Otvoren stečaj u fabrici Jelšingrad iz Prnjavora

Okružni privredni sud u Banjaluci otvorio je stečajni postupak nad stečajnim dužnikom: “Jelšingrad”, fabrika mašina i dizalica (FMD), akcionarsko društvo Prnjavor.

Za stečajnog upravnika izabran je Žarko Janković iz Prnjavora, a povjerioci su pozvani da u roku od 30 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u “Službenom glasniku Republike Srpske” prijave stečajnom sudu svoja potraživanja.

“Pozivaju se povjerioci da u roku od 30 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u “Službenom glasniku Republike Srpske” prijave svoja razlučna i izlučna prava i u prijavi naznače dio imovine stečajnog dužnika na koji se odnosi njihov zahtjev i iznos do kog njihovo potraživanje po predviđanju neće biti pokriveno tim razlučnim pravom i izlučni povjerioci da u prijavi naznače predmet imovine na koji se njihov zahtjev odnosi (član 169. Zakona o stečaju)”, navodi se u rješenju suda koji je pozvao i dužnike stečajnog dužnika da svoje dugove izmire bez odlaganja.

Ročište povjerilaca na kom će biti ispitane prijave potraživanja (ispitno ročište) zakazano je za ponedjeljak, 22.5. 2023. godine, u 11 časova, u zgradi Okružnog privrednog suda u Banjaluci.

Za isti dan zakazano je i ročište na kom će se na osnovu izvještaja stečajnog upravnika odlučivati o daljem toku postupka (izvještajno ročište), a biće održano odmah nakon završetka ispitnog ročišta. N

Registru ovog suda naloženo je da u Registru poslovnih subjekata uz naziv stečajnog dužnika upiše oznaku: “u stečaju”, a u rubrici: “Lice ovlašćeno za zastupanje poslovnog subjekta” upiše: “stečajni upravnik”.

“Nalaže se Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove Banjaluka, Područna jedinica Prnjavor da zabilježbu o otvaranju stečajnog postupka upiše u zemljišnoknjižne registre”, istaknuto je u rješenju Okružnog privrednog suda u Banjaluci.

Prema dostupnim finansijskim izvještajima, ovo preduzeće je posljednjih godina kontinuirano poslovalo sa gubicima. Na Banjalučkoj berzi dionicama “Jelšingrada FMD” posljednji put je trgovano u decembru 2022. godine.

Najveći akcionar ovog preduzeća je “M-Profil” iz Zaboka u Hrvatskoj, koji je u posjedu 58,69 odsto akcija, a među deset najvećih emitenata nalaze se i PREF i Fond za restituciju Republike Srpske.

Inače, prema dostupnim podacima, i većinski vlasnik “Jelšingrada FMD” Prnjavor nalazi se i stečaju.

Na čelu ova preduzeća nalazi se Zdravko Valec, koji se svojevremeno iz Švedske vratio u Hrvatsku, gdje je osnovao ili preuzeo nekoliko preduzeća, a među njima i “M-Profil”, koji je svojevremeno bio među pet najvećih zagorskih kompanija. Firma je u prvih deset godina postojanja kontinuirano rasla, te je imala svoje pogone u BiH, Srbiji i Crnoj Gori te Mađarskoj.

Početkom 2007. godine Vlada Republike Srpske odobrila je privatizaciju 65 odsto državnog vlasništva u Fabrici mašina i dizalica Jelšingrad u Prnjavoru. Kupac je bio upravo M-profil iz Zaboka koji je bio jedini zainteresovan za privatizaciju te firme. Prema uslovima konkursa, za vlasništvo je trebalo platiti 222.411 evra, a u tri godine od preuzimanja poduzeća uložiti u obnovu proizvodnje 767.034 evra te zaposliti još 20 radnika.

Predratni sistem Jelšingrada povezivao je pet tvornica: Fabriku mašina i dizalica u Prnjavoru, Fabriku mašina u Gradišci, Fabriku alatnih mašina i Livnicu čelika u Banjaluci te Fabriku motornih uređaja u Kotor Varoši.

U “Jelšingradu FMD” pri preuzimanju radilo je 85 radnika.

TV K3

2 Comments

  1. Sve je to Zoka rasturio i sad se iseljava na novu lokaciju. Bez njega se u fabrici ni olovka nije mogla kupiti a bio je zaposlen u firmi svog druga a koja nije imala veza ni sa M Profil ni sa Jelšingradom! Ništa novo od SDS-ovih ratnih direktora! jadni radnici kojima nije plaćeno!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*