Pismo iz Gornjih Vijačana: Dabrovi prave ogromnu štetu poljoprivrednicima

Pismo prenosimo u cjelini:

Pitam se koliku će štetu pretrpjeti jadni ljudi koji još uvijek imaju volje i snage da obrađuju ono malo zemlje pored rijeke Ukrine.

Zemljište u brdima uništavaju divlje svinje i srne, a ove u dolini dabrovi.

Došlo je valjda vrijeme da divljač ima veća prava od ljudi…

Lijep pozdrav iz Vijačana!

Ljubinko Đurđević
Gornji Vijačani

14 Comments

 1. Draško sa opozicijom iskoristi i prevari Davora D. i uđoše u NSRS. Prenesoše da RS kupuje kiseonik iz federacije i da RS federaciji plaća za to porez a RS imala svoju proizvodnju i sve super. Opozicija šuti, kiseonik što se pravi u željezari Zenica se naravno ne kontroliše a i što bi, Bakir kaže to je skupo. Sad svi zadovoljni, niko se ne buni, misle sad je dobro……jer Draško ni niko iz opozicije nije rekao da ne valja hahaha, ovaj narod i treba samo “udarat” što po džepu što svuda i na sve načine samo ne fizički jer ne znaju misliti svojom glavom već TV Glavom!

 2. Dva zeca su mi pojeli detelinu i sav kupus.Srne su mi pojele kukuruz a lisica pojela kokoske,Vuk pojeo jaganjce i ovce,samo mi krmaca ostala.Obracao sam se svim institucijama za pomoc ali kazu nisu nadlezni i niko stetu da mi namiri jos i Policije i Lovackog udruzenja rekose da ne smijem ubiti divljac sto mi napravi stetu te da ogradim svu zemlju i tako zastitim stoku i zivinu.I onda meni dosadi odem u Savez za Promjene-Pobjedu SDS i PDP postanem aktivan,dobijem posao jedan pa drugi,zena u upravni odbor jedan pa drugi i eto sada imam Farmu na selu,firmu za gradjevinske poslove i lijepo zivim.
  Hvala svoj mojoj stoci i divljaci.

  • A joj kada je to bilo.Tada sam jos bio u PDP.Sada sam u SNSD i imam jos jednu firmu.

   • Ja od kada sam prešao u SDS imam posla preko glave praveći zgrade po federalnom Sarajevu sa Malčom. Milioni samo liježu jer Arapi sve kupuju po federaciji a vi samo piskarajte i kukajte kao da vas neko žali. Dok ne pređoh u SDS nisam mogao raditi to što danas radim. Živio SDS !

 3. Dva zeca su mi pojeli detelinu i sav kupus.Srne su mi pojele kukuruz a lisica pojela kokoske,Vuk pojeo jaganjce i ovce,samo mi krmaca ostala.Obracao sam se svim institucijama za pomoc ali kazu nisu nadlezni i niko stetu da mi namiri jos i Policije i Lovackog udruzenja rekose da ne smijem ubiti divljac sto mi napravi stetu te da ogradim svu zemlju i tako zastitim stoku i zivinu.I onda meni dosadi odem u SNSD postanem aktivan,dobijem posao jedan pa drugi,zena u upravni odbor jedan pa drugi i eto sada imam Farmu na selu,firmu za gradjevinske poslove i lijepo zivim.
  Hvala svoj mojoj stoci i divljaci.

 4. Interesantno je da se ranije obradjivala zemlja vise, jer je bilo vise stanovnistva, ali se manje kukalo.
  Broj divljih svinja se moze drzati pod kontrolom izlovom, kao sto se radi i sa brojem srna. Istina, sve vise kroz krivolov nego kroz zvanican lov, ali i to je “javna tajna”.
  Kome smetaju biljojedi dabrovi koji ogule koru i ostete par stabala, nevjerovatno je i za pretpostaviti.

  Ne, gospodine Ljubinko, nije lako razumjeti razloge zbog kojih se bunite.
  Osim ako je cilj da izvucete neku licnu korist ili opravdate svoje postupke i (krivo)lov.

 5. Za one koji hoće ozbiljno da shvate pismo i fotografije, sve je jasno.
  Za dežurne “pametnjakoviće” svaka vijest je tema za sprdnju i politička prepucavanja.

  Kako se mi ponašamo, tako nas vlast doživljava i prema nama se tako i ponaša.

  Svako vam dobro želim…
  Ljubinko

  • @Љубинко Нажалост порука твог текста је потпуно јасна, а она је да би сад као требало уништити дивље свиње и даброве. То је у најмању руку јадно и надасве себично према животињском свијету који нас окружује, много већу штету прави та квазипољопривреда за коју се залажеш од тих даброва који прегризу неку врбу или јошику дебљине флаше и која пусти нове изданке већ идуће године. Да имаш неку јаку еколошку свијест уклонио би те кесе са друге и пете фотографије прије сликања, које се неће распасти у наредних 300 година, или мислиш да су и њих ту донијели даброви.
   Живјела природа!

 6. Даброви су баш незгодно, ето и све храстове и букве на Мотајици су уништи ли, умјесто шуме остала само голет, то је чудо једно…;)

 7. Naravno, Vijačanci su otišli u grad. Ko hoće raditi zemlju ima je i previše zapuštene. Dabrovi su samo vratili ono što im je oteto.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*