Parastosom odali počast nestalim borcima: Za 31 prnjavorskim borcem još uvijek se traga (FOTO)

Majke, supruge, braća i očevi 31 prnjavorskog borca još uvijek čekaju da se ostaci njihovih najmilijih pronađu kako bi ih dostojno sahranili.

Među onima koji su preživjeli strahote proteklog rata je i Savko Tubak, koji je zajedno sa petoro braće učestvovao u otadžbinskom ratu. Jednog brata izgubio je 1992. godine.

“Mnogo članova porodice izgubio sam u proteklom ratu. Badžo mi je nestao na Vozući, pronađen nakon par mjeseci. Rođak mi je nestao, kao i mnogi drugi. Prnjavorčani su dali ogromnu žrtvu za Republiku Srpsku”, priča Savko Tubak.

Ni 28 godina, koliko je prošlo od poslednjeg rata, nije bilo dovoljno da se pronađu posmrtni ostaci 31 borca.

Njihove majke nikada nisu imale priliku poloziti cvijece na grobove ubijenih sinova.

Najveći broj Prnjavorčana živote je ostavio na Ozrenskom ratištu 1995. godine. Samo neki od njih su pronađeni i dostojanstveno sahranjeni. A kako stvari sad stoje, kada je proces traženja nestalih u pitanju, proći će još dosta godina da budu pronađeni nestali borci.

“Proces traženja ide veoma teško, iz razloga što se taj proces odvija na nivou BiH. Na čelu tih institucija su ljudi kojima nije u interesu da se prikaže stvarna žrtva srpskog naroda i stradanje. Baš iz tog razloga postoji inicijativa da se proces traženja prenese na entitetski nivo”, kaže predsjednik Organizacije porodica poginulih boraca Prnjavor Željko Kerezović.

Iz Odbora za traženje nestalih boraca Republike Srpske kažu male su šanse da se borci pronađu, ali ne gube nadu.

“Što se tiče samih grobnica, može se reći da će se u budućnosti pronaći mali broj boraca. Sve teže je doći do grobnica i do pravih informacija. Postoje i podaci da ima pogrešno identifikovanih lica, ima tu dosta problema koji sprečavaju da se završi proces traženja nestalih”, kaže Branka Aulić koja je i član Odbora za traženje nestalih boraca i civila Republike Srpske.

Grad Prnjavor jedan je od najvecih stradalnika u proteklom ratu – 626 boraca svoje zivote ugradilo je u temelje Srpske. Rukovodstvo grada napominje, konstatna briga i poboljsanje polozaja ovih kategorija obaveza je svih nas.

“Ono što čini grad Prnjavor jeste da ovim kategorijama bude podrška, da im pružimo i materijalnu i moralnu pomoć u njihovim nastojanjima da se pronađu borci. Zajedno se trudimo da popravimo položaj ovih kategorija”, kaže gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš, koji je zajedno sa predsjednikom Skupštine opštine Prnjavor Željkom Simićem prisustvovao parastosu.

Večeras je, kao i svakog 14. septembra, u crkvi Svetog Velikomučenika Georgija služen je parastos i prislužene su svijeće za sve poginule i nestale sa područja opštine Prnjavor u proteklom otadžbinskom ratu.

TV K3

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*