OŠ “Branko Ćopić” obilježila Dan planete Zemlje 2019. godine

JU Osnovna škola „Branko Ćopić“ Prnjavor u programskim ciljevima ima brojne aktivnosti u cilju svestranog obrazovanja i vaspitanja svojih učenika. Prateći savremene tendencije razvoja društva, škola je prije nekoliko godina uočila važnost ekološke pedagogije i vaspitanja mladih o važnosti očuvanja prirode i prirodnih resursa što je i jedan od zadataka osnovnog vaspitanja i obrazovanja definisan Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju (Sl. glasnik RS broj 44/17). Obrazovanjem svojih učenika želimo uticati na to da postanu ekološki osviješteni mladi ljudi na kojima ostaje budućnost naše planete i naše civilizacije.

Na inicijativu grupe učenika početkom prvog polugodišta šk. 2012/13. godine u OŠ “Branko Ćopić“ Prnjavor pokrenuta je aktivnost svakodnevnog prikupljanja PET ambalaže koja traje i danas. Ovo je rijedak primjer uspostavljanja održivog sistema prikupljanja PET ambalaže u jednoj opštini i ponosni smo što je upravo naša škola inicijator aktivnosti koja već šest godina opštinu Prnjavor stavlja u red ekološki osviještenih, društvenoodgovornih zajednica.

Pošto smo u proteklih šest godina prevazišli mnoge poteškoće uspjeli smo da na reciklažu pošaljemo 15 tona PET ambalaže što je oko 400 000 flaša.

Time što smo industriji obezbijedili sekundarnu sirovinu umjesto da prizvode novu plastiku, spriječili smo emitovanje velikih količina CO2 u atmosferu.

Pored zaštite životne sredine, u proteklih šest godina, obezbijedili smo školi novčana sredstva za:

• nabavku prese za baliranje PET ambalaže koja je smještena u КP „Park“ Prnjavor i na usluzi je svim građanima
• opremanje kabineta informatike u PO Štrpci,
• nabavku tri klima uređaja za učionice
• nabavku LCD televizora za učionicu
• izradu 12 klupa u školskim dvorištima
• pomoć učenicima u odlasku na ekskurziju

Povodom Dana planete Zemlje 22. aprila, ove godine organizovali smo niz praktičnih i edukativnih ekoloških aktivnosti:

1. Izložbu likovnih radova učenika gdje su učenici svih razreda kroz likovne radove izrazili svoje stavove o važnosti očuvanja planete Zemlje
2. Akcije uređenja školskih dvorišta. Učenici i nastavnici uredili su školske voćnjake i bašte sa ljekovitim biljem
3. VELIКU AКCIJU PRIКUPLJANJA PET AMBALAŽE u lokalnoj zajednici gdje je na osam punktova prikupljeno 440 kg ove sekundarne sirovine.
4. Podjelu edukativnih letaka građanima s ciljem podizanja ekološke svijesti i osnaživanja za aktivniju ulogu u aktivnostima prikuljanja PET ambalaže
5. Radionicu sadnje živih olovaka. Članovi ekološke sekcije održali su edukativnu radionicu sa učenicima prvog razreda na kojoj su posadili pet olovaka koje sadrže kapsule bilja.
6. Aktivnost sadnje cvijeća za roditelje i učenike prvog razreda, što je jedna od tradicionalnih aktivnisti saradnje škole i roditelja

Od početka aktivnosti prikupljanja 2012. godine škola aktivno sarađuje sa КP “Park” Prnjavor sa kojim ima potpisan Memorandum o saradnji i Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, što je rijedak primjer uspješne dugogodišnje saradnje jedne vaspitno-obrazovne ustanove i komunalnog preduzeća.

Aktivnosti obilježavanja Dana planete Zemlje podržala je Opština Prnjavor novčanim sredstvima potrebnim za nabavku kesa i rukavica za prikupljanje PET-a, izradu promotivnog materijala i nabavku cvijeća, a štamparija “Tehnoprint” iz Prnjavora donirala je školi pet živih olovaka i materijale za sadnju.

OŠ “Branko Ćopić”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*