. Isto će ukloniti jedan dio ribe, a drugi dio koji je nepristupačan, jer je zarastao u travu posuće krečom i tako će riješiti taj problem”, rekla je za BUKU Kosić.

Ona kaže da je razgovarala sa radnicima koji će od srijede početi da vode evidenciju o uginućima i tako će se spriječiti ovakve situacije u budućnosti.

“Uginule životinje se akekvatno skladište, odnosno zakopavaju. Gdje god bude neka mrtva riba vadiće se i zakopavati, upisivati evidenciju o tome i fotografisati. Ovo nam se više neće desiti. Uradićemo čišćenje kanala i analizu vode”, rekla je Nataša.

Kada je riječ količini izgubljenje ribe Nataša kaže da to sigurno nije 5 tona, već 3 ili 4, ali ne može se sa sigurnošču ništa reći.

Na čišćenju ribnjaka angažovano je pet radnika.

Podsjetimo da su inspektori Inspektorata Republike Srpske u petak dali rok od 72 sata preduzeću ‘Ribnjak’ da ukloni ribu, koja je pluta već nekoliko dana na površini ribnjaka.

Kako smo ranije objavili, ribnjak Prnjavor zadesila je prava ekološka katastrofa, pri čemu je došlo do uginiće više tona ribe iz ovih ribnjaka a usljed visokih temperatura i začepljenja kanala, ali i činjenice da ribe nisu hranjene od 2019. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*