Počelo drugo polugodište i u Prnjavoru

Nastava u drugom polugodištu školske 2020/2021. godine danas počinje u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj.

U saopštenju iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske ističe se da su u svim osnovnim i srednjim školama obezbijeđeni svi higijensko-epidemološki uslovi, te da će cjelokupan nastavni proces biti organizovan prema utvrđenom Planu organizovanja rada u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u školskoj 2020/2021. godini za vrijeme trajanja pandemije virusa korona.

Plan organizovanja rada u školama, kako se navodi, u potpunosti je usklađen sa preporukama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, te Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, kao i sam način djelovanja i procedure u slučajevima eventulane pojave simptoma kovida 19 tokom boravka u školi kod učenika ili nastavnika.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izrazila zadovoljstvo što epidemiološka situacija dozvoljava da se školska godina nastavi u redovnom terminu, iako je bilo nedoumica da li će raspust biti produžen do 1. februara.

“Bili smo spremni i za taj scenario, ali podaci Instituta za javno zdravstvo Srpske jasno su pokazali da za tim nema potrebe, jer je epidemiološka situacija sada povoljnija nego što je bila u decembru i ranijih mjeseci”, rekla je Srni Trivićeva.

Kada je riječ o organizaciji nastave, ona je napomenula da će i dalje časovi trajati 20, odnosno 30 minuta, a učenici će biti raspoređeni po grupama, kao što je to bilo i do sada.

“Veoma je značajno da i dalje budemo obazrivi, kada je riječ o sprečavanju širenja virusa korona, jer znamo da se još nalazimo u vanrednoj situaciji, te treba da poštujemo sve mjere koje su nam važne da sačuvamo zdravlje zaposlenih u školama, ali i učenika”, rekla je Trivićeva.

Prema njenim riječima, sada je teško predvidjeti da li će se do kraja školske godine stvoriti uslovi da trajanje časova bude produženo, ali je svakako težnja da se to i desi.

“Nadamo se da će se vakcinisanje stanovništva, ne samo u Srpskoj, nego i u regionu, posljedično odraziti na širenje virusa, odnosno da se smanji broj oboljelih od virusa korona. Dok god se to ne desi, ne možemo očekivati da će doći do drugačije organizacije nastave”, napomenula je Trivićeva.

Ona je istakla značaj odgovornog ponašanja radnika u školama i predškolskim ustanovama, ali i učenika i djece, koji su prihvatili ozbiljnost situacije, te što nije bilo nikakvih problema u primjenjivanju pravila ponašanja u objektima.

Zaraza virusom korona potvrđena je kod dvoje djece osnovnoškolskog i dvoje djece srednjoškolskog uzrasta u Srpskoj.

To su informacije Instituta za javno zdravstvo RS nakon posljednjeg testiranja 587 građana, od čega je korona potvrđena kod 126 ljudi.

Najveći broj oboljelih od ove bolesti je u srednjoj životnoj dobi, od 30 do 49 godina – 45 novozaraženih. Virus korona potvrđen je i kod 14 mladih, od čega je četvoro školskog uzrasta.

Od početka epidemije u Srpskoj, kovid infekciju imao je 2.261 školarac, što čini skoro šest odsto od ukupnog broja zaraženih u Srpskoj.

Zaraza je u poslednjih 11 mjeseci potvrđena kod 1.281 srednjoškolca i kod 980 osnovaca.

– Uspješno smo završili prvo polugodište, nije zabilježen nijedan slučaj širenja virusa u školama, što je potvrda da se pridržavanjem epidemioloških mjera može spriječiti transmisija virusa u školskim objektima – rekla je ministarka prosvjete i kulture RS, Natalija Trivić, uoči drugog polugodišta, koje počinje danas u većini osnovnih i srednjih škola u Srpskoj.a škola

Srna

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*