OŠ “Nikola Tesla”: Ima jedna pećina stroga…

Za nešto više od godinu dana učenici naše škole su sa članovima Planinarsko – alpinističkog kluba „Skitnice“ obišli tri pećine Bosne i Hercegovine. Pećinu Rastuša, na pola sata vožnje od Prnjavora, pećinu Vagan kod Šipova i prošle nedjelje Bijambara pećine, smještene na zaštićenom području koje pripada teritoriji opštine Ilijaš.

Nakon duge vožnje autobusom, na 950m nadmorske visine razbudio nas je oštar planinski vazduh. Lagana šetnja, edukativnom stazom dugom 3,5 km kroz četinasku šumu dovela nas je do Srednje (Glavne) pećine. Vodič nas je dočekao na ulazu u pećinu, sproveo cijelom dužinom 420m kroz četiri dvorane bogate pećinskim nakitom i upoznao sa njenim karakteristikama. Akustičnost Muzičke dvorane, u kojoj se izvode i koncerti, isprobali su učenici raspoloženi za pjevanje.

Iz vodičevog predavanja saznali smo da u pećini živi 29 vrsta šišmiša od kojih je 19 endemskih i da se krajem ovog mjeseca pećina zatvara za posjetioce jer ti mali sisari padaju u zimski san a za to im je potrebna tišina i odsustvo električne rasvjete. U proljeće će imati mlade, kad hrane, komaraca i drugih insekata bude u izobilju.

U Gornjoj pećini nađeni su ostaci praistorijskog čovjeka i pećinskog medvjeda. Da stignemo do te lokacije koristili smo planinarske vještine. Uživali smo u pogledu i fotografisanju.

U povratku, edukativna staza nas je dovela do lokacije tresetišta, nekoliko vrtača, jedne manje pećine i nekropole stećaka.

Uživali smo u prirodi, dosta toga što piše u udžbenicima vidjeli, zapjevali u pećini. Možda u nekoj od sljedećih koju posjetimo susretnemo i Baba Rogu.

Aleksandra Vukajlović, nastavnica biologije – OŠ Nikola Tesla

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*