Petrović: Povećanje penzija predizborni spin vlasti i dodatno raslojavanje našeg društva

Aktuelna vlast u Republici Srpskoj još jednom politizuje socio-ekonomske odluke.

Pored najavljivanja jednokratnih pomoći za određene društvene slojeve, vladajuća garnitura u našoj republici pokušava da i najavljenim povećanjem penzija obezbjedi sigurno biračko tijelo za oktobarske izbore.

Najavljivanja povećanja svih penzija od 10% iz nekoliko razloga predstavlja loše analiziran i ne tako dobro osmišljen potez povećanja životnog standarda.
Prvo, povećanje od 10% će dobiti i oni kojim mjesečna penzija iznosi 242 konvertibilne marke, i one čija mjesečna penziona primanja iznose i po nekoliko hiljada konvertibilnih maraka, a to su u većini slučajeva politički penzioneri.
Drugo, ovim vlast pravi dodatnu polarizaciju društva. Razlika između socioloških slojeva, ako se njihovo obećanje ispuni, će se dodatno produbiti. Oni slojevi koji su imali nešto niži životni standard biće dodatno u podređenijem položaju u odnosu prema onim koji su bili i ranije imućniji od njih.

Rješenje problema i ovog apsurdnog poteza Vlade RS može biti riješeno na nekoliko načina. Povećanjem svih penzija jednako za određen iznos novca (npr. 100 KM) bi bilo jedno od rješenja.
Takođe i podjela penzija na nekoliko grupa (npr. male, srednje i velike) i povećanje malih za najveći procenat, srednjih za manji i velikih za još manji procenat bi takođe riješilo problem.

Ono što je stvarni ekonomski pokazatelj sposobnosti vlasti u Republici Srpskoj su i cijene. Ulje, brašno, gorivo kao i ostali proizvodi koji su poskupili i po nekoliko puta svim stanovnicima Republike Srpske predstavljaju problem koji oni očigledno ne znaju riješiti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*