Počela berba u vinogradima vinarije “Fazan” u Lišnji (VIDEO)

Septembar je mjesec kada u u vinogradima počinje berba, pa tako je počela i u nadaleo poznatoj vinariji „Fazan“ u Lišnji kod Prnjavora. Grožđe je kako kažu vlasnici rodilo, i slađe je nego ikada. Po svemu sudeći i berba 2021. godine daće vrhunska i kvalitetna vina.

Na površini od četiri hektara na 14 hiljada čokota vinove loze i crno i bijelo grožđe je rodilo – protekli vreli ljetni dani i jako sunce prijali su ovom voću. Direktor vinarije Nada Harijan kaže da je zadovoljna i da će zbog odličnog prinosa, ove godine proivesti veće količnine vina.

Radnici pažljivo i uz pomoć radnih makaza beru zrele plodove, kojima slijedi prepada da bi postali ukusno i kvaliteno piće.

Vinarija je zaživjela 2010. godine, kada je Nadin zet, Franzuc Kristijan Cvikert uvidjeo koliko je Nadino imanje pogodno za podizanje vinograda. Nada je i prije toga zemlju poklonika ćerki Oksani, nakon čega je bračni par zaskukao rukave i napravio modernu vinariju u kojoj se prozvode najkavlitetnija vina. Osim novca koji su uložili, Oksana i Kristijan su u temelje vinarije utisnuli sve svoje iskustvo, profesionalno i životno. Posebnost njihovih vina – je i činjenica da nema glavobolje nakon konzumiranja ovog pića, bez obzira na količinu.

– Ništa nije jednostavno. Mi smo počeli korak po korak, i radom smo uspjeli sve da ostvarimo. Nije bilo lako, al najlakše je odustati. Pojednini bi rekli da sam strog, ali to je možda pogrešna riječ. Ja sam u poslu jako pedantan, egzaktan i čist. Jer ako neko hoće vrhunska vina, od kojih se poboljšava zdravlje, onda mora u svakom dijelu svog rada, i u vinogradu i u podrumu, da bude sve čisto i po propisu odrađeno. I onda mi možemo da damo tu odgovornost ljudima koji rade sa nama u firmi, da sve bude po propisima odrađeno. Tako kupci kada piju naše vino nemaju glavobolja nakon konzumirnja i mogu da uživaju u tom piću, kaže Kristijan.

Godina iza nas bila je više nego uspješna, poručuje ova porodica. Njihova vina dobila su brojna priznanja na regionalnim sajmovima, a na tržište su izbacili i prvi šampanjac u BiH imena Perles di amor.

Vina iz vinarije Fazan mogu da se porede sa najkvlaitetnijim francuskim i italijinskim vinima. Posebnu ulogu u svemu tome tome ima i zemljište – jer kako navode iz vinarije, tlo vinograda u Lišnji je nasličnije tlu u Pomerolu u Frnancuskoj, mjestu koje je poznato u cijelom svijetu po ekskluzivnom vinu.

TV K3

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*