Po svaku cenu brane porodilišta

Čelnici opština i domova zdravlja u Prnjavoru i Derventi zabrinuti zbog pretnje ministarstva. Traže da se iz novog oštrijeg pravilnika briše da moraju da imaju operacione sale.

Rukovodstva opština i Domova zdravlja Prnjavora i Dervente odlučna su da očuvaju svoja porodilišta. Njima je resorno ministarstvo Vlade RS postavilo ultimatum – ukoliko do 1. februara porodilišta ne opreme operacionom salom i stručnim kadrovima, sledi katanac!

Sudeći po zaključcima sa zajedničkog sastanka u Prnjavoru, rešenje gorućeg problema u ove dve susedne opštine je, barem naoko, jednostavno. Ne treba opremati operacione sale, jer, kako kažu, za to ove dve susedne opštine nemaju para, ekonomske opravdanosti, ali ni realne potrebe. Jednostavno rešenje je izmena novog pooštrenog pravilnika ministarstva i iz njega brisanje nametnutog uslova – postojanje operacione sale.

– Uputićemo inicijativu Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS da izmeni pravilnik i odobri rad porodilištima u Derventi i Prnjavoru, bez operacionih sala, kao što je to bilo i do sada – saopštio je novinarima dr Darko Tomaš, načelnik prnjavorske opštine.

U Derventi i Prnjavoru se pozivaju i na stogodišnju tradiciju svojih porodilišta koja bez prestanka funkcionišu dan-danas.

– Analizirajući propise i pravilnike konstatovali smo da je, zapravo, jedini problem u pravilniku ministarstva, za koji zahtevamo da bude izmenjen – kategoričan je Tomaš. – Istovremeno, naše dve lokalne zajednice su spremne da obezbede plate zaposlenima u porodilištu.

Čelni ljudi domova zdravlja u Prnjavoru i Derventi, Svjetlana Malić i Mirko Šaran, ističu da su ovo jedina dva vanbolnička porodilišta u RS, u kojima se godišnje izvrši najmanje po stotinu porođaja- Nelogično je da se birokratskim metodama zatvaraju porodilišta koja dobro funkcionišu. Bez operacionih sala, kao što je to, uostalom, praksa i u zemljama okruženja. A, kao i do sada, trudnice sa rizičnom trudnoćom slaćemo u bolnice u Doboju i Banjaluci – kažu Malićeva i Šaran.

ŠANSA U IZMENI ZAKONA

MINISTARSTVO zdravlja i socijalne zaštite RS do sada je, pod pretnjom zabrane daljeg rada, u više navrata produžavalo rok domovima zdravlja u Prnjavoru i Derventi. Sastanak u Prnjavoru je pokazao da ove dve susedne opštine nemaju iluziju, tačnije računicu da mogu podići operacione sale, sa službama anestezije, transfuzije, intenzivne nege i stručnim kadrom, kao u bolnicama.

– Šansu vidimo u tekućoj izmeni i novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti u NS RS – optimisti su u Prnjavoru i Derventi.

Ninko Đurić – Večernje novosti

3 Comments

  1. Kakvi čelnici, kakva odbrana, pa ministarsva i fondovi gdje su njihovi ljudi(SNSD) i govore o zatvaranju, opet prica za malu djecu i naivne, Tomas je do prosle godine bio direktor Fonda zdravstva, sta je ucinio da popravi stanje u zdravstvu, nista osim sto je napravio pola milijarde maraka zaduzenja. Ovakve priče su sramota, na njih svako ko zna razmisljati svojom glavom moze damo da se zgrozi.

    • kako sta je Tomaš ucinio za Prnjavor dok je bio direktor PIO-a,pa dao je jedan sanitetski automobil domu zdravlja,koje dom zdravlja nije nikad dobio,hahahahhahahaahha

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*