Otkrivene biste četničkim vođama Vladi i Milošu Vinčiću (VIDEO)

U Gornjim Smrtićima kod Prnjavora svečano su otkrivene i osvećene  biste dvojici braće, komandantima Motajičke četničke brigade – Vladi i Milošu Vinčiću. Velika istorijska nepravda je ispravljena, poručuju organizatori i napominju da žrtva stradalnika tadašnjeg režima nikad neće biti zaboravljena.

Na lokaciji ispred osnovne škole u Grnjim Smrtićima gde već postoji spomen- obilježje pripadnicima Motajičke četničke brigade kao i civilnim žrtvama komunističkog i ustaškog terora, svoje mjesto našle su dvije biste. Biste  najzaslužnijih za odbranu naroda Motajice , Gornjih Smrtića, i svih motajičkih sela – kapetana Vlade Vinčića  i njegovog brata Miloša. Dugo se ćutalo i dugo se krila istina. Cijele generacije žive u neznanju šta se zaista zbivalo davnih 40-tih prošlog vijeka. Pogrešno učene o tome ko je prijatelj a ko neprijatelj.

Da odaju počast nevino stradalim vojnicima I civilima,I zasluženo priznanje nepravedno zaboravljenim ljudima I vremenima došli su mnogi- pored domaćih i četnički pokreti I poštovaoci iz Srbije, Kosova i Metohije, inostranstva. Iz daleke Argentine stigla je i Marija Jovović- kćerka Blagoja Jovovića. Blagoje je bio srpski borac Jugoslovenske vojske u otadžbini a javnosti postao još poznatiji kao atentator na Antu Pavelića 1957. Pavelić je preživio ali je od posledica ranjavanja umro dvije godine kanije. 55 godina kasnije, svoju je tajnu ispovijedio mitropolitu Amfilohiju, tokom posjete rodnoj Crnoj Gori i plemenu Bjelopavlića

 Motajička četnička brigade u to doba brojalaje je  4- 5 bataljona- ilovski,  smrtićki , treći jurišni iz Lepenica, derventski iz Trstenaca. Samo iz Gornjih Smrtića poginulo je 47 boraca kojima su se poklonile brojne delegacije,ravnogorci, mještani, potomci,poštovaoci kao I BO grada Prnjavor.  Služen je parastos a potom I položeni vijenci i cvijeće.

 

8 Comments

 1. Srpska nejač u drugom svjetskom ratu na ovom prostoru je preživjela i nije odvedena u Jasenovac samo zaslugom četnika Motajičke brigade, neka im je vječna slava i hvala.

 2. Za svaku pohvalu, da se otkloni decenijska nepravda, pa i sa ovolikim zakasnjenjem.
  Da li je to pod nikom “Sova” bivsi smrticki odbornik, perjanica SNSDa, dobio zadatak da botuje po svemu sto nije hvalospijev SNSDu ? Moguce.

  • Da taj nik Sova nije tvoj nik pitam te “Sanja” da bi koji glas isprosila za opoziciju jer vama je najbolja opoziciju u kako vi kažete eresu ! SNSD nikad tako nešto neće reći jer faktički SNSD je taj koji je trebao da ostane SDS,PDP,Narodni Front,AFŽ itd, opozicija je više komunistička i za bratstvo i jedinstvo. To djeluje pretjerano ali ustvari je to upravo tako. To se vidi po opozicionom radu. Ljubite se sa Šmitom,lajali ste na RS po svijetu,imate tajne saveze sa svim srpskim neprijateljima itd,ko bi sve to napisao ne bi stalo na ovaj portal.Glavni ste na svim antisrpskim portalima,kome ti soliš pamet,ima nas koji vidimo tačno i mislimo kako jeste a ne kako nam drugi kažu da je sve onako kako palamude been i srpski neprijatelji.

 3. Sve je to u redu da se tim ljudima podigao spomenik medjutim postavlja se pitanje ko su ovi sto su ovdje postrojeni ????
  Posto nisam iz tog kraja neznam nikog ali uniforma nesluzi za sprdnju. Ili jesu ili nisu kompetentni da je nose. Najcesce su po takvim skupivima najgizdaviji koji nisu nikad nigdje bili nego se samo oblace za skupove i postrojavanje..

 4. Bože imali te ovi tek sad izlaze iz šuma spasi nas od ovakvi branioca ja koliko retarda na jednom mjestu šteta što vas Tito nedokusuri ali brzo mjenjate dresove sutra će te velicati I Turske vojskovodze samo da dodju na vlast.

   • Da li vi to iz Ilove mislite da samo ljudi iz Prnjavora pišu na ovom i drugim portalima? Znate li šta je internet? Zašto bi taj bio na drogama,zar bi Srbin ovako napisao? Možda neki ali koji…..ovo mi djeluje kao da piše….pogledaj riječi…za njih su svi Srbi po njihovom Bogu najbolji za fizički odstraniti i neće stati sa tim pričama dok sami glave ne izgube. Ima jedan što sjedi u tkzv “Svetoj Stolici” dok ne umre,kad umre dolazi drugi,i on je Bog za neke….i u njegovo ime su ubijani ljudi.

1 Trackback / Pingback

 1. Spomenici JVuO | lpbr-Prnjavor

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*